Вийшов російськомовний трейлер екранізації роману Бакмана «Брітт-Марі була тут». Перший фільм за його книгою отримав дві номінації на «Оскар»

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Вийшов російськомовний трейлер екранізації роману Бакмана «Брітт-Марі була тут». Перший фільм за його книгою отримав дві номінації на «Оскар»

SF Studios

Фредрік Бакман — шведський письменник, автор шести романів. Його перша книга — «Друге життя Уве» — стала бестселером The New York Times і була екранізована. theБабель коротко розповідає про нову стрічку за книгою Бакмана.

6 лютого вийшов російськомовний трейлер фільму «Брітт-Марі була тут» шведської режисерки Туви Новотни. Світова премʼєра відбулася 25 січня. Фільм зняли за однойменною книгою Фредріка Бакмана.

Головна героїня — 63-річна Брітт-Марі. Останні 40 років вона заміжня і займається домашнім господарством. Вона не терпить безладу, встає рано-вранці і вечеряє о шостій вечора, тому що так роблять пристойні люди. Усе її життя крутиться навколо чоловіка, побутових дрібниць і думок про те, що про неї скажуть інші.

У якийсь момент Брітт-Марі дізнається про зраду чоловіка і вирішує все змінити. Вона переїжджає до майже спорожнілого через економічну кризу містечка Борг, щоб працювати в місцевому молодіжному центрі. Залишки населення Борга — футбольні фанати, фріки та хулігани. Брітт-Марі намагається соціалізуватися в їхньому суспільстві, з часом знаходить друзів, улюблену роботу і навіть закохується.

«Брітт-Марі була тут» — другий фільм Туви Новотни як режисера. Першим була драма «Сліпа пляма», що вийшла в прокат у 2018 році. Перед зйомками «Брітт-Марі була тут» Тува Новотни говорила, що хоче зняти «щось середнє за настроєм між [мюзиклом] «Мамма Mia!» і [фільмом про взаємини батька і дочки] «Тоні Ердманн».

«Це дуже хвилююча і надихаюча драма про жінку за 60, про нові шанси у житті, історія про те, що ніколи не пізно почати жити», — говорить про ідею фільму Тува Новотни. Проблеми спорожнілих містечок та імміграції в її кіно — на другому плані. На першому — внутрішній світ Брітт-Марі і те, як вона змінюється.

SF Studios

Новотни стверджує, що не так важливо, скільки років героїні її стрічки, адже кожен може впізнати у ній себе. «Бути «тіткою» сьогодні — це не стільки вік, скільки застрягання у старих патернах. А це можливо і в 25, 55 або 75 років», — пояснює Новотни.

Головна роль дісталася шведській акторці Перніллі Аугуст, яка знялася у двох перших епізодах «Зоряних війн». Брітт-Марі в її виконанні соромʼязлива, перелякана і невпевнена у собі жінка, яка знаходить себе, втративши те, за що трималася все життя, — шлюб. «Вона ніби раптом наважується вийти на танцпол. Її розвиток настільки красивий, що мене це вражає», — розповідає Аугуст про свою роль.

Чоловіка Брітт-Марі зіграв шведський актор Пітер Хабер («Дівчина з татуюванням дракона»).

SF Studios

Автор книги «Брітт-Марі була тут» схвалив адаптацію сценарію до фільму. Це четвертий роман Фредріка Бакмана і другий, героїнею якого стає жінка на імʼя Брітт-Марі. Він був написаний у 2014 році, а в 2018-му вийшов в українському перекладі у видавництві #книголав і потрапив у топ продажів.

Перший фільм за книгою Бакмана — «Друге життя Уве» — увійшов до списку найпопулярніших кінофільмів Швеції всіх часів і отримав дві номінації на «Оскар». Однойменна книга 77 тижнів трималася у списку літературних бестселерів The New York Times і була перекладена 43 мовами.

Українські дистрибʼютори повідомили theБабелю, що не планують випускати фільм «Брітт-Марі була тут» в український прокат.