Нова українська музика: 16 альбомів, про які ви могли не знати

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
Нова українська музика: 16 альбомів, про які ви могли не знати

Артем Марков / «Бабель»

У 2018 році українські музиканти випустили 243 альбоми. Радіо «Аристократи» оголосило про премію APrize, для якої вони відібрали 47 кращих платівок, і до 14 лютого пропонують слухачам проголосувати за них на сайті премії. Редакція theБабеля цілий день слухала релізи з цього списку і відібрала 16, а команда радіо «Аристократи» розповіла, як вони потрапили у лонг-лист премії.

LATEXFAUNA — Ajahuaska

Група зʼявилася в Києві в 2015 році. Грають дрім-поп та інді-поп. Тексти пишуть суржиком і пояснюють це чесністю. Фронтмен групи Дмитро Зезюлін навчався в одному університеті з гітаристом Олександром Диманєм і басистом Костею Левицьким. Після університету зібрали новий склад гурту, до якого додалися клавішник і барабанщик. Їх пісню Аjahuaska поставили на онлайн-радіостанції «Аристократи», а вже за рік гурт став збирати зали в київських клубах. У 2017 році випустили перший EP — Season One, у 2018-му свій перший альбом — Ajahuaska.

Аристократи: Гурт набув статусу «наші любі». На дружніх вечірках я б питала, «як ви це робите». Це приклад абсолютно авторської музики, яка спрацювала. Альбом Ajahuaska любимо послухати під час тренувань або коли підступає лінь. Наша музична редакція одноголосно вирішила, що цей альбом повинен бути в лонг-листі премії APrize.

Cape Cod — Echoes

Cape Cod — це псевдонім київського електронного музиканта і продюсера Максима Сікаленка. Сікаленко грає хаус, крім того, він продюсер і засновник лейблу Kiev House. Перший альбом — Cult — випустив у 2016-му, того ж року виступив на фестивалях Atlas Weekend і Hedonism Festival і дав перший сольник у київському клубі Atlas. Мастерингом займалася британська студія Metropolis London. У 2018 Cape Cod записав другий альбом із 14 треків — Echoes, це суміш хаус-музики, електро, соулу і хіп-хопу. До запису Сікаленко долучив американських і британських вокалістів. Cape Cod говорить, що веде базу вокалістів з усього світу, ранжує їх за тембром і відбирає підходящих для запису своїх треків. Echoes присвячений нескінченному інформаційному шуму, у якому ми всі живемо.

Аристократи: Це перший музикант, якому ми надіслали лінк на Great Escape — Apply to play, тому що така музика може напрочуд легко вписатися у світовий контекст. Не питайте, що в ній нового, тому що немає дотепної відповіді. Просто це — ідеальне музичне полотно для танців і щасливого життя.

Вагоновожатые — «Референс»

У складі гурту «Вагоновожатые» — соліст Антон Слєпаков (колишній учасник дніпропетровської рок-групи «...и Друг Мой Грузовик», гітарист харківської групи Lюк Валентин Панюта та ударник із джаз-рок групи DOK Станіслав Іващенко. Слєпаков та Панюта в 2013 році записали перший сингл — «Сгруппироваться», випустили свій перший EP — «Без трамваев». Після того як до них приєднався барабанщик Станіслав Іващенко, група записала ще один ЕР — «Упасть с тандема», і стала грати наживо. Переважно IDM і рок з характерним електронним звучанням. «Референс» — другий альбом групи, у ньому 10 треків, і 10, як каже сам Слєпаков, історій про нас, про залежність від соцмереж, про страхи та фобії.

Аристократи: Сильний реліз. Якщо можна, то ми б нічого не додавали. Поряд з лірикою Антона Слєпакова й нам хочеться бути лапідарними.

Advokaty — «23:45»

Advokaty — новий проект соліста гурту Dzierzynski Bitz («Оркестр Дзержинського»). Група грала new wave та інді-рок, гастролювала у Східній Європі і пострадянських країнах. У 2017 їх соліст Войцех Дзержинський розпустив гурт, перейменувався в Женю Адвоката, зібрав новий колектив і за півтора року записав новий альбом — «23:45». Тепер вони грають у жанрі сінт-рок. У 9 треках з альбому «23:45» Женя Адвокат спробував розповісти історію стосунків, які завжди починаються з чогось мрійливо-романтичного, проходять через підйом і кульмінацію, а закінчуються розчаруванням.

Аристократи:

Новий проект екс-лідера Dzierzynski Bitz тримає до кінця альбому в приємній напрузі. Позерство, елементи краут-року, красень-вокаліст, куртуазна манірність у текстах. Нам подобається все, крім одномовності.

Луна — «Заколдованные сны»

Луна — псевдонім київської співачки Христини Герасимової (до розлучення — Христина Бардаш). У 2016 вона випустила свій перший альбом «Магніти», який потрапив у топ-20 найбільш скачуваних альбомів в українському iTunes. Сама співачка називає свій стиль душевним попом, замішаним на естетиці 90-х. У 2017 році вона випустила ще один альбом — «Острів свободи», почала активно виступати на музичних фестивалях і давати концерти. «Заколдованные сны» — останній альбом Луни, він відразу дебютував на 1-му місці в українському iTunes. Кліпи співачки стали збирати по кілька мільйонів переглядів кожен. Вона стала привертати до себе все більше уваги вже не тільки музикою, але і чварами в особистому житті. Новий альбом можна назвати сумішшю даунтемпо, сінті, тріп-хопу та дрім-попу. Він розкриває тему сновидінь і став першим альбомом з менш вираженим електронним звучанням, під час його запису активно використовували живі інструменти.

Аристократи: Вочевидь, ця музика влаштовує і чіпляє не усіх нас. Але давайте визнаємо, що кількість і відданість тих, кого вона заводить, вражає. Мені здається, що для артиста вміння знайти «своїх» — одне з найбільш важливих для щасливого життя. Окремо відзначу продакшн альбому — це тонке павутиння дрім-попу від дуже гарячої дівчини, яку хочеться уявляти під час прослуховування і втомлено танцювати.

CEPASA — Dark Beauty

CEPASA — псевдонім київського хаус-музиканта Павла Ленченка. З 2012 року він записав три альбоми та кілька EP, виступав на європейських музичних фестивалях. Живі концерти дає у складі з басистом Антоном Мігуновим і гітаристом Олександром Давиденком. У 2018 році вийшла остання платівка музиканта — Dark Beauty, яку сам Павло назвав танцювальною, але разом з тим божевільною і драматичною. Стиль музики можна визначити як суміш даунтемпо, хаусу і техно.

Аристократи: Темний лицар української електронної сцени. Ми стежимо за Cepasa не перший рік і радіємо його перемогам, особливо відзначимо трек Waves.

Счастливые люди — «Датаизм»

Гурт зʼявився у 2017 році, коли разом зібралися Денис Ржавський, Настя Стебліч, Тома Рибка та учасник групи Gorchitza Олексій Gorchitza (Лаптєв). Того ж року вони виступили на фестивалі Atlas Weekend. Перший альбом — «Датаизм» — гурт випустив на лейблі Івана Дорна Masterskaya. Грають музику в вигаданому ними ж жанрі крипто-поп, а головна тема всіх треків — біткоїни та блокчейн.

Аристократи: Божевільні люди, але виняткового таланту. «Аристократи» одними з перших показали їх лайв у своєму ефірі, і це було незабутньо. Ми раді, що такий альбом вийшов в Україні і опинився в лонг-листі премії.

The Orchestra Of Mirrored Reflections — Narrow Escape

Колектив зʼявився в 2012 році в Дніпрі, грає у стилі джаз-ембієнт і даунтемпо. До 2018 року The Orchestra Of Mirrored Reflections записали 8 альбомів, останній — Narrow Escape . Вони дотримуються нуар-естетики, з 2012 склад музикантів змінювався, постійним залишається лише учасник Jol Tai. У записах використовують саксофон, арфу та флейту.

Аристократи: Висока та авторська музика, і ми раді, що її створюють в Україні, про яку іноді навіть пишуть на allaboutjazz. 2018 рік подарував нам кілька прекрасних джазових альбомів: Anna Mia Quintet, Андрій Чмут, Dark Side Trio, Юрій Середін, Ростислав Войтко, Орест Філіпов і The Orchestra Of Mirrored Reflections із Дніпра.

INDT (Indytronics) — Palace

Київська інді-рок група INDT, яка перед виходом альбому Palace 2018 року змінила назву Indytronics на коротку INDT. Усі учасники — соліст Данило Богданенко, бас-гітарист Віталій Куцюк, гітарист Денис Рибченко і барабанщик Руслан Добров — знайомі ще зі школи. У 2015 тоді ще Indytronics випустили перший альбом — Scintilla Wave. Під час запису Palace музиканти використовували народні інструменти з різних країн.

Аристократи: Нарешті! Усі попередні роботи групи начебто обіцяли нам такий альбом. Зміна назви та зухвалий рефреш явно пішов музикантам на користь. Альбом вийшов енергійним і мелодійним. З одного боку — гітарний, з іншого — несподіваний для групи реп. Яскравий реліз, редакція «Аристократів» у захваті.

Kurs Valüt — Veselo

Дніпровська група Kurs Valüt грає в жанрі сінті-поп і EBM. Тексти і музику пише соліст Євген Гордєєв. У своїх треках порушують актуальні та злободенні теми, наприклад, залежність населення від кредитів або багатостраждальний законопроект про декриміналізацію марихуани. Спочатку Гордєєв просто грав електро і глітч, але пізніше заспівав і в 2018-му випустив свій перший альбом — Veselo.

Аристократи: Незрівнянні. Зараз нечасто зустрінеш музикантів, які настільки розбираються в музиці, глибоко і в цілому. Іронічна лірика, харизматичні музиканти, якісний продакшн. Улюблений трек — «Інтерсіті». Краще послухати альбом до того, як він заграє в поїздах. Тоді вже буде складно врятуватися з команди немодних.

Balaklava Blues — FLY

Фолк-дует з Канади у складі Марка і Марії Марчик зʼявився в 2017 році і вперше виступив на «Іграх нескорених» у Канаді. У 2018 дует випустив свій дебютний альбом — Fly. Грають електроніку з елементами хіп-хопу, спираючись на старовинний український фольклор. Марк — за походженням українець, народився в Канаді, раніше грав у канадському гурті Lemon Bucket Orkestra. Марічка — солістка гурту «Божичі» і «Куку-Шанель», переїхала до Канади, де і створила разом із Марком Balaklava Blues. Музиканти вважають, що змогли обʼєднати звучання нью-йоркського хіп-хопу, техно і блюзу. Тексти їх пісень — про українську історію і сучасність, революцію, війну.

Аристократи: Дивовижна і життєва історія пари, яка не тільки заглибилася одне в одного, як це буває з коханцями, але й чуттєво реагує на події навколишнього світу. Разом вони переосмислили фолк і створили авторську електроніку.

Stoned Jesus — Pilgrims

Гурт зібрався в 2009 році. Тоді соліст Ігор Сидоренко вирішив переїхати з Луганської області в Київ. Початковий склад довго не протримався і розпався після запису першого альбому. Зараз у колективі: Ігор Сидоренко — вокал/гітара, Сергій Слюсар — бас-гітара, Дмитро Зінченко — барабани. Stoned Jesus — один з небагатьох українських гуртів, у якого були гастролі у США і Європі, контракт з європейським музичним лейблом Napalm Records. Вони відвідали з концертами 32 країни світу. Жанр — пост-хардкор, альтернативний метал, психоделічний рок.

Аристократи: Альбом Pilgrims — постріл у серце. Багато хто з нас виріс на хардкорі та прог-металі. Сам факт того, що ми слухаємо не старі альбоми, а актуальний і пульсуючий реліз — важливий для нас момент. Вони є прикладом того, як можна робити, коли ти український музикант, і розуміння, що все складеться, якщо ти чогось вартий. Тебе будуть любити і в Україні, і за її межами. Але у слави буде і зворотний бік: депресії, емоційне вигоряння і постійний пошук нових шляхів.

King Imagine — Femininho

King Imagine — псевдонім музиканта Олексія Мікрюкова. Останній альбом Femininho він писав девʼять років і видав тиражем лише в 150 примірників. Альбом обʼєднує напрямки ембієнт, тріп-хоп, даунтемпо, IDM і мінімал. Ідея альбому, як каже Олексій, прийшла до нього на одеському вокзалі, а назву можна розкласти на два слова: femininho — це жінка (феміна), і дитина, яку вона в собі ховає.

Аристократи: Дивовижна історія музиканта і людини. Альбом, який писався майже 9 років, автор видав за свої гроші на вінілі і продавав його на сайті OLX. Це один з тих альбомів, який ми в редакції дослухали до кінця і мовчки. Його не можна віднести до певного жанру або описати його новаторство красивими термінами. Ця музика стоїть окремо, як і персональний всесвіт музиканта, в який він дозволив тобі зазирнути. Магічний альбом.

Любомир Мельник — Fallen Trees

Мельник — український композитор-мінімаліст, один із найшвидших піаністів у світі: може грати 19,5 нот щосекунди кожною рукою. Любомир — відомий у світі тим, що розробив власний стиль гри — «безперервна музика», це поєднання швидких нот і їхніх складних комбінацій. За свою музичну карʼєру Мельник видав понад двадцять альбомів. Останній — Fallen Trees — про осінь, наближення холодів, зміни у природі і готовність людини їх приймати. Живе і працює у Швеції.

Аристократи: Музикант назавжди підкорив наші серця своєю музикою. Ми записували з ним лайв на «Аристократах», і він неодноразово похвалив наш 113-річний рояль, який нам для запису надав Інститут музики.

Jinjer — Cloud Factory

Український метал-гурт із Горлівки. Зібралися у 2009 році і за кілька років стали найбільш затребуваною українською групою у світі. Грають грув-метал з елементами прогресивного метал-кору. За кордоном вони набагато популярніші, ніж в Україні. У Jinjer є контракт із австрійським лейблом Napalm Records. До складу колективу входять Тетяна Шмайлюк — вокал, Роман Ібрамхалілов — гітара, Євген Абдюханов — бас-гітара, Владислав Уласевич— ударні. Останній альбом група називає рухом до прогресивного дез-мету.

Аристократи: Це перевидання альбому 2014 року плюс два нових лайви. Ми додали альбом Cloud Factory в список релізів 2018 року, тому що він нам подобається, а в 2014 році премії APrize ще не було. Ми в редакції обожнюємо гурт Jinjer, тому що такий вибух емоцій відчуваєш не щодня. Мурашить увесь скальп, коли слухаєш. Для тих, хто не в курсі: на Jinjer потрібно спочатку подивитися, а вже потім послухати. Стережіться ваших внутрішніх демонів.

ZAVOLOKA — Promeni

Катерина Заволока, або Zavoloka — українська електронна артистка, живе у Відні. Перший реліз випустила в 2003 році. У 2005 отримала європейську премію Prix Ars Electronica. В останніх кількох альбомах Zavoloka порушує тему природних стихій. Альбом Promeni присвячений стихії вогню — експериментальне техно з елементами ембієнту.

Аристократи:

Ми завжди вважали лейбл KVITNU [на ньому видається Zavoloka] особливим. Тягнулися до рівня музики Катерини Заволоки як меломани. Новий альбом Promeni високо оцінила вся редакція «Аристократів». У наш час кожен клікплей важливий для артиста, ця інформація йому необхідна.