Кримського татарина Ісмаїла Рамазанова звинуватили в розпалюванні ворожнечі та ненависті у Криму і посадили в СІЗО. А потім випустили і зняли всі звинувачення. Ось його історія

Автор:
Тетяна Безрук
Дата:
Кримського татарина Ісмаїла Рамазанова звинуватили в розпалюванні ворожнечі та ненависті у Криму і посадили в СІЗО. А потім випустили і зняли всі звинувачення. Ось його історія

Аліна Смутко

Однією з найбільш «популярних» за кількістю кримінальних справ у Росії за останні два роки стала стаття 282 — за репости в соціальних мережах. За даними центру «Сова», у 2017 році за нею засудили 571 особу. Отримати статус екстреміста легко: достатньо залишити коментар, опублікувати мем або просто картинку, яка може бути визнана образливою. В анексованому Росією Криму справи за цією статтею теж не рідкість. На думку правозахисників, за її допомогою тут борються з інакомисленням. Проте у грудні минулого року Держдума частково декриміналізувала першу частину статті — вона перетворилася з кримінальної на адміністративну. Кримський татарин Ісмаїл Рамазанов встиг відсидіти півроку в СІЗО за «розпалювання ненависті до росіян», а тепер з нього зняли звинувачення і випустили його на свободу. Ось як це було.

До будинку Рамазанових у кримському селищі Новий Світ 23 січня 2018 року увірвалися люди в масках. Вони назвалися співробітниками Федеральної служби безпеки Росії, обшукали приміщення, вилучили техніку і знайшли 24 патрони. На підприємця Ісмаїла Рамазанова наділи наручники та звинуватили його у пропаганді екстремізму. Під час затримання Ісмаїла побили: били по нирках, голові та в живіт. Того ж дня побої зафіксували під час медичного огляду, але й після нього чоловіка продовжили бити.

Наступного дня, 24 січня, Сімферопольський районний суд заарештував Рамазанова на 30 діб — до 23 лютого. До судового засідання Ісмаїл 40 годин не їв і не пив, йому не віддали теплі речі та передачу, що приніс його батько. За версією слідства, восени 2017 року Ісмаїл Рамазанов опублікував у інтернет-радіо Zello інформацію, що «розпалює міжнаціональну ненависть і ворожнечу» до соціальної групи «росіян». Рамазанов провину не визнав і заявив, що працівники правоохоронних органів хотіли вибити з нього зізнання.

Після першого місяця арешту слідство ще пʼять разів просило продовжити арешт Ісмаїла Рамазанова та тримати його під вартою. Адвокат Рамазанова Олексій Ладін намагався оскаржити кожну таку спробу. «Суд задовольнив клопотання, відхиляючи наші аргументи щодо зміни запобіжного заходу на більш легкий, ніж утримання в СІЗО», — говорить адвокат. Влітку, 19 червня, Рамазанова звинуватили вже за іншою статтею — «незаконне зберігання патронів». «Якщо на початковій стадії справи у мене виникали сумніви, що людина потрапила під роздачу, просто збіг обставин, то потім, коли була порушена стаття про підкинуті патрони, і саме ставлення силовиків до Ісмаїла свідчило про те, що це — політична справа».

Нову статтю у своїй справі Ісмаїл теж заперечував. За словами Рамазанова, патрони йому підкинули під час обшуку, і він бачив, хто саме з силовиків це зробив, і навіть був готовий його упізнати. Але поки Ісмаїл сидів у СІЗО, на впізнання нікого не привели. Також Рамазанов був готовий упізнати Олександра Максименка, імʼя якого чув у машині в той час, коли його катували працівники правоохоронних органів. Крім того, у справі фігурує ще один Максименко. Друга людина з таким самим прізвищем проходила свідком у справі й була адміністратором у групі інтернет-радіо Zello.

Процес над Ісмаїлом Рамазановим висвітлювала Лутфіє Зудієва — активістка громадського обʼєднання «Кримська солідарність», що допомагає політвʼязням та їх родинам у Криму. Вона каже, що 282-а стаття вже давно стала «поперек горла» багатьом людям, які бачили у ній узаконене бажання влади знищити будь-яке інакомислення. «У простих людей немає сил цього відразу позбутися. Необхідна здорова реакція всього суспільства, а воно в якійсь стагнації, воно втомилося від цього божевільного за своїми масштабами тиску. Кримським татарам, які мають свій світогляд, свою історію ненасильницької боротьби за свої цінності, у цьому плані навіть легше. Вони не звикли так жити. І навряд чи з цим змиряться».

Підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд 12 липня не продовжив арешт Ісмаїлу Рамазанову, і через два дні він вийшов із СІЗО під підписку про невиїзд. У справі Рамазанова зробили кілька експертиз: лінгвістичну, психолого-психіатричну, балістичну та судово-медичну. Лінгвістичну експертизу проводив експерт, який фігурував у справі іншого кримського татарина — Сулеймана Кадирова. Першого березня 2018 року Феодосійський міський суд засудив Кадирова до двох років умовно у справі за заклики до сепаратизму, які суд побачив у коментарі в соціальній мережі Facebook: «Крим — це Україна. Завжди була, є і буде». Результати лінгвістичної експертизи змусили сумніватися в ній адвоката Рамазанова Олексія Ладіна. Він вказав на те, що експерт ФСБ не має належної філологічної освіти, він пройшов тільки лінгвістичні курси.

Сьомого грудня Слідчий комітет закрив справу про «зберігання патронів». У постанові написано, що попереднє слідство не отримало обʼєктивних даних про те, що знайдені патрони належали Ісмаїлу Рамазанову. У той же час у Росії почалися дискусії про часткову декриміналізацію екстремістської статті 282. 19 грудня Держдума ухвалила поправки в статті, за якою в окупованому Криму проходив також Ісмаїл Рамазанов, — перша її частина стала ліберальнішою. Тепер за нею загрожує лише адміністративне покарання: штраф від 10 до 20 тисяч рублів, 100 годин обовʼязкових робіт або арешт на 15 діб. І лише у випадку повторного порушення за цією ж статтею протягом року можуть відкрити кримінальну справу з можливим обмеженням волі до пʼяти років.

Два дні тому Слідчий комітет закрив і другу справу Ісмаїла Рамазанова. Часткова декриміналізація статті Кримінального Кодексу Росії про екстремізм зняла з Рамазанова усі звинувачення. Активісти «Кримської солідарності» стверджують, що декриміналізація статті та припинення через це кримінальних справ не повернуть людям здоровʼя, яке вони втратили, намагаючись захистити себе від кримінального переслідування.