Обʼєднавчий собор українських церков у Києві обрав предстоятеля. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній. Як це було?

Дата:
Обʼєднавчий собор українських церков у Києві обрав предстоятеля. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній. Як це було?

Корпусенко Борис / УНІАН

Сьогодні, 15 грудня, в Софії Київській відбувся Обʼєднавчий собор православних церков України. На ньому 192 делегати затвердили статут та обрали предстоятеля Єдиної помісної церкви. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній.

Собор тривав 10 годин.

Після цього, 6 січня 2019 року, з рук Вселенського патріарха Варфоломія Епіфаній отримає Томос про автокефалію помісної української церкви.

На роль предстоятеля від УПЦ КП також було висунуто митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Від УПЦ МП кандидатом був митрополит Вінницький і Барський Симеон. УАПЦ не висунула кандидатів — її глава митрополит Макарій взяв самовідвід.

theБабель вів текстовий онлайн з засідання Собору. А наш кореспондент Тереза Лащук робила відеострім з місця подій.

17:57. Президент Петро Порошенко запропонував заспівати гімн України. Після виконання гімну заграли дзвони Софійського собору. Сам президент пішов до присутніх на площі.

17:55. Перед присутніми виступив голова Верховної Ради Адрій Парубій. Він розповів про засідання собору «під покровом Богородиці-Оранти» та подякував Вселенському патріарху.

17:42. Владика Епіфаній виступив з промовою. Він подякував за підтримку президенту і спікеру Ради. Після чого зазначив, що 15 грудня три гілки українського православʼя обʼєдналися в Єдину помісну церкву.

«Господь почув наші молитви і подав нам довгоочікувану єдність», — зазначив глава ЄПЦ.

Скрін / UA Перший

17:15. Главою Єдиної помісної церкви став митрополит УПЦ КП Епіфаній! Тепер офіційно! Про це заявив зі сцени Петро Порошенко. Обʼєднавчий собор завершився, він тривав 10 годин.

Розповідаючи про підсумки собору, Порошенко подякував патріарху Філарету під вигуки «Слава!». «Ви були і залишитеся лідером української церкви», — додав президент.

17:00. У ЗМІ почали зʼявлятися повідомлення щодо рішення Собору. Так, «Ліга.net» написала, що єпископ УПЦ КП Епіфаній очолив Єдину помісну церкву. Автори статті посилаються на власні анонімні джерела.

До речі, інформація про кандидатуру Епіфанія зʼявилася в мережі ще 13 грудня, після Собору УПЦ КП. Епіфанію 39 років, він у 2006 році навчався в Афінському університеті за спеціальністю «філософія». У 2008 році став секретарем Філарета і почав займатися справами Київської патріархії. theБабель писав про всіх кандидатів на посаду голови Єдиної помісної церкви.

16:40. В очікуванні рішення Собору на сцені тривають виступи виконавців. Ведучим зранку був Дмитро Хоркін, а потім концерт почав вести міністр культури Євген Нищук. Він заспівав «Червону руту», однак соцмережі його тут же розкритикували.

16:00. У засіданні Собору бере участь «права рука» Варфоломія — митрополит Адріанопольський Амфілохій. Як пише Telegram-канал The Newsroom, він перебуває в Україні вже кілька днів, а основним завданням митрополита були перемовини з ієрархами УПЦ МП.

15:30. Перед учасниками Собору виступив президент Петро Порошенко. Він заявив, що «держава зробила все, що могла», і тепер від них залежить «майбутнє України, майбутнє нації, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії». Президент побажав Обʼєднавчому собору успішної роботи.

14:40. Працівники ДСНС спростували повідомлення про пожежу біля Софійської площі. За їхньою інформацією, в одному із павільйонів на Володимирському проїзді під час приготування їжі спалахнула олія на пательні. Продавці кинули пательню у сніг і загасили вогонь.

14:20. Поки у Софії Київській відбувається засідання духовенства, правопорядок у Києві забезпечують понад 1,5 тисячі бійців Національної гвардії.

14:00. Опубліковані перші фото з Обʼєднавчого собору. «У святій Софії триває Собор, який створює Єдину Помісну Українську Православну Церкву», — підписав світлину прес-секретар президента Святослав Цеголко.

13:39. По вулиці Володимирській, біля Софійської площі, навпроти входу в Головне управління МВС сталася невелика пожежа.

13:00. На сцені на Софійській площі військові капелани провели молебень за створення єдиної помісної православної церкви.

12:41. На Собор приїхали віряни з багатьох областей. На вулицях, прилеглих до Софійської площі, припарковані автобуси з табличками із зазначенням регіонів. Окрім мешканців обласних центрів, приїхали миряни з Одеси, Івано-Франківська, Дніпра. Люди позитивно налаштовані, чекають підсумків собору, повідомляє кореспондент theБабеля.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

12:33. На сцені продовжують виступати музичні колективи, настрій в людей святковий. Багато хто тримає в руках прапори України.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

12:20. У центрі Києва поліція затримала двох осіб з небезпечними предметами. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко в ефірі телеканалу «Прямий». «Ми затримали двох осіб, у одного був великий ніж, в іншого – такі палички, нунчаки. Ми доставили їх в територіальне відділення поліції і будемо розбиратися, навіщо вони прийшли на такий захід з цими речами», — розповів Крищенко.

11:50. Петро Порошенко зайшов до Софійського собору, зі сцени до вірян він не звертався. Тим часом перед людьми, які зібралися на площі, виступають музичні колективи.

11:22. Підтримати рішення Собору приїхав президент Петро Порошенко. Він пройшов площею крізь натовп та привітав вірян з важливою подією. «Стоїмо і молимося, щоб українська церква була єдиною!» — заявив президент.

Скрін / Громадське Телебачення / YouTube

11:09. Як повідомляє «Громадське», в Соборі беруть участь митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) і митрополит Вінницький і Барський Симеон.

11:02. У соцмережах пишуть, що на Собор прибули лише двоє архієреїв УПЦ МП. Раніше повідомлялося, що в Соборі братимуть участь 10 архієреїв.

10:52. Голосування на Соборі відбуватиметься у два тури. На першому етапі — виберуть трьох кандидатів, а потім з них вже в другому турі виберуть предстоятеля.

10:40. Підтримати рішення Собору на Софійську площу також збираються політики й міністри. Віце-премʼєр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко опублікував у Facebook фото з міністром культури Євгеном Ніщуком, нардепом від БПП Оксаною Білозір та віце-cпікером Ради Іриною Геращенко.

10:20. Перед початком Собору делегатам роздали матеріали для ознайомлення.

10:09. Заходи безпеки навколо Софії Київської та в центрі Києва були посилені від пʼятниці. Гарнізон поліції Києва забезпечує охорону правопорядку.

10:01. У багатьох присутніх на одязі повʼязані стрічки кольорів національного прапора з написом «Ми йдемо своїм шляхом».

9:50. Журналістів до місця проведення собору — Софії Київської — не пускають. Від УПЦ Київського патріархату будуть присутні 42 архієреї, і з ними відповідно по одному священику і мирянину, всього 126 делегатів. Від УАПЦ підтвердили участь 12 єпископів і кожен привезе з собою священика і мирянина, тобто 36 делегатів. Від Московського патріархату підтвердили участь 10 єпископів і кожен зі священиком і мирянином. Загалом 30 осіб.

9:40. Парафіяни збираються на Софійській площі від самого ранку. Станом на 10:00 прилеглі до Софійського собору вулиці — Володимирська, Михайлівська, Софіївська — заповнені людьми.