Автором скандалу зі студенткою Бурейко називають «провокатора і продюсера» Володимира Петрова. Хто це такий?

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Автором скандалу зі студенткою Бурейко називають «провокатора і продюсера» Володимира Петрова. Хто це такий?

Facebook/Володимир Петров

У четвер військова прокуратура та СБУ затримали Володимира Петрова, якого медіа називають політтехнологом. Перед затриманням у нього провели обшук. Також відбулися обшуки в журналіста Василя Крутчака та блогера Олександра Барабошка. Причина — листопадовий скандал, під час якого студентка КПІ Наталія Бурейко у своєму фейсбуці звинуватила Олександра Варченка (чоловіка заступниці голови Держбюро розслідувань) в домаганнях і погрозах її життю. 29 листопада видання «Страна» опублікувало інтервʼю з Бурейко: та каже, що за гроші віддала знайомому логін і пароль від свого облікового запису. Правоохоронці припускають, що саме Петров і Барабошко стоять за скандалом і що вони купували і поширювали персональну інформацію громадян. theБабель розповідає, чим відомий Володимир Петров.

Володимир Петров родом з Кривого Рогу. Відомим він став завдяки «Живому журналу» lumpen, який веде з 2008 року. У 2015 році в ефірі «Радио Вести» його представили «блогером, провокатором і продюсером».

Освіту здобув у Криворізькому технічному університеті, спеціальність — гірничий інженер. В одній із лекцій, яку Петров читав у школі помічників депутатів у 2014 році, він розповідав про себе так:

«[У школі] хотів стати юристом чи економістом, тому що хотів заробити. Але почав працювати журналістом — романтична професія. Я вірив, що чесний і порядний журналіст, поки один із торгашів не дав мені сто гривень [а це половина моєї зарплати] і [попросив] нічого поганого про нього не казати. І я зрозумів, хто такий журналіст. І я вирішив, що хочу стати найбільш високооплачуваним журналістом... Мої ставки як журналіста стали досягати пʼяти тисяч доларів, що для 2002—2003 років було досить серйозною сумою».

Петрову приписують авторство скандалу про педофілію в «Артеці» у 2009 році. Тоді поширювалась інформація про те, що до розбещення дітей причетні депутати Верховної Ради. Ще йому приписують ведення блогу Арсенія Яценюка (arseniy2010.livejournal.com) під час передвиборної кампанії у 2009—2010 роках. Те, що блог кандидата в президенти веде Петров, викрилося, коли він помилково від імені Арсенія Яценюка залишив хамський коментар під своїм постом. Крім того, за плечима Петрова очорнення бренду «Хортиця» та голови Шевченківської районної адміністрації Києва Віктора Пилипишина.

У 2010 році Володимир Петров зареєстрував «Інформаційне агентство B&D». Шеф-редактором у ньому став телеведучий Олексій Дурнєв, його передача «Дурнєв +1» виходила на YouTube-каналі Петрова — Lumpen production. Пізніше на цьому каналі зʼявилися й відео блогера Олександра Барабошка.

Петров опонував журналістському руху «Стоп цензурі!», розповідав, що «Дзеркало тижня» та «Українська правда» публікують матеріали за гроші й обіцяв створити дзеркало останньої — «Неправду». Коли за каденції Віктора Януковича зʼявився сайт «Українська кривда», видання «МедіаНяня» зазначало, що за сайтом може стояти Петров, проте підтвердження цього не мало, і це була не єдина версія.

Наступний медіа-скандал він спровокував у травні 2013 року — на акції протесту проти Віктора Януковича «Вставай, Україно!», організованій опозиційними партіями «Свобода», «Батьківщина» і «УДАР». 18 травня колона опозиції, яку очолювали Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко, йшла Хрещатиком. Коли колона проходила через Майдан, перед нею виїхав БРДМ, розмальований морквинами, на якому сиділи люди в костюмах кроликів (натяк на прізвисько Арсенія Яценюка). Потім Петров видалив свій пост у Facebook, де він розповідав, що орендував БРДМ.

«Всі політики — м*даки. Я по-своєму теж м*дак, але... у мене є одна етична норма: я ніколи не працюю проти тих, з ким колись працював. Крім одного випадку — якщо зі мною не розрахувалися. Історія з морквою — яскравий тому приклад», — говорив про себе Петров.

Під час парламентських виборів 2014 року Петров відзначився в Одесі. У мажоритарному окрузі 135, де балотувався Сергій Ківалов, він просував у депутати кандидатів-«супергероїв»: сантехніка Маріо, Людину-павука і Росомаху. В образі Маріо балотувався блогер Олександр Барабошко. Барабошко, разом з Василем Крутчаком, балотувався і в скандальному 205-му окрузі в Чернігові — там за депутатський мандат змагалися лідер партії «УКРОП» Геннадій Корбан і кандидат від «БПП» Сергій Березенко.

Останній проект Петрова — YouTube-канал «Ісландія». Він запустився навесні 2018 року і публікує кілька програм: про політику, науку і культуру. До студії «Ісландії» Петров запрошував і Василя Крутчака, у якого СБУ та військова прокуратура проводили обшук 29 листопада 2018 року.

Сьогодні суд заарештував Олександра Барабошка з правом виходу під заставу в три мільйони гривень. Петрова ж суд відпустив під домашній арешт.