Канадська компанія збрехала, що отримала в Україні ліцензію на торгівлю продуктами з марихуани. Виявилося, мова про марганцівку

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
Канадська компанія збрехала, що отримала в Україні ліцензію на торгівлю продуктами з марихуани. Виявилося, мова про марганцівку

Jaroslav Devia / Unsplash

На початку листопада на сайті канадської компанії C21 Investments Inc. зʼявилася інформація про те, що вона першою отримала ліцензію Державної служби лікарських засобів України на виробництво продуктів з марихуани.

Восьмого листопада про це своїм читачам розповів американський сайт Newsweek. За кілька днів новину поширили чимало українських ЗМІ, зокрема й theБабель.

У новинах, опублікованих за скороченим релізом C21 Investments Inc., йшлося про те, що компанія збирається вирощувати марихуану саме в Україні, а потім розширювати виробництво та продаж у всій Європі. Крім власне новини, на сайті С21 окремо була опублікована й повна версія релізу. Інформація дублювала попередню, але окремо було винесено дисклеймер. У ньому С21 пояснювала, що все сказане вище стосується «перспективи на майбутнє», коли законодавство України зміниться. Іншими словами, інформація не відповідає дійсності. Розуміючи це, автори релізу в останньому реченні зняли з себе юридичну відповідальність за неточність викладених фактів. Цей пункт не помітили видання, коли публікували новину.

Що за компанія С21?

Компанія С21 займається вирощуванням, обробкою і поширенням продуктів з канабісу у США, а також володіє фермою з вирощування марихуани у штаті Орегон.

18 жовтня 2018 у Києві було зареєстровано представництво C21 Investments Inc. — ТОВ «С21 Інвестімент Україна», її засновник — канадська компанія «Голден Ворлд Ентертеймент ЛТД», яка зареєстрована у Ванкувері.

С21 має ліцензію, яку видала Державна служба лікарських засобів. Про це є протокол засідання від 2 листопада 2018 року. Ліцензія надає «право здійснення господарської діяльності з придбання, ввезення на територію України, вивезення з території України, реалізації (відпуску) прекурсорів, список 2 таблиці IV». До цього списку включені десять речовин, зокрема марганцівка, ацетон, соляна та сірчана кислоти. Канабідіол до нього не входить.

Що кажуть у Державній службі України з лікарських засобів?

У коментарю theБабелю представники прес-служби підтвердили, що компанія «С21 Інвестімент України» 1 листопада 2018 року справді отримала ліцензію на покупку, продаж, вивезення і ввезення на територію України прекурсорів. Ліцензію на ввіз і вивіз екстракту і концентрату канабідіола компанія не отримувала.

Що говорить закон?

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками не могла видати ліцензію без зміни чинного законодавства, згідно з яким обіг канабісу в чистому вигляді, а також смол, екстрактів і настоянок з нього заборонений навіть у медичних цілях.