Президента й урядовців Польщі розкритикували за спільний з ультраправими марш. Там були й українські націоналісти

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Президента й урядовців Польщі розкритикували за спільний з ультраправими марш. Там були й українські націоналісти

Jakub Wlodek / NurPhoto via Getty Images

У Варшаві 11 листопада відбувся марш, присвячений 100-річчю незалежності Польщі. У ньому взяли участь близько 250 тисяч людей, серед яких були польські політики і члени уряду, а також президент країни Анджей Дуда. До маршу долучились також представники ультраправих рухів. Це стало приводом для критики польської правлячої партії з боку західних медіа. Ще до початку маршу польські правоохоронці затримали близько сотні людей, а напередодні прикордонники не пустили до країни «неофашистів та прихильників ідеології Степана Бандери». theБабель розповідає, як відбувалась хода у польській столиці, представники яких ультраправих рухів Європи до неї долучились і як там опинилися українські націоналісти.

Що це за марш?

Щороку на День незалежності Польщі, 11 листопада, у Варшаві відбувався «марш націоналістів». Але цьогоріч польський президент Анджей Дуда оголосив, що марш з нагоди 100-річчя незалежності Польщі у Варшаві буде організований урядом. «Всі запрошені. Давайте просто прийдемо з біло-червоними прапорами! Будьмо разом! Покажемо, що Польща єдина».

Більшість учасників маршу принесли з собою біло-червоні прапори Польщі та банери із написами: «Для тебе, Польще», «Бог, Честь, Батьківщина».

На марш збиралися й націоналісти. Мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц спочатку заборонила проводити «марш націоналістів», але пізніше суд скасував її рішення. Згодом уряд погодився провести спільну ходу з націоналістами. «Під польським прапором є місце для всіх», — сказав президент перед початком ходи.

Президент Анджей Дуда виступає з промовою під час маршу у Варшаві. 11 листопада 2018 року.

Maciej Luczniewski / NurPhoto via Getty Images

Націоналісти йшли окремою колоною, оточеною поліцейським кордоном. Серед них були представники польських націоналістичних організацій «Національно-радикальний табір» і «Всепольська молодь».

Націоналісти яких країн приїхали на марш?

На марші були присутні представники італійської ультраправої партії Forza Nuova, а також групи націоналістів з Великої Британії і Угорщини.

Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарін заявив, що напередодні маршу 11 листопада Агентство внутрішньої безпеки завадило провести кілька конференцій під егідою ультраправих організацій і передало прикордонникам дані 400 активістів, які були учасниками ультраправих та неофашистських угруповань, а також організацій, що «прославляють ідеологію Степана Бандери». «Серед тих, кого не допустили в Польщу, були громадяни Швеції та Росії», — сказав Жарін.

Але на марш вдалося потрапити представникам українського націоналістичного руху «Карпатська Січ». Також у Польщі побував і член «Національного Корпусу» Владислав Ковальчук. Про це в коментарі theБабелю розповіла міжнародний секретар партії «Національний Корпус» Олена Семеняка. За її словами, безпосередньо під час ходи польська поліція зупиняла і обшукувала представників націоналістичних рухів, зокрема й українців. «При вʼїзді проблем не було, їх всіх пустили. Були обшуки під час маршу. Поліція зупиняла, перевіряла щось, але вони не були затримані».

Що написали ЗМІ?

Більшість західних видань засудили компроміс правлячої у Польщі консервативної партії «Право і справедливість» із представниками націоналістичних рухів і проведення фактично спільного маршу до Дня незалежності.

Видання The Wall Street Journal називає цей марш «мовчазним визнанням того, що консервативна влада Польщі не може цілком позбутись таких екстремістів», і додає, що жоден європейський глава держави не відвідав цей захід, а посольство США закликало американців утриматись від участі в ході у Варшаві.

У ВВС підкреслили, що марш у Варшаві «відбувається у той час, коли президент Франції, відзначаючи сторіччя завершення Першої світової війни, закликає світових лідерів відмовитися від націоналізму».

The New York Times цитує соціолога з Польської академії наук Анджея Ройхарда, який називає цьогорічний марш «поганим знаком». За його словами, нинішній польський уряд «опинився у полоні радикальних груп після багатьох років фліртування з ними».

Утім, видання зазначають, що цього року на марші з нагоди незалежності Польщі було значно менше расистської символіки і лозунгів, а багато учасників ходи прагнули дистанціюватися від будь-яких суперечок і заявляли, що вони просто хотіли б відсвяткувати незалежність своєї країни.

А польські медіа називають захід загалом успішним, перш за все тому, що поліція змогла забезпечити безпеку всім учасникам, «які святкували всупереч політичним розбіжностям».