До Конгресу США потрапили 90 жінок: серед них є мусульманки та представниці корінних американців. Хто вони і що обіцяють

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
До Конгресу США потрапили 90 жінок: серед них є мусульманки та представниці корінних американців. Хто вони і що обіцяють

«Бабель»

У США закінчились проміжні вибори, за результатами яких демократична партія вперше за вісім років здобула більшість у Палаті представників. У новому складі нижньої палати Конгресу жінки отримали рекордні 90 місць. Уперше в історії туди пройшли дві мусульманки з родин біженців, дві жінки з корінних американських народів, одна з яких є відкритою представницею ЛГБТ-спільноти, а також 29-річна мешканка Нью-Йорка, яка стала наймолодшою конгресвумен в історії. theБабель коротко розповідає, хто вони і що обіцяють своїм виборцям.

Перші мусульманки

Ільхан Омар — біженка з Сомалі, її родина переїхала до США, втікаючи від громадянської війни, коли Ільхан було 12 років. Політикою почала цікавитися з 14 років, коли перекладала для свого дідуся виступи на місцевих зустрічах демократів, згодом стала активісткою Демократичної партії. У 2016-му Ільхан обрали до законодавчого органу штату Міннесота.

Ільхан Омар

Wikimedia Commons

Тепер вона представлятиме цей штат у нижній палаті Конгресу США. «Я — мілленіал, я сплачую кредит за навчання, я біженка, і я знімаю житло», — говорить про себе Ільхан. У Конгресі вона домагатиметься підвищення федерального мінімуму заробітної платні та скорочення боргів за студентськими кредитами. Вона критикує міграційну політику президента Трампа — виступає проти розлучення сімей на кордоні та проти заборони на вʼїзд до США для жителів деяких мусульманських країн.

Рашида Тлаіб — народилася в Детройті (штат Мічіган), у сімʼї палестинських біженців. У 2008 році вона була обрана до парламенту Мічигану і стала першою мусульманкою в законодавчому органі штату. Відома завдяки своїй боротьбі з забрудненням довкілля та проти місцевих корпорацій важкої промисловості. Тлаіб брала участь у протестах на зʼїзді Трампа в Економічному клубі Детройта під час його передвиборчої кампанії.

Рашида Тлаіб

Facebook / Rashida Tlaib For Congress

Тлаіб обіцяє встановити мінімальну заробітну платню в розмірі 15 доларів на годину, збільшити соціальні програми і соціальне забезпечення, а також скасувати податкові пільги для великих корпорацій.

Перші представниці корінних американців

Дебра Хааланд — донька американця норвезького походження, ветерана війни у В’єтнамі та представниці корінних американців із племені Пуебло Лагуна у штаті Нью-Мексико, яка служила у Військово-морських силах США.

У своєму рідному штаті вона була активною учасницею президентських кампаній Барака Обами у 2008 та 2012 роках, у 2014-му обіймала посаду лейтенант-губернатора — першого заступника губернатора Нью-Мексико.

Дебра Хааланд

Deb Haaland for Congress

Виступає за захист природних ресурсів та розвиток відновлюваної енергетики у штаті, за інвестиції в систему освіти й охорони здоров’я для малозабезпечених сімей, а також за поліпшення умов для представників малого бізнесу. «Мої батьки служили в армії, і я вважаю, що ми зобовʼязані піклуватися про ветеранів. Це я також відстоюватиму в Конгресі».

Шаріс Давідс — представниця корінних американців з племені Хо-Чанк, виховувалась матір’ю-одиначкою, яка була військовою. Шаріс — випускниця юридичного факультету, вона працювала радницею в адміністрації Білого дому наприкінці другого президентського строку Обами в 2016 році. Давідс відома тим, що виступала на рингу в змішаних єдиноборствах ММА. Також вона стала першою відкритою представницею ЛГБТ-спільноти, яку обрали до Палати представників від штату Канзас.

Шаріс Давідс

John Sleezer / Kansas City Star / TNS via Getty Images

Давідс закликає реформувати сфери медицини та освіти, щоб зробити їх більш доступними. Також вона критикувала зниження податків, запроваджене президентом Дональдом Трампом. Шаріс проти розлучення дітей із їхніми сім’ями на кордоні, але в той же час погоджується із необхідністю збереження імміграційної служби та митної поліції США.

Наймолодша конгресвумен

Александрія Окасіо-Кортес — донька вихідця з нью-йоркського Бронкса та пуерториканки. У батька був невеликий власний бізнес, а мати працювала прибиральницею.

Александрія Окасіо-Кортес

Wikimedia Commons

Александрія закінчила Бостонський університет за спеціальністю економіка та міжнародні відносини. Вона займалась питаннями освіти та імміграції, а ще заснувала видавництво дитячої літератури у Бронксі. Їй зараз 29 років — вона стала наймолодшою жінкою в історії американського Конгресу.

Окасіо-Кортес активно веде соціальні мережі, особливо інстаграм. На її сторінці зʼявляються не лише традиційні передвиборчі портрети, але й фото та відео з її повсякденного життя.

Олександрія називає себе «демократичним соціалістом». Вона виступає за доступну систему медичного страхування, безкоштовні курси для вступу до вишів, реформування системи кримінального правосуддя, створення гарантованих робочих місць, встановлення контролю над продажем зброї, а також за розпуск Служби імміграційного і митного контролю США.