У Києві на Рейтарській 8-Б сквотували будівлю, яка частково належить сестрі колишнього секретаря Київської міської ради. Поясніть, що відбувається.

Автор:
Олександра Власюк
Дата:
У Києві на Рейтарській 8-Б сквотували будівлю, яка частково належить сестрі колишнього секретаря Київської міської ради. Поясніть, що відбувається.

«Бабель»

31 липня в Києві з будинку 8-Б на вулиці Рейтарській власники приміщення виселили культурний центр Educatorium. На сторінці центру в Facebook пояснили, що переносять усі заплановані події до галереї «Дукат» у цьому ж будинку та паралельно шукають нове приміщення.

Четвертого серпня будівлю під контроль взяли активісти, що назвалися «Рейтарською спільнотою». Посилаючись на публікацію «Наших грошей», вони заявили, що арт-простір став «речовим доказом» у справі 2012 року. У її межах 18 січня 2018 року суд наклав арешт на будинок 8-Б та заборонив ТОВ «Георгієвський Резиденс», що володіє будинком, відчужувати приміщення, проте дозволив ним користуватися.

Активісти захопили будівлю «до виконання рішення суду та їхніх вимог», завели сторінку з назвою «Речовий доказ» та закликали долучитись усіх охочих до сквотування будівлі. У приміщенні галереї влаштували кілька виставок, а в дворі будинку — концерт гурту The Gitas.

Статутний капітал компанії «Георгієвський Резиденс» поділений між двома власниками: Олександром Глімбовським — тестем звільненого глави ДФС Романа Насірова, та Оксаною Гуляєвою — сестрою народного депутата Олеся Довгого.

За словами Оксани Гуляєвої, вона купувала будівлю частинами, починаючи з 2014 року. У коментарі «Бабелю» розповіла, що претензії прокуратури стосуються лише невеликої частини будівлі, яку приватизували попередні власники в 2010 році. Це збігаєтся з даними «Наших грошей». Але, як випливає з ухвали суду, прокуратура вважає, що «Георгієвський Резиденс» був створений «для реалізації схеми оволодіння майном», і тому не є добросовісним покупцем. Як встановило досудове розслідування, у схемі в 2007—2010 роках брали участь чиновники виконавчого органу Київської міської ради. Олесь Довгий працював її секретарем у 2006—2011 роках. 31 жовтня 2017 року суд визнав частину приміщень будинку 8-Б речовим доказом.

Оксана Гуляєва пише, що до неї «як до власниці будинку правоохоронці не мають жодних претензій та запитань».

Представник «Рейтарської спільноти» Назарій Кравченко розповів «Бабелю», що на активістів «виходять з пропозиціями представники Олеся Довгого та Романа Насірова. У нас є дві вимоги: повернути приміщення на баланс міста ... І друге — подбати про сквер неподалік, який перебуває під загрозою забудови».

Адвокат Владислав Опанасик пояснив «Бабелю», що активісти не мають права займати будинок. «Громіздкі речові докази ... як ця будівля, якнайшвидше повертаються або передаються на відповідальне зберігання власнику. Дії активістів можна розцінити як самоуправство».