У Харкові зафарбували стіну з роботою українського художника. Тепер стіну заново розмальовують щоночі

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
У Харкові зафарбували стіну з роботою українського художника. Тепер стіну заново розмальовують щоночі

Увечері 5 вересня на стіні в центрі Харкова місцеві мешканці зафарбували графіті Гамлета Зіньковського — харківського художника, фіналіста премії PinchukArtCentre, який представляв Україну на 53-й Венеційській бієнале. Наступного ранку на стіні зʼявився напис балончиком «Х*Й. Так краще?». З того часу стіна перетворилася на поле партизанської боротьби графітчиків проти комунальних служб: стіну постійно перефарбовують, але за ніч на ній зʼявляються нові малюнки. Гамлет Зіньковський розповів «Бабелю», що в Харкові його роботи зафарбовують не вперше.

Що відбувається?

Увечері 5 вересня в Харкові на стіні біля будинку по вулиці Гоголя, 2А, зафарбували графіті харківського художника Гамлета Зіньковського, яке він зробив у 2016 році.

Так виглядала робота Гамлета до зафарбовування.

Facebook / LiveKharkov

У харківських пабликах стверджують, що стіну зафарбували місцеві мешканці, оскільки «на їхню думку, це не мистецтво, а шизофренія». Те, що малюнком були незадоволені місцеві жителі, підтвердив і сам художник.

Вранці 6 вересня на стіні зʼявився напис «Х*Й. Так краще?». Його оперативно зафарбували комунальні служби, але ввечері того ж дня зʼявився новий: «Який Харків — такий і Бенксі». За 7 вересня стіну перефарбовували двічі. Наступного дня, після того, як стіну знов розмалювали, та знов перефарбували, на неї наклеїли листівки з графіті Гамлета і написом «MAKE ART NOT WAR». Під вечір 8 вересня до стіни приїхали люди в цивільному, один з яких предʼявив посвідчення співробітника поліції.

Наступного дня арт-протест продовжився вже за стандартним сценарієм. Увечері та зранку — нові написи, а вдень зусиллями комунальників стіна знову стає сірою. До ранку 10 вересня на стіні зʼявилася чергова арт-інсталяція.

Нова інсталяція на скандальній стіні вранці 10 вересня.

Facebook / LiveKharkov

За ходом арт-протесту можна стежити на сторінці стіни в Instagram. Її створили 6 вересня, зараз у неї більш шести тисяч підписників.

Хто такий Гамлет Зіньковський?

Харківський художник, виставлявся в Україні та за кордоном. Гамлет — його справжнє імʼя. Свої картини він підписує як «Гам Лет», що, за його ж трактовкою, означає «шум часу».

У 2009 і 2011 роках Зіньковський вийшов у фінал премії PinchukArtCentre Prize. У 2013 разом з Жанною Кадировою і Миколою Рідним представляв Україну на 53-й Венеційській бієнале. Один з останніх проектів — ілюстрації до книги віршів Сергія Жадана «Антена».

Гамлет відомий за своїми муралами в Харкові (ось інтерактивна карта його робіт) та інших містах. «Я малюю в Маріуполі, Одесі, Ужгороді, Тернополі. Але в Києві категорично ні, — розповів художник кореспонденту «Бабеля». — Київ — дуже велике місто, тут і так всього вистачає, таких муралов. Тому нехай буде так».

Гамлет Зіньковський на тлі своєї роботи.

Facebook / LiveKharkov

Чи бере участь Гамлет у нинішньому арт-протесті?

За словами Зіньковського, про партизанську боротьбу на стіні в Харкові він дізнався з соцмереж. «Протестні» малюнки та інсталяції він не створював. «Не встиг, був зайнятий. Потім поїхав у Чернівці на презентацію книги Жадана. Це вже якийсь батл городян і ЖЕКу, який все постійно зафарбовує. Я в цьому взагалі не встигаю брати участь».

Його роботи зафарбовують у Харкові не вперше. «Раніше таке було значно частіше, зараз — рідше. Раніше ЖЕК зафарбовував, або псували графітчики. Минулого року ЖЕК зафарбував кілька моїх робіт, а я пішов і намалював там нові». Малюнок на стіні по вулиці Гоголя він зробив близько двох років тому — у 2016-му. «Цю роботу я сподіваюся відновити», — сказав він.