Збірна України грає перший матч у Лізі націй УЄФА. Учасники не можуть зрозуміти правила нового чемпіонату

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Збірна України грає перший матч у Лізі націй УЄФА. Учасники не можуть зрозуміти правила нового чемпіонату

Пресслужба президента України

Сьогодні, 6 вересня, стартує новий футбольний турнір для збірних Європи — Ліга націй УЄФА. В його рамках Україна зіграє з Чехією і Словаччиною. Українській збірній участь в Лізі націй дає додатковий шанс на вихід у фінальну стадію Євро-2020. Детальніше особливості формату та правила нового чемпіонату спробував зʼясувати кореспондент «Бабеля».

Що таке Ліга націй?

Під егідою УЄФА в Європі відбувається ціла низка футбольних турнірів. Щорічні змагання на клубному рівні: Ліга Чемпіонів — для топ-клубів, Ліга Європи — для клубів, нижчих за рангом, ще є матч за Суперкубок, у якому зустрічаються клуби-переможці цих двох турнірів.

На рівні національних збірних — це Чемпіонат Європи, який проходить раз у чотири роки. У перервах між цими змаганнями європейські збірні грали товариські матчі. Вони не мали жодного турнірного значення, а проводилися швидше для підтримки форми. Також проблемою був підбір близьких за рівнем суперників, з якими не нудно було б грати самим футболістам. Вболівальників подібні матчі теж не надто цікавили. На приклад, останніми спаринг-партнерами збірної України в таких поєдинках були команди Албанії, Марокко та Саудівської Аравії.

За задумом УЄФА, вирішити цю проблему має саме новий турнір — Ліга націй. Він замінить більшість товариських матчів офіційними і дозволить європейським збірним грати з рівними за класом командами. А проходитиме турнір Ліги націй саме у проміжках між чемпіонатами Європи і світу, коли для національних футбольних збірних настає своєрідний мертвий сезон.

Це змагання для 55 європейських футбольних збірних-членів УЄФА. Він відбуватиметься раз на два роки, починаючи з дебютного сезону 2018/19. Усі збірні поділені на чотири ліги згідно з рейтингом УЄФА на кінець минулого, 2017 року. Україна посіла в ньому 18 місце й потрапила в Лігу — до другого за класом дивізіону з чотирьох.

В Лігу А потрапили 12 найсильніших за рейтингом збірних, наступні 12 потрапили в Лігу В, ще 15 — у Лігу С, і 16 найслабкіших за рейтингом — в Лігу D.

uefa.com

Після жеребкування команди розподілилися на групи так:

Переможці груп ліг В, С і D вийдуть в більш сильні дивізіони, а найгірші команди груп в лігах А, В і С вилетять в більш слабкі. Таким чином визначиться розклад для наступної Ліги націй сезону 2020/21.

uefa.com

Переможці чотирьох груп Ліги А зіграють у так званому Фіналі чотирьох, який відбудеться в червні 2019 року і складатиметься з двох півфіналів, матчу за третє місце та фіналу, у якому визначать першого чемпіона нового турніру.

Ліга націй та Євро-2020

Для підвищення престижності Ліги націй УЄФА привʼязав її до Чемпіонату Європи 2020 року. А мотивувати команди брати участь у новому турнірі покликаний розіграш через Лігу націй 4 місць з 24-х до фінальної частини Євро-2020 — по одному на кожну з чотирьох ліг.

Річ у тім, що ці ж 55 збірних беруть участь у кваліфікації на Євро-2020, яка стартує в березні 2019 року. У її межа команди розділять на 10 груп, а дві кращі з кожної групи отримають прямі путівки у фінальну стадію Чемпіонату Європи. Таким чином до березня 2020 року визначать володарів перших 20 путівок.

А після цього інші чотири путівки розіграють між собою збірні, які не потрапили до двадцятки кращих у кваліфікаційному відборі, але перемогли в своїх групах у Лізі націй.

Як потрапити на Євро через Лігу націй.

uefa.com

На практиці це виглядає приблизно так. Якщо збірна перемогла у своій групі в Лізі націй, але не змогла пробитися у фінальну стадію Євро-2020 через кваліфікацію, вона отримує другий шанс потрапити на Євро. Для цього їй потрібно вже в межах турніру Ліги націй обіграти переможців решти трьох груп свого дивізіон — А, В, C або D. Більш детально про шлях на Євро-2020 через Лігу — у відеоролику УЄФА.

Все ж таки цей формат настільки заплутаний, що навіть не всі представники англійської Премʼєр-ліги змогли в ньому розібратися.

Що дає новий турнір Україні?

Як збірна України може потрапити на Євро-2020

  1. Українці посідають перше або друге місце у своїй кваліфікаційній групі і потрапляють на Євро-2020.

  2. Українці посідають перше місце в своїй групі в Лізі націй і через матчі плей-оф цього турніру потрапляють на Євро.

  3. Українці посідають друге місце в своїй групі в Лізі націй. Але команда, яка зайняла перше місце, наприклад Чехія, вже пробилася на Євро через кваліфікаційний турнір. Тоді Україна виходить на її місце в плей-оф Ліги націй, де розігруватимуться путівки до чемпіонату Європи.

Головна перевага участі в Лізі націй для збірної України — це додатковий шанс позмагатися за путівку до фінальної частини чемпіонату Європи в разі невдачі в основній кваліфікації. А для цього бажано перемогти у своїй групі в Лізі націй або хоча б зайняти друге місце.

У груповій стадії Ліги націй Україна зіграє з командами Чехії (6 вересня — на виїзді, 16 жовтня — у Львові,) та Словаччини (9 вересня — у Львові, 16 листопада — на виїзді).

Варто також памʼятати, що до березня 2020 року більшість сильних команд уже матимуть путівки на чемпіонат Європи. Тобто змагатися в плей-оф Ліги націй за вихід до Євро-2020 доведеться зі слабкими суперниками.