У Таїланді засудили до 114 років колишнього буддійського ченця. Він видурив у паломників мільйони доларів на статую Будди і купив приватний літак

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
У Таїланді засудили до 114 років колишнього буддійського ченця. Він видурив у паломників мільйони доларів на статую Будди і купив приватний літак

reuters.com

Вчора кримінальний суд Таїланду засудив колишнього ченця і проповідника Вирапола Сукпхола до 114 років увʼязнення за шахрайство та відмивання грошей — у нього та його родичів знайшли мільйони доларів, спортивні автомобілі, три будинки і приватний літак. Крім того, його звинувачують у викраденні дитини та розбещенні неповнолітньої. Історія Сукпхола, відомого в медіа як «чернець-джетсеттер», почалася пʼять років тому, коли за нього взявся тайський Департамент спеціальних розслідувань. Вона ж змусила владу Таїланду звернути увагу на розкішний стиль життя деяких буддійських ченців, і звинувачення ченців у педофілії.

Проповіднику Вираполу Сукпхолу тридцять девʼять років. Він прославився у 2013 році, після того, як в YouTube спливло відео [не оригінальний запис], де він з трьома компаньйонами приземляється на приватному літаку в міжнародному аеропорту на сході Таїланду. На Вираполі дизайнерські окуляри, на сусідньому сидінні — дорожня сумка Louis Vuitton; на оригінальному відео чернець дістає з неї пачки доларів готівкою.

Сукпхол жив у монастирі Ват Па Кхантитам і носив чернече імʼя Люань Пу Нен Кхам. З 2009 по 2013 рік він розповідав паломникам, що приїжджали в монастир, що бог Індра являється йому уві сні і наказує будувати культові обʼєкти: найбільшу в світі статую Будди з дорогоцінного каменю, і спеціальний храм для нього, де буде 199 колон; золоті вбрання для цієї статуї; золоте зображення самого Індри; і ще кілька храмів в його рідній провінції.

Монастир Ват Па Кхантитам розташований в провінції Сісакет, на північному сході Таїланду.

Tarmphong Chobisara

Монастир Ват Па Кхантитам.

Akarawit Tanimkam

Як пізніше розповіли слідчі, число жертв Вирапола обчислюється десятками. В матеріалах є скарги двадцяти девʼяти осіб, які повірили його розповідями і пожертвували йому 860 тисяч доларів. Гроші Вирапол витратив на будівництво будинків, спортивні автомобілі Porsche і BMW, перельоти на бізнес-джетах. Приховувати свою власність він не вважав за потрібне і всі покупки робив під власним імʼям. Гроші Вирапол зберігав на двох десятках банківських рахунків. Він побудував статую Будди, але не з дорогоцінного каменю, як обіцяв дарувальникам, а з вапняку.

Статуя Будди, яку побудував Вирапол Сукпхол. Скріншот з репортажу телеканалу Аль-Джазіра.

Al Jazeera

У 2013 році Вирапола позбавили чернечого сану. За нього взявся Департамент спеціальних розслідувань, підрозділ тайського Міністерства юстиції, яке займається особливо важливими справами. В його будинку провели обшуки, заарештували його рахунки, викривши на них 1.3 мільйона доларів.

Підрозділ тайської поліції щодо запобігання кіберзлочинам обшукує будинок, що належить батькам Вирапола Сукпхола.

Bangkok Post

Вирапол втік з Таїланду і приземлився в Америці. Там він провів три роки, проповідуючи в буддійському храмі Сан-Дієго, штат Каліфорнія, поки його не заарештували в липні 2016 року. Ще через рік Генеральна прокуратура США екстрадувала його в Таїланд.

Вчора кримінальний суд засудив його до 114 років увʼязнення: з них 87 років за шахрайство, три роки за кіберзлочини та 24 роки за відмивання грошей. Сукхпол чекає ще одного суду: його звинувачують у викраденні дитини і розбещенні неповнолітньої.