Ням! Ось чим годуватимуть спортсменів на Олімпіаді-2024 — вона стартує сьогодні в Парижі. (Не відкривайте цей текст голодними)

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Ням! Ось чим годуватимуть спортсменів на Олімпіаді-2024 — вона стартує сьогодні в Парижі. (Не відкривайте цей текст голодними)

Шеф мішленівського ресторану презентує рецепт страви для Олімпіади-2024. Париж, травень 2023 року.

sodexo.com

Сьогодні в Парижі розпочинаються Літні Олімпійські ігри 2024: під час церемонії відкриття команди всіх країн-учасниць пропливуть Сеною на яхтах. В Олімпійському селищі житимуть 15 000 людей із 206 країн — і кожного потрібно буде годувати 16 днів тричі на день. Тому в ці 16 днів у Парижі працюватиме найбільший у світі фудкорт. Редактор «Бабеля» Гліб Гусєв провів OSINT-розслідування в акаунтах співробітників олімпійського кейтерингу і шефів мішленівських ресторанів, яких залучили до співпраці. Ось що він виявив (фотографії їжі).

Безсумнівно, організація найбільшого у світі фудкорту в Олімпійському селищі стане віхою у глобальній історії французької кулінарії. Досягненням, рекордом, етапом — такого не траплялося вже півтора року, з часів входження багета до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Простір, у якому годуватимуть атлетів, вийшов площею приблизно з футбольне поле. Пройти його з кінця в кінець займе щонайменше пʼять хвилин (з повною тарілкою в руках!). Нутриціологи олімпійських команд уже розробили для своїх спортсменів інструкції: чим їм необхідно харчуватися і де саме на фудкорті це знайти.

Головна їдальня розташовується в будівлі Національної вищої школи імені Луї Люм'єра, на березі Сени.

Instagram / «Бабель»

Для того щоб нагодувати 15 000 людей, виконком Олімпіади найняв найбільшу французьку кейтерингову компанію Sodexo Live!. Менеджери компанії укладають контракти з постачальниками задовго до початку Ігор: у деяких випадках вони за рік до старту інструктують французьких фермерів, які культури їм висаджувати.

На піку завантаження фудкорт готуватиме 40 000 порцій. Спортсмени зʼїдять 3 мільйони бананів і залишать після себе 40 тонн кавової макухи. У спеціально обладнаному для цього просторі вони зможуть пройти майстер-клас із випікання багета. (Ми мало не забули сказати — французький багет увійшов до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО!)

Флагманські страви, створені спеціально для Олімпіади 2024. На жаль, на цій світлині не знайшлося місця для французького багета (увійшов до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

Instagram / «Бабель»

Нагодувати спортсменів із 206 країн — це непросте завдання з погляду логістики та до того ж культурно-кулінарний виклик. Приблизно пʼята частина атлетів їстимуть тільки халяль, американська делегація хоче все без глютену, а делегація з країни, щодо якої ніхто не може домовитися, віддає перевагу кошерному.

Для того щоб впоратися із цим завданням, Sodexo запросила шефів трьох мішленівських ресторанів. Перша — Амандін Шано, шеф ресторану Cafe de Luce на Монмартрі. Другий — Акраме Беналлаль, шеф ресторану Acrame, розташованого за два кроки від церкви Сен-Мадлен. І, нарешті, третій — це Александре Мазза, шеф ресторану АМ, розташованого в одному з найпрестижніших передмість Марселю.

Зліва направо: Акраме Беналлаль у своєму ресторані Acrame, Александре Мазза у своєму ресторані АМ та Амандін Шано у своєму ресторані Cafe de Luce.

Instagram / «Бабель»

Шефи допомогли підготувати пʼять сотень «масових» рецептів, за якими готуватимуть їжу на фудкорті, і кілька десятків особливих — їх можна буде спробувати на окремій літній терасі. Серед рецептів, якими вони особливо пишаються, — мюслі з кіноа на йогуртовому соусі, смажена цесарка під соусом «Пулетт» і нутовий крем в соусі з копченої риби (деякі слова можуть бути незрозумілі, це окей).

Окремої згадки вартий той факт, що власна пекарня Олімпійського селища планує випікати по 600—800 багетів на день: адже (і без згадки про це текст був би неповним) французький багет нещодавно увійшов до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО!