Безсумнівно, організація найбільшого у світі фудкорту в Олімпійському селищі стане віхою у глобальній історії французької кулінарії. Досягненням, рекордом, етапом — такого не траплялося вже півтора року, з часів входження багета до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Простір, у якому годуватимуть атлетів, вийшов площею приблизно з футбольне поле. Пройти його з кінця в кінець займе щонайменше пʼять хвилин (з повною тарілкою в руках!). Нутриціологи олімпійських команд уже розробили для своїх спортсменів інструкції: чим їм необхідно харчуватися і де саме на фудкорті це знайти.
Для того щоб нагодувати 15 000 людей, виконком Олімпіади найняв найбільшу французьку кейтерингову компанію Sodexo Live!. Менеджери компанії укладають контракти з постачальниками задовго до початку Ігор: у деяких випадках вони за рік до старту інструктують французьких фермерів, які культури їм висаджувати.
На піку завантаження фудкорт готуватиме 40 000 порцій. Спортсмени зʼїдять 3 мільйони бананів і залишать після себе 40 тонн кавової макухи. У спеціально обладнаному для цього просторі вони зможуть пройти майстер-клас із випікання багета. (Ми мало не забули сказати — французький багет увійшов до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО!)
Нагодувати спортсменів із 206 країн — це непросте завдання з погляду логістики та до того ж культурно-кулінарний виклик. Приблизно пʼята частина атлетів їстимуть тільки халяль, американська делегація хоче все без глютену, а делегація з країни, щодо якої ніхто не може домовитися, віддає перевагу кошерному.
Для того щоб впоратися із цим завданням, Sodexo запросила шефів трьох мішленівських ресторанів. Перша — Амандін Шано, шеф ресторану Cafe de Luce на Монмартрі. Другий — Акраме Беналлаль, шеф ресторану Acrame, розташованого за два кроки від церкви Сен-Мадлен. І, нарешті, третій — це Александре Мазза, шеф ресторану АМ, розташованого в одному з найпрестижніших передмість Марселю.
Шефи допомогли підготувати пʼять сотень «масових» рецептів, за якими готуватимуть їжу на фудкорті, і кілька десятків особливих — їх можна буде спробувати на окремій літній терасі. Серед рецептів, якими вони особливо пишаються, — мюслі з кіноа на йогуртовому соусі, смажена цесарка під соусом «Пулетт» і нутовий крем в соусі з копченої риби (деякі слова можуть бути незрозумілі, це окей).
Окремої згадки вартий той факт, що власна пекарня Олімпійського селища планує випікати по 600—800 багетів на день: адже (і без згадки про це текст був би неповним) французький багет нещодавно увійшов до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО!