Я перехворів на коронавірус. Постійно почуваюся втомленим, засмученим, втратив нюх і не можу сфокусуватися на роботі. Що зі мною? Як повернути нормальне самопочуття?

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Я перехворів на коронавірус. Постійно почуваюся втомленим, засмученим, втратив нюх і не можу сфокусуватися на роботі. Що зі мною? Як повернути нормальне самопочуття?

Кароліна Ускакович / Антон Пчолкін / «Бабель»

В Україні розпочалася третя хвиля коронавірусу — лише за минулий тиждень хворобу підхопили майже 100 тисяч людей. Понад мільйон українців вже перехворіли на ковід. У декого хвороба пройшла безсимптомно або у легкій формі, але частина тих, хто одужав, зіткнулася з віддаленими наслідками. Серед них — безсоння, порушення уваги та депресія. «Бабель» прочитав останні наукові дослідження, розібрався, чому після ковіду виникають психологічні та когнітивні проблеми, й підказує, як повернутися до нормального життя.

Постійно почуваюся засмученим після коронавірусу. Це нормально?

Так. Коронавірус нерідко призводить до психологічних проблем. Дослідження виявило, що різні психологічні розлади виникають приблизно у 18 відсотків хворих на коронавірус — зазвичай у перші сто днів після встановлення діагнозу. Найчастіше вони з’являються у людей, які вже мали психологічні проблеми у минулому. Проте зіткнутися з депресією, тривожністю та іншими розладами можуть і раніше здорові пацієнти. Коронавірус збільшує ймовірність цього майже вдвічі.

Які психологічні наслідки взагалі можуть бути?

Найпоширеніші — тривожність, депресія та безсоння. Але трапляються й інші, такі як синдром порушення активності та уваги, посттравматичний та обсесивно-компульсивний розлади.

Окей. Звідки вони взагалі беруться?

Інколи їх спричинює стрес, пов’язаний з хворобою. Наприклад, тривала соціальна ізоляція, карантин, складний перебіг хвороби та довгий процес одужання. За таких умов можуть не лише виникнути нові психологічні симптоми, а й загостритися старі хвороби. Деякі симптоми — наприклад, проблеми з концентрацією — можуть свідчити про неврологічні негаразди.

Ніяк не можу сфокусуватися на роботі. Це наслідок хвороби?

Ймовірно. Ковід часто призводить до неврологічних ускладнень — запаморочень, галюцинацій, «туману в голові» та інших когнітивних порушень. Дослідники припускають, що вірус вражає мозок.

На початку пандемії вчені вважали, що вірус проникає туди через ніс — і саме тому люди втрачають нюх. Зараз провідна теорія каже, що коронавірус просто перешкоджає нормальному надходженню крові у мозок, тому той починає гірше працювати. А ще ковід змушує імунну систему атакувати власні мозкові клітини, що призводить до запалення.

Вірус також може порушити індивідуальні добові ритми. Це теж може спричиняти безсоння, депресію, тривожність та інші когнітивні зміни.

Але я ж хворів на інші респіраторні захворювання, і нічого подібного раніше не траплялося. Чому з коронавірусом усе інакше?

Насправді інші віруси також можуть впливати на когнітивні здібності та психологічний стан. Застуда та грип — меншою мірою. Проте попередники нового коронавірусу, SARS та MERS, також спричинювали марення, тривожність, депресію, манію, безсоння та проблеми з пам’яттю. Такі симптоми виявили у 20—40 відсотків з 2 500 пацієнтів.

Як довго тривають наслідки коронавірусу?

Великих досліджень дуже мало, тому сказати напевне складно. Французькі вчені дослідити 120 пацієнтів і помітили, що 28 відсотків мали проблеми з концентрацією, пам’яттю та розлади сну навіть через сто днів після діагнозу. Китайські дослідники протестували 60 пацієнтів, які вже одужали, і понад половину з них скаржилися на постійну втому, головний біль та порушення зору через три місяці після інфікування.

Щодо психологічних проблем інформації менше. Дослідження SARS та MERS свідчать, що інколи розлади можуть залишатися у пацієнтів навіть через 30 місяців після інфікування. Проте панікувати не варто — кожен випадок індивідуальний, і час одужання залежить від багатьох чинників. Наприклад, перебігу самого захворювання.

Як швидше повернутися до норми?

  • Добре харчуйтеся. Їжте багато білків — м’яса, риби, яєць та молочних продуктів. Для веганів та вегетаріанців підійдуть боби, горіхи та насіння. Не забувайте про вуглеводи — це основне джерело енергії для організму. Додайте у раціон фрукти та овочі.
  • Регулярно займайтеся спортом. Це зробить організм більш стійким до всіх стресових чинників, зокрема й психологічних. До того ж спорт допомагає мозку краще працювати та поліпшує кровообіг.
  • Тренуйте пам’ять. Збирайте пазли, грайте в ігри на запам’ятовування та робіть те, що змушує вас активніше думати. Розпочніть з найлегших завдань і поступово збільшуйте навантаження.
  • Практикуйте «гігієну сну». Намагайтеся вкладатися в ліжко й прокидатися в один і той самий час. Створіть собі комфортну і тиху «зону для сну». Вимикайте свій телефон та інші гаджети, щоб вони не заважали вам спати.
  • Щоб відновити нюх, «тренуйте» свій ніс. Оберіть чотири запахи, які добре пам’ятаєте. Це можуть бути як приємні запахи, наприклад, аромат улюбленого парфуму, так і погані, на кшталт запаху скислого молока. Нюхайте це двічі на день упродовж трьох місяців. На кожен запах потрібно виділити близько 20 секунд. Під час «тренування» робіть швидкі короткі вдихи. Якщо ви не хочете цим займатися, не засмучуйтеся — більшість людей починають знову відчувати запахи вже через два місяці.
  • Стежте за своїм здоров’ям. Звертайте увагу на всі симптоми, від головного болю до раптових нападів слабкості, та підтримуйте зв’язок зі своїм лікарем.