Я не хочу захворіти на коронавірус. Як мені захистити себе та зміцнити організм? — оновлена інструкція «Бабеля»

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Я не хочу захворіти на коронавірус. Як мені захистити себе та зміцнити організм? — оновлена інструкція «Бабеля»

Артем Марков / «Бабель»

Кількість хворих на коронавірус продовжує зростати в Україні та в усьому світі. Країни розробляють вакцини, фармацевтичні компанії досліджують препарати, уряди оновлюють протоколи лікування коронавірусу. Способів захиститися від нього не так багато: правильно носити маску, стежити за харчуванням і рівнем стресу, піклуватися про імунітет, провітрювати приміщення та висипатися. «Бабель» розібрався із превентивними заходами для протидії COVID-19 і розповідає, що ми можемо зробити самі для себе під час пандемії.

Чарівних таблеток для профілактики не існує

Спеціалізованих препаратів для профілактики коронавірусу поки немає. Зараз експерти лише вивчають їх і застерігають, що дуже важливо завершити медичні дослідження, аби зрозуміти, чи ефективні конкретні препарати проти COVID-19.

«Вітаміни D, C і цинк важливі для гарно функціонуючої імунної системи і грають важливу роль у зміцненні здоров’я та гарному харчуванні. Зараз немає чіткої схеми з використання поживних мікроелементів для лікування COVID-19», — додають на сайті ВООЗ.

Антибіотики варто приймати у важкому стані, спричиненому бактеріальною інфекцією, каже імунолог Борис Донськой. У всіх інших станах антибіотики вживати не варто і часто шкідливо. «Антибіотики не вживаються ані для профілактики, ані «про запас». Вони такої дії не мають. Просто пити антибіотики — це все одно що гіпсувати ногу, перш ніж ви її зламаєте», — каже лікар.

Щоб зміцнити імунітет, треба правильно харчуватися, займатися спортом і знизити рівень стресу

Робіть ранкову зарядку. Фізичні вправи низької та середньої інтенсивності знижують рівень кортизолу і допомагають роботі імунної системи. Рекомендована тривалість зарядки — від 30 до 60 хвилин на день.

Зменшити рівень стресу допомагає медитація, читання книг або прогулянка на свіжому повітрі (подалі від людей). Спробуйте зайнятися рутинними справами: складіть розпорядок дня, напишіть список продуктів, які треба купити, приберіть вдома. Гормон стресу кортизол «вимикає» клітини в імунній системі. Якщо вас не покидає відчуття тривоги й напруження, не залишайтеся з цим наодинці — можна поговорити з друзями, родичами або звернутися до психотерапевта.

Висипайтеся. Дорослим потрібно спати по сім-вісім годин на добу. Так ви допомагаєте своєму організму боротися із хворобами.

Стежте за своїм харчуванням. Коли є проблеми з інфекційними захворюваннями, варто вживати жир, білок, прянощі та вітаміни. Взимку, коли енергії витрачається більше, кількість білку теж потрібно збільшувати. «Білок — це стимулятор імунної системи. Корисним буде і рослинний, і тваринний. Відповідно, на першому місці в раціоні мають бути м’ясо, риба або бобові», — говорить лікар-імунолог Олег Назар.

Додайте до раціону прянощі та спеції, наприклад, часник, перець та куркуму. Намагайтеся їсти більше фруктів та овочів, адже тоді організм отримує достатньо цинку й вітаміну D, що міститься у зелених листкових овочах, ягодах, горіхах і насінні. Овочі та фрукти краще їсти сирими. Картоплю, гарбуз, буряк, моркву, корінь селери можна запікати з олією до першої скоринки. Обмежте споживання цукру й алкоголю — вони пригнічують активність імунітету.

Пийте кисломолочні напої, що містять лакто-і біфідобактерії. Вони сприяють травленню і впливають на імунітет. Олег Назар також радить відмовитись від магазинних соків і замінити їх узваром чи компотом, які багаті на клітковину.

Вакцина від іншої хвороби для профілактики теж не допоможе. А спеціалізованої від коронавірусу досі немає

На ринку є декілька лідерів, які уже завершують клінічні дослідження і повідомляють про ефективність свої препаратів. Зокрема, йдеться про вакцину від коронавірусу компанії AstraZeneca, яку розробили спільно з Оксфордським університетом. Під час випробувань вона показала свою ефективність на 70 відсотків. Компанія Moderna заявила, що її вакцина ефективна на 94,5 відсотка. Вона може зберігатися у звичайному домашньому або медичному холодильнику до 30 днів, не втрачаючи своїх властивостей і коштуватиме від 25 до 37 доларів.

У середині листопада вчені отримали остаточні дані випробувань вакцини, розробленої американською компанією Pfizer і німецькою BioNTech. Її ефективність зросла до 95 відсотків. За інформацією дослідників, вакцина допомагає у девʼяти випадках із десяти. Однак її вкрай складно транспортувати (вона має зберігатися за температури близько мінус 70 градусів за Цельсієм), а вакцинуватися доведеться у два прийоми, із проміжком у три тижні.

Україна теж розробляє свою вакцину від коронавірусу. Цим займається українська медична компанія «Діапроф-Мед» разом з американською компанією DiaPrep System Inc. На її розробку витратять щонайменше рік.

Приміщення треба частіше провітрювати

ВООЗ рекомендує уникати так званих 3С: закритих (closed) і переповнених (crowded) місць, а також місць, де є тісний контакт (involve close contact). Організація нагадує, що ризик заразитися COVID-19 вищий в багатолюдних і недостатньо вентильованих приміщеннях. Організація рекомендує за можливості зустрічатися на свіжому повітрі та часто провітрювати приміщення.

При цьому ВООЗ нічого не має проти кондиціонерів і більш актуальних у холодну пору року обігрівачів. Хороший пристрій здатний зменшити розповсюдження COVID-19 шляхом повітряного обміну та зменшення рециркуляції повітря. Однак обігрівачі, як і вентилятори, не варто вмикати, коли приходять гості: у закритому приміщенні вірус може передаватись від інфікованої людини до здорової через повітря.

У громадських місцях все ще треба носити маски. Виняток — діти до 12 років

Діти від 12 років на рівні з дорослими мають носити маски у громадських місцях. Молодшим дітям рекомендують надівати маски у випадках, коли неможливо дотримуватися соціальної дистанції.

Дітям молодшого віку не радять носити маски, оскільки вони не можуть правильно надягати та знімати їх самостійно. При цьому ВООЗ наголошує, що пластикові екрани забезпечують менший захист, ніж медичні захисні маски.