Хочу оформити медичну страховку від коронавірусу. Що я повинен знати? — гід «Бабеля» (спойлер: усі страховки дуже схожі)

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Хочу оформити медичну страховку від коронавірусу. Що я повинен знати? — гід «Бабеля» (спойлер: усі страховки дуже схожі)

Karolina Uskakovych / «Бабель»

В Україні продовжує зростати кількість хворих на коронавірус — 22 жовтня кількість нових випадків вперше перевищила сім тисяч. Ще на початку пандемії багато страхових компаній запропонували спеціальний страховий поліс для пацієнтів з коронавірусом. Звичайна медична страховка в разі ковіду допоможе не завжди. «Бабель» вивчив програми страхових компаній і розповідає, як працює і скільки коштує страховка від коронавірусу.

Я вже маю медичну страховку. Вона покриє мені витрати на лікування коронавірусу?

Найімовірніше, так, але є нюанси. Директор асоціації «Страховий бізнес» Вʼячеслав Черняховський пояснив «Бабелю», що серед медичних страхових полісів є два типи програм. За першою страхова виплачує фіксовану суму за конкретним діагнозом. Список діагнозів є в договорі.

За другою поліс покриває витрати на діагностику, відвідування лікаря і лікування хвороби. У такій програмі немає чітко прописаного списку захворювань, але є хвороби-винятки. Якщо коронавірус не входить до цих винятків, то страхова не повинна відмовляти в медичній допомозі. «За такою медичною страховкою покривається все, крім винятків. Якщо в договорі медичного страхування не написано, що коронавірус не покривається, то людина за нею лікується», — уточнив Вʼячеслав Черняховський.

У декількох страхових компаніях «Бабелю» розповіли, що стандартна медична страховка не покриє витрати на лікування, якщо вам діагностували коронавірус.

А за окремим полісом від коронавірусу мене застрахують?

Так, якщо ви не входите до групи ризику. Іноді страховики відмовляються видавати такий поліс людям, у яких є тяжкі захворювання: ВІЛ/СНІД, гепатит С, цукровий діабет, інвалідність I та II групи, онкологічні захворювання. До довгих переліків обмежень також включають алкоголізм, наркоманію і психічні захворювання. У більшості страхових поліс не дадуть медпрацівникам, тому що для них ризик зараження значно вищий, ніж для інших професій. Компанії, які можуть застрахувати їх на загальних умовах: ІНГО, Guardian, «Аска-Життя».

Гаразд, а є обмеження за віком?

Вікові обмеження теж діють. Зазвичай від коронавірусу не страхують людей віком від 60 років. Крім того, чим старший клієнт, тим дорожчий поліс.

Наприклад, програма «Базова» від Universalna коштує:

  • 1 450 грн, якщо вам до 40 років;
  • 1 800 грн, якщо від 41 до 50 років;
  • 3 100 грн, якщо від 51 до 60 років.

Є винятки: наприклад, клієнти у страховій компанії Guardian можуть отримати поліс до 84 років, в «Альфі» — до 70.

А якщо я ляжу до лікарні з коронавірусом. Що я отримаю?

Страхова відшкодує гроші за перебування у стаціонарі після того, як вас випишуть. Для цього потрібно буде надати документи (список слід уточнити у страховій). Компанія виплатить або фіксовану суму, передбачену програмою в разі такого ризику, або компенсацію за кількість днів, проведених у стаціонарі.

Ще раз: виплати передбачені тільки після перебування у стаціонарі. Яка лікарня — вирішує сама людина або лікарі швидкої допомоги. Якщо місць у стаціонарі немає і людина лікується амбулаторно — виплат за такою страховкою не буде.

І скільки коштує страховка?

У середньому від 400 до 8 тисяч гривень за пів року. Ціна залежить від віку, терміну страхування та програми. Вʼячеслав Черняховський уточнив, що за страховками від коронавірусу пацієнти отримують фіксовану суму на лікування. Ось тарифи кількох великих страхових компаній.

ARX: покриває два види ризиків — госпіталізація з пневмонією і смерть. У першому випадку платять 10 відсотків від суми, у другому — 100 відсотків від суми. Договір можна оформити на три або шість місяців на страхову суму від 25 до 200 тисяч гривень. Страховки на 50 і 200 тисяч гривень на пів року коштують 660 і 2 660 гривень відповідно.

ІНГО: пропонує страхову суму від 30 до 100 тисяч гривень. За добу у стаціонарі компенсують від 180 до 600 гривень. Ціна такого поліса — від 400 до 1 300 грн відповідно.

VUSO: страхує на 70 тисяч гривень на пів року. Тут діє накопичувальна система. Якщо у людини діагностували COVID — їй компенсують дві тисячі гривень. Якщо пневмонію, але в реанімацію не кладуть — додають 7 тисяч, а якщо кладуть — 30 тисяч. Якщо пацієнт помирає, родичам виплачують 31 тисячу гривень. Поліс на пів року коштує 936 грн.

Universalna: розробила цілу систему полісів. Ціна залежить від терміну страхування, віку клієнта і послуг/страхової суми. Є чотири програми: «Економ», «Базова», «Преміум» і «Максимум». Наприклад, ціни для людини до 40 років на пів року — від 500 грн до 4 050 грн. Страхові суми такі: діагноз — від 0 до 5 тисяч, стаціонар — від 5 до 50 тисяч, смерть — від 50 до 100 тисяч гривень.

«Альфа»: на своєму сайті пропонує страховки на пів року і на рік, коштують вони 500 і 700 грн відповідно. Виплати тільки в разі тяжких наслідків — від 25 тисяч за інвалідність ІІІ групи до 50 тисяч гривень за смерть.

Телефоном оператор повідомив, що є третій варіант на 640 гривень. За цим договором є два види виплат: 50 тисяч, якщо згодом людина стала інвалідом II або III групи, і 100 тисяч, якщо людина померла або отримала інвалідність І групи.

«АСКА-Життя»: страхує на 10 тисяч гривень. Ціна — від 450 гривень за три місяці до 900 гривень за пів року. Страхова компенсує 300 гривень за день лікарняного в рамках страхової суми незалежно від того, лікуєтеся ви в стаціонарі чи амбулаторно. Є спеціальна програма для лікарів — від 270 гривень за три місяці до 540 гривень за пів року.

«Бабель»

У мене є сімʼя і діти. Їх я теж можу застрахувати?

Сімейних пакетів страхові не пропонують, поліс потрібно оформляти на кожного члена сімʼї окремо. Застрахувати можна і дітей. Наприклад, поліси в ARX і ІНГО можна оформити з 1 року.