Буду голосувати на місцевих виборах, але заплутався у нових правилах. Кого ми обираємо? Де ставити галочку? — пояснюємо на інфографіці

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Буду голосувати на місцевих виборах, але заплутався у нових правилах. Кого ми обираємо? Де ставити галочку? — пояснюємо на інфографіці

«Бабель»

Двадцять п’ятого жовтня в Україні відбудуться перші місцеві вибори за новим виборчим законодавством. На них обиратимуть депутатів сільських, селищних і міських рад, а також сільських, селищних і міських голів. Вибори вперше відбудуться за відкритими списками — тепер громадяни можуть обрати не лише політичну партію, а й віддати свій голос конкретному кандидату з політсили. На цих виборах будуть абсолютно нові бюлетені (вони різні), а голосувати доведеться чотири рази. «Бабель» розібрався у новій системі та показує на інфографіці, як правильно голосувати.

Чому зараз виникає плутанина? Раніше було простіше.

Новий Виборчий кодекс з 1 січня 2020 року передбачає пропорційну систему виборів з відкритими списками. Це означає, що виборці зможуть проголосувати не тільки за партію, а й за конкретного кандидата у списку, який сформувала політсила. Для виборця це можливість змінити розташування сил і вказати, хто саме має представляти партію. Список, який на старті сформувала політична партія, і той, який ми отримуємо після голосування, можуть кардинально відрізнятися завдяки голосам виборців.

Кого, власне, ми обираємо на цих виборах?

Місцеві органи виконавчої влади. Виборці мають обрати депутатів районних, обласних, міських та селищних рад, а також — мерів переважної більшості українських міст, сільських та селищних голів. За новим Виборчим кодексом одна й та ж сама людина зможе балотуватися одночасно до рад двох рівнів — наприклад, до сільської та обласної.

Як голосувати за новою системою?

Більшість виборців отримає чотири бюлетені — для голосування за голову села чи міста і депутатів сільської (чи міської), районної та обласної ради відповідно.

Є кілька винятків:

  • виборці з Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона отримають по п’ять бюлетенів — вони мають обрати ще й депутатів районних у місті рад;
  • у Києві виборці отримають лише по два бюлетені, бо голосуватимуть тільки за міського голову та за депутатів Київської міської ради;
  • на підконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей виборці отримають по три бюлетені — для голосування за голову свого населеного пункту, за депутатів до місцевої та районної рад. Виборів до обласних рад там не проводитимуть.

Самі вибори відбудуться за двома різними системами. Якщо у громаді менше ніж 10 тисяч виборців — місцевих депутатів обиратимуть за старою схемою, тобто голосуванням за кандидата. Якщо 10 тисяч виборців і більше — то застосовується система з відкритими списками. Це означає, що потрібно буде голосувати за партію та за кандидата з її списку.

За новим Виборчим кодексом лідерів громад, де живе понад 75 тисяч виборців, обиратимуть у два тури. Якщо за підрахунками бюлетенів кандидат не набрав 50%+1 голос, призначається другий тур. Там, де виборців менше, голова обирається простою більшістю.

Що я маю знати, коли заповнюю новий бюлетень?

  1. У бюлетені потрібно буде поставити дві позначки — обрати політичну силу, яку хочете підтримати, і номер кандидата від цієї політичної сили, за якого хочете проголосувати.
  2. У колонці справа буде назва політичної партії і її лідер. Він не балотується в жодному територіальному окрузі, його імʼя пишуть, щоб зорієнтувати виборця. Тут потрібно поставити галочку або хрестик.
  3. У колонці зліва є список від пʼяти до дванадцяти кандидатів. У кожного є власний номер. Номер кандидата, за якого хочете проголосувати, потрібно вписати у спеціальне поле.
  4. Ви можете голосувати лише за партію, а не за конкретного кандидата. Це буде означати, що ви підтримуєте весь список кандидатів, який пропонує політсила.
  5. Але ви не можете вибрати кандидата і не поставити позначку навпроти партії.
  6. Не можна проголосувати за одну партію, а кандидата вибрати з іншої.
  7. Порядок кандидатів у списку визначає сама партія. У кандидатів на початку списку вищі шанси стати депутатами. Але виборці можуть змінити цей рейтинг, голосуючи за окремого кандидата.

Де мені подивитися, за кого я можу проголосувати?

Список політичних сил і кандидатів, які братимуть участь у виборах, можна подивитися на сайті Центральної виборчої комісії. Там можна обрати своє місто, область або село і подивитися, хто балотується до місцевої ради.

Куди йти голосувати?

Це можна подивитись у Державному реєстрі виборців, там уже оприлюднили адреси та межі виборчих дільниць. Ви обираєте потрібну область, пишете назву міста, шукаєте у таблиці свої вулицю, будинок і так уточнюєте виборчу адресу.