Країни відкривають кордони, авіаперевізники готуються відновлювати польоти. Це означає, що влітку я зможу поїхати відпочивати за кордон? Так, «Бабель» пояснює нові правила польотів

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Країни відкривають кордони, авіаперевізники готуються відновлювати польоти. Це означає, що влітку я зможу поїхати відпочивати за кордон? Так, «Бабель» пояснює нові правила польотів

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Міністерство інфраструктури радить відновлювати міжнародні польоти не раніше 15 червня, тобто на третьому етапі послаблення карантину. До цього часу навряд чи можна буде виїхати з України. В країнах Балтії, у Чорногорії, Словенії, де люди менше хворіють на COVID-19, поступово відкривають кордони, а авіаперевізники анонсують відновлення польотів за новими правилами. «Бабель» розповідає, до чого потрібно бути готовим, якщо ви плануєте цього літа відпочивати за кордоном.

Які авіакомпанії вже вирішили відновити польоти?

В Україні до 15 червня міжнародні авіаперельоти заборонені. МАУ поки не планує відновлювати регулярні міжнародні рейси. Продаж квитків закритий до 1 липня. У SkyUp також не повідомляють про відновлення польотів. Але компанія вже тестує онлайн-реєстрацію на рейс. Авіакомпанія Windrose планує з 15 червня запустити рейси між Києвом, Харковом, Дніпром, Львовом і Одесою.

У Wizz Air повідомили, що польоти з України відкладено до 15 червня. У Ryanair збираються відновити 90% польотів у липні, звідтоді можна купувати квитки. Авіакомпанія airBaltic уже відновила роботу за кількома маршрутами між країнами Балтії. Lufthansa почне літати з 15 червня за 20 напрямками з аеропорту в Франкфурті-на-Майні. Turkish airlines планують відновити роботу з 10 червня.

Як мене перевірятимуть в аеропорту?

Наразі єдиний метод перевірки — це вимірювання температури. За рекомендаціями, які розробили Європейська агенція авіаційної безпеки (EASA) та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності (ECDC), температура не має бути вища 38 градусів. Але аеропортам радять відмовлятися від цього методу, бо він не виявляє коронавірус. Імунні паспорти, які запровадили деякі країни, не матимуть значення під час проходження перевірки в аеропорту.

Медичні маски треба буде носити постійно і всюди. Виняток — під час проходження митного контролю, для дітей до 6 років та для тих, хто не може їх носити за станом здоров’я. Якщо ваш політ триватиме довше 4 годин, потрібно мати з собою додаткову маску. В аеропортах і літаках їх безкоштовно не видаватимуть.

Авіакомпанія Emirates, яка відновила польоти з Дубаю в Лондон, Франкфурт, Париж, Мілан, Мадрид, Чикаго, Торонто, Сідней і Мельбурн, кожному пасажиру перед польотом видає набір з маскою, рукавичками, антибактеріальними серветками та дезінфектантами для рук.

Аеропорти мають встановити антисептики, щоб пасажири могли постійно дезінфікувати руки.

Якщо я захворію перед польотом, чи зможу повернути гроші за квиток?

Якщо перед польотом ви виявите, що захворіли на CОVID-19, то зможете перенести дату польоту або отримати кошти на свій рахунок в авіакомпанії. Саме так EASA радить вчиняти авіаперевізникам, щоб пасажири не приховували хворобу. На сайті Wizz Air йдеться про те, що в разі скасування подорожі, рейс можна буде змінити без стягнення комісії або отримати відшкодування на свій рахунок, щоб використати ці гроші для наступного перельоту. Lufthansa, Qatar Airways також пропонують безкоштовне перебронювання квитків.

Чи потрібно робити ПЛР-тест напередодні польоту?

Усе залежить від країни, у яку ви будете летіти. Наприклад, Кіпр з 9 червня відкриває кордони для низки країн (України серед них немає). Від усіх туристів там вимагатимуть довідку про проходження тесту на COVID-19, який треба зробити за 72 години до вильоту. Щоб в’їхати в Ісландію, необхідно показати або результати тесту, або пройти двотижневий карантин.

В Україні безкоштовно ПЛР-тестування роблять лише за призначенням лікаря. У приватних лабораторіях це коштує близько двох тисяч гривень.

За скільки годин треба буде приїжджати в аеропорт?

Швидше за все, доведеться витратити більш як дві години, якщо ви летите за кордон. Щоб зменшити кількість контактів у аеропорту, пасажири будуть чекінитися та реєструватися на рейс онлайн. Вхід усередину аеропорту обмежать, і всюди в чергах треба буде зберігати дистанцію у півтора метра. Тих, хто зустрічає та проводжає пасажирів, у аеропорт не пускатимуть.

Чи буде працювати Duty free?

На борту літака — ні. В аеропорту магазини та кафе відчинятимуть поступово і лише за умови, що там можна буде дотримуватися дистанції в півтора метра. Якщо ж ці сервіси будуть зачинені, пасажирів мають забезпечити безкоштовно питною водою.

Чи можна буде їсти в літаку?

Так, але не буде гарячих обідів, і вся їжа буде герметично запакована. У Wizz Air повідомили, що розрахуватися на борту можна буде безконтактно, якщо сума не перевищуватиме 25 євро.

Чи можна буде брати ручну поклажу?

Авіакомпаніям рекомендують, щоб її було менше в салоні, і пасажири здавали свої речі на стійках реєстрації в багаж.

А в літаку точно буде безпечно?

Авіаперевізники обіцяють, що переліт для пасажирів буде безпечним. Бортпровідники обов’язково носитимуть маски. Після кожного польоту літак будуть дезінфікувати. Авіакомпанії запевняють, що їхні системи фільтрації повітря знищують 99% вірусів з рециркуляційного повітря.

Бортпровідники стежитимуть за тим, щоб біля туалетів не було черг і люди не ходили салоном без потреби.

За рекомендаціями EASA, для хворого з симптомами CОVID-19 у літаку має бути зарезервований останній ряд сидінь у салоні й туалет. По прильоту його мають відправити до лікарів у аеропорту, а бортпровідника й пасажирів, які сиділи на відстані двох рядів — на двотижневу самоізоляцію.

То в які країни можна буде полетіти?

До 15 червня — нікуди. Грузія готова приймати українців з 1 липня. Туреччина з 20 травня відкрила кордони для туристів, які прилітають на лікування і мають негативний результат тесту на коронавірус. Нині Україна і Туреччина ведуть перемовини про відновлення авіасполучення і туристичних подорожей між країнами в липні. У Греції сподіваються почати приймати туристів у середині червня. Поки це стосується мешканців 20 країн. Україна до цього переліку не входить, але його планують розширювати. Португалія, за словами міністра закордонних справ країни, готова приймати туристів з будь-яких країн континенту. Про це він розповідав 22 травня. Довідку про тестування на CОVID-19 надавати не потрібно, проходити двотижневий карантин — теж. З 15 червня кордони відкриває Ісландія. І стосується це не лише громадян країн ЄС або Шенгенської зони. Щоправда, для в’їзду в країну треба буде пройти двотижневий карантин або зробити тест на CОVID-19. У Польщі планують приймати туристів з 15 червня, якщо кількість хворих на CОVID-19 у країні не буде збільшуватися. У Польщу зможуть в’їхати мешканці тих країн, де уряди контролюють епідеміологічну ситуацію та дотримуються аналогічних до польських стандартів безпеки та гігієни. З 1 липня відкриває кордони Іспанія. Поки немає точного переліку, з яких країн зможуть приїжджати туристи. Уряд планує створити «безпечні кордони» з країнами, де ситуація з COVID-19 станом на зараз така ж, як у самій Іспанії.