У школах та університетах карантин. А як же іспити? А вступ? Як і коли складати ЗНО, захищати дипломи та подавати документи в перший клас — пояснюємо коротко

Автор:
Олеся Біда
Дата:
У школах та університетах карантин. А як же іспити? А вступ? Як і коли складати ЗНО, захищати дипломи та подавати документи в перший клас — пояснюємо коротко

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Учителі більше не забороняють учням користуватися телефонами або сидіти в інтернеті, бо тепер саме так у них проходить навчання. На національних каналах і в YouTube транслюють уроки для учнів 5—11 класів. Якщо карантин затягнеться ще на декілька місяців, учні підуть до школи наступного навчального року. Із випускниками ситуація інакша — незалежно від карантину, вони мають скласти ЗНО та вступити у виші цього року. Кореспондентка «Бабеля» Олеся Біда запитала у Міносвіти, які зміни чекають на тих, хто починає та закінчує навчання в школах і університетах.

Міносвіти дозволило школам приймати документи майбутніх першокласників онлайн

До школи можна особисто не приходити, копії документів відсканувати та надіслати. Процес прийому має тривати щонайменше місяць. Рішення про строки директор кожної школи ухвалює самостійно.

Учні 4 і 9 класів не складатимуть підсумкові іспити

Девʼятикласники отримають свідоцтво про базову середню освіту з оцінками, які вчителі виставлять за підсумками року. Із ним вони зможуть вступати до коледжу чи технікуму. У кожному закладі профтехосвіти самостійно мають визначити, коли почнуться вступна кампанія та іспити. За рекомендаціями МОН, закінчити прийом повинні до 1 вересня.

Пробне ЗНО для одинадцятикласників відбудеться за будь-яких умов

Пʼятнадцятого квітня у МОН обіцяють його онлайн-версію. Для тих, хто заплатив за пробне ЗНО, його проведуть після закінчення карантину. Запитання та завдання в ЗНО не змінюватимуть — їх уже затвердили.

Якщо карантин закінчиться до 1 червня, усі школярі навчатимуться до липня

Учні 11-х класів протягом червня готуватимуться до ЗНО, яке складатимуть з 25 червня до 17 липня. Результати будуть до кінця липня, вступна кампанія почнеться 1 серпня, за місяць — зарахування на бюджет, а з 15 вересня першокурсники почнуть навчатися.

Якщо карантин продовжать до серпня, усі учні, крім одинадцятикласників, закінчать навчальний рік у кінці травня

Узагальнювати вивчене під час карантину будуть на початку наступного навчального року. Він триватиме на місяць довше. Одинадцятикласники складатимуть ЗНО з 17 серпня до 4 вересня. Його результати будуть до 17 вересня, вступна кампанія почнеться за тиждень, а зарахування на бюджет — до 23 листопада. Початок навчання для першокурсників — 2 листопада.

Для студентів навчання має відбуватися за графіком, який був до карантину

Усе — дистанційно. В університетах такий тип навчання практикували й раніше, використовуючи систему Moodle. Наприклад, в Українському католицькому університеті деякі дисципліни можна вивчати лише онлайн. У Буковинському медичному університеті дистанційне навчання під час карантину вже називають ефективнішим. А в Києво-Могилянській академії для викладачів роблять окремі вебінари про те, як правильно дистанційно проводити семінари, готуватися до іспитів і тестів.

Міносвіти рекомендує перенести на осінь лабораторні роботи та практику

Курсові роботи викладачі можуть попросити студентів написати раніше — усе на розсуд керівників університетів. Виші мають самі визначити, чи будуть студенти навчатися влітку після закінчення карантину.

Сесію студенти мають скласти онлайн синхронно

Захищати дипломи випускники також мають дистанційно. Як саме це відбуватиметься, які програми використовуватимуть для онлайн-зв’язку та ідентифікації студентів, кожен університет вирішує сам. Магістри, які складають єдиний кваліфікаційний іспит, аспіранти й докторанти, які здобувають докторські ступені, не зможуть завершити навчання дистанційно. Початок вступної кампанії на магістратуру залежатиме від дати закінчення карантину. У Міносвіти розглядають 1 липня, 1 серпня або пізнішу дату.