Від 6 квітня в Україні посилять карантин: гуляти в парках можна буде тільки з тваринами. Чи зможу я вигулювати кота, а не собаку? І як бути, якщо зупинила поліція?

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Від 6 квітня в Україні посилять карантин: гуляти в парках можна буде тільки з тваринами. Чи зможу я вигулювати кота, а не собаку? І як бути, якщо зупинила поліція?

Артем Марков / «Бабель»

Кабінет міністрів посилює правила карантину в Україні. З понеділка, 6 квітня, українцям заборонять гуляти більш ніж удвох, заходити в громадські місця без масок, а право гуляти в парках залишать тільки власникам домашніх тварин. Порушникам карантину загрожує щонайменше 17 тисяч гривень штрафу. Разом із юристом Дмитром Горлевим пояснюємо, як тепер законно виходити на вулицю і що робити, якщо поліція вирішить вас оштрафувати.

Що зміниться з 6 квітня? Скільки діятимуть нові правила?

Поки карантин діє до 24 квітня. Із 6 квітня заборонено перебувати в громадських місцях без маски чи респіратора, ходити більш ніж по двоє (за винятком службової необхідності та супроводу дітей), а дітям до 14 років — без дорослих. Гуляти в парку, сквері, лісопарковій чи прибережній зоні дозволено лише людині, яка вигулює домашню тварину або йде там у службовій необхідності. Заборонено відвідувати спортивні та дитячі майданчики, а також проводити масові заходи з понад 10 людьми. Виняток — заходи в органах державної чи місцевої влади. Людям, які повернулися з-за кордону або контактували з хворими, заборонено виходити з дому протягом 14 днів.

Кому і як тепер можна гуляти на вулиці?

  • Дорослим і підліткам, старшим 14 років — максимум по двоє.

  • Дітей до 14 років мають супроводжувати дорослі — батьки чи опікуни. Дорослих може бути кілька.

  • У громадські місця можна заходити тільки в масці чи респіраторі. Згідно з законом, громадські місця — це частина будівлі, куди можна зайти вільно, за запрошенням або за плату (наприклад, магазини, суди, а також під'їзди, підземні переходи, стадіони). Проспекти, вулиці, провулки, площі не є громадськими місцями — там можна гуляти без маски.

  • У парку, сквері, прибережній чи лісопарковій зоні можна гуляти тільки з домашньою твариною. Вигулювати її може лише одна людина (старша 14 років).

  • Людям, які повернулися з-за кордону, не можна виходити з дому протягом 14 днів.

Карантин триває уже три тижні. Навіщо його посилили?

МОЗ вважає, що це допоможе зупинити коронавірус. Попередні обмеження були недостатні: люди досі гуляють на вулиці великими компаніями та ходять у магазини без масок. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, обмеження посилюють для того, щоб в Україні «не було італійського або іспанського сценарію».

Я не можу постійно сидіти вдома. Можна вийти на прогулянку біля дому? А на пробіжку?

Можете гуляти чи бігати біля дому, вздовж вулиць або проспектів. Маску можна не одягати, бо це не громадські місця. За словами спікера МВС Артема Шевченка, поліція може пробачити порушення, якщо ви будете в парку одні, але це залишається на розсуд конкретних правоохоронців. «Але якщо вас багато і ви без масок — це точно порушення, особливо якщо йдеться про шашлики у вихідні дні або інше тривале перебування на вулиці», — сказав він в ефірі «Громадського».

Легальна перепустка в парк чи на набережну — домашня тварина, але ви маєте бути з нею самі. При цьому українське законодавство не визначає, яка тварина вважається домашньою. «Можете брати хоч мишу на повідку, хоч лева», — каже юрист.

А якщо мені треба в магазин чи аптеку, а дорога пролягає через парк? Як довести, що я не гуляю, а йду у справах?

Ніяк. Це поліцейські мають довести, що ви порушили правила карантину. Вирішувати це буде суд. Дмитро Горлевий каже, що довести вашу провину в такому випадку буде дуже складно, тому штраф вам, найімовірніше, не присудять.

До мене на вулиці підійшла поліція. Що робити? Мене одразу оштрафують?

Поліцейські не мають права штрафувати. Вони лише складають протокол про адміністративне правопорушення та передають його до суду. Якщо до вас підійшли поліцейські, просіть їх представитися, показати документи та чітко сформулювати, що ви порушили. Вони мають показати вам, під який саме пункт постанови підпадають ваші дії. За словами юриста, поліція часто сподівається на те, що людина сама визнає провину. Але тільки суд може вирішити, порушили ви карантин чи ні. Ви маєте право зателефонувати адвокату і попросити його приїхати. «Коли поряд адвокат, поліцейські починають поводитися зовсім інакше», — каже юрист. Якщо його немає, можете вимагати державного.

Поліція має право скласти протокол, навіть якщо ви проти. Вас попросять показати документи, але достатньо просто назвати ім’я та прізвище. Можна зателефонувати друзям чи родичам, які підтвердять ці дані. Зазвичай поліція на це погоджується, каже юрист. Після того, як поліція складе протокол, вас повинні відпустити додому.

У постанові написано, що тепер не можна виходити на вулицю без паспорта. Що робити, якщо я не взяв документи і до мене підійшла поліція?

Жоден закон не забороняє людині бути на вулиці без документів. За словами Дмитра Горлевого, такий пункт у постанові Кабміну — нонсенс. «У постанові написано «заборонено перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу», але ніде не написано, що ви зобов’язані їх показувати», — говорить юрист. Поліція може скористатися цим пунктом, коли не зможе довести інше порушення, тому краще не ризикуйте й носіть документи з собою.

На якій підставі поліція буде складати протокол? Які є законодавчі акти?

Нові правила карантину визначені постановою Кабінету міністрів № 255. Нею уряд затвердив зміни до постанови № 211 про правила, що діяли з 12 березня — від початку карантину в Україні.

Протоколи складають на підставі статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил карантину людей». Вона з’явилася в Кодексі 17 березня, коли Верховна Рада ухвалила закон про боротьбу з розповсюдженням коронавірусу.

Що робити, якщо на мене склали протокол?

Чекати, коли вас викличуть до суду. Краще знайти собі адвоката або самостійно підготуватися до засідання — уважно прочитати, у чому вас звинувачують, та продумати, як пояснити свою версію подій. Постарайтеся знайти свідків. До суду приходити не обов’язково, але бажано: так більше шансів, що вас виправдають. У суді стороною обвинувачення будуть поліцейські — саме вони мають доводити, що ви порушник. Часто поліція неправильно складає протоколи або не може довести провину людини, тому суддя може виправдати вас через брак доказів. Не поспішайте одразу визнавати вину. Якщо суд не відбудеться протягом 3 місяців після складання протоколу, провадження автоматично закриють.

Про яку суму йдеться?

Штраф за порушення карантину — від 17 до 34 тисяч гривень. Якщо ви посадова особа — від 34 до 170 тисяч.

А когось уже штрафували? За що?

Від початку карантину поліція склала понад 3,5 тисячі протоколів. 153 з них стосуються порушення режиму самоізоляції. Також протоколи складали на власників магазинів і ринків або водіїв автобусів, які порушували правила карантину. За інформацією МВС, суди вже присудили понад 272 тисячі гривень штрафів. Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, суди винесли вже понад 330 постанов за статтею про порушення карантину. За підрахунками юриста Дмитра Горлевого, винними визнали тільки 6% людей, на яких поліція склала протоколи. Причому в більшості випадків люди самі визнавали провину. 30% таких справ закрили через відсутність складу правопорушення, ще 61% направили на доопрацювання поліції. За словами юриста, на його пам’яті це найменший відсоток притягнень до відповідальності за адміністративні правопорушення.