Бачу багато статей і реклами про ліки від коронавірусу. Може, придбати їх в аптеці або замовити в інтернеті? Не варто, вони не працюють

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Бачу багато статей і реклами про ліки від коронавірусу. Може, придбати їх в аптеці або замовити в інтернеті? Не варто, вони не працюють

Karolina Uskakovych / «Бабель»

ВООЗ досі не підтверджує ефективність жодного засобу профілактики чи лікування коронавірусу. COVID-19 лікують симптоматично: якщо підвищується температура, хворому дають жарознижувальне, якщо є бактеріальне ускладнення, то призначають антибіотик. Лікування хворих відбувається за протоколами, які розробляє кожна країна. В Україні МОЗ затвердив протокол 2 квітня. У ньому є ліки від малярії, Еболи та препарат для людей з ВІЛ. Усі вони зараз проходять клінічні випробування. Призначати їх може тільки лікар. Ці препарати мають довгий список протипоказань і побічних ефектів. Тому не варто купувати їх в аптеці або замовляти в інтернеті. «Бабель» поцікавився, чим пропонують лікувати коронавірус реклама та соцмережі. Жоден спосіб не має клінічного підтвердження ефективності.

Антибіотики

Пити для профілактики коронавірусу антибіотики — неефективно. Вони діють на бактерії, а не на віруси. Лише лікар може у разі коронавірусу прописати антибіотик — щоб вилікувати супутні хвороби.

«Арбідол»

Противірусний препарат «Арбідол» створили у 1970-х роках для лікування грипу та застуди. Придбати препарат можна в пострадянських країнах та в Китаї. Китай у лютому вніс його до рекомендацій з лікування коронавірусу для госпіталізованих пацієнтів з пневмонією й ускладненнями від неї. Клінічні дослідження препарату тривають.

«Антикоронавірус»

В українських аптеках почали з’являтися ліки з назвою «Антикоронавірус». Таблетки коштують 55 гривень, придбати можна у Дніпрі, приймати — внутрішньо. Препарат з такою ж назвою продавали і в Білорусі. Там це був екстракт 10% прополісу на кремнієвій воді. ВООЗ про це ще нічого не каже.

«Амізон»

«Амізон» — лікарський засіб, який компанія «Фармак» пропонує використовувати для боротьби з коронавірусом. Клінічно ефективність цього препарату проти коронавірусу не підтверджена. У самій компанії повідомили, що він пройшов першу з чотирьох стадій клінічних випробувань у ЄС і США.

Вакцина БЦЖ

Вчені випробовують її як метод боротьби з коронавірусом у Греції, Нідерландах, Австралії та Німеччині на двох уразливих групах: медиках та літніх людях. Результати випробувань будуть за кілька місяців. Раніше ВООЗ заявляла, що вакцина БЦЖ може бути ефективною не лише в боротьбі з туберкульозом, а й зменшує у дітей смертність від різних патогенів у перший рік після вакцинації.

Вакциною БЦЖ вчені зацікавились після того, як порівняли статистику коронавірусу в різних країнах. Зʼясувалося, що там, де роблять щеплення від туберкульозу, менше хворих на COVID-19. Але може бути й інше пояснення — це бідніші країни, де менше тестують на коронавірус.

«Декасан»

У березні, коли в Україну привезли тест-системи та почала збільшуватися кількість хворих, на телебаченні та в YouTube з’явилася реклама препарату «Декасан» проти коронавірусу. Препарат випробовували в лабораторіях Нацакадемії післядипломної освіти імені Шупика для інфекційного бронхіту птахів. Його спричинює один з видів коронавірусів, але не COVID-19. Згодом МОЗ порадив не довіряти такій рекламі. Гендиректор компанії «Юрія-Фарм» вибачився і визнав, що «Декасан» не лікує коронавірус. Антимонопольний комітет заборонив рекламу ліків, які нібито лікують від коронавірусу. За це виробників ліків і рекламодавців можуть оштрафувати.

«Протефлазід»

Для профілактики та лікування коронавірусу президент Академії медичних наук України Віталій Цимбалюк запропонував використовувати спиртову настоянку «Протефлазід». Це настоянка двох видів трав — щучки та війника. Виробник «Екофарм» розвозить її у київські інфекційні лікарні та радить профілактично вживати 15 крапель на день.

Після хвилі публікацій в медіа академія визнала, що вони лише «теоретично досліджували дію препарату проти коронавірусів у доклінічних випробуваннях».

Поради із соцмереж

В чатах у Viber пишуть, що завдяки теплому напою з лимоном і содою в Ізраїлі жодна людина не померла від коронавірусу. Але це брехня, в Ізраїлі померли вже 39 осіб. ВООЗ радить пити воду і їсти фрукти, бо це загалом корисно для здоров’я, але з боротьбою із конкретним вірусом не пов’язано.

Часник, цибуля, імбир, молоко підтримують корисну мікрофлору кишківника, що допомагає імунній системі. Доведеної ефективності в лікуванні або профілактиці коронавірусної інфекції ці продукти не мають.

І ще. Якщо накапати настоянку прополісу на жіночу прокладку і приліпити її на маску, це лише подразнить слизову носа.