Я депутат, хочу спокійно листуватися в сесійній залі — так, щоб мене не «спалили» журналісти (вічно вони лізуть куди не треба). Допоможіть!

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Я депутат, хочу спокійно листуватися в сесійній залі — так, щоб мене не «спалили» журналісти (вічно вони лізуть куди не треба). Допоможіть!

Як захистити екран смартфона від спостереження

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Верховна Рада працює всього два місяці, а нових депутатів уже кілька разів застукали за делікатним листуванням просто на робочому місці. Вони попереджають знайомих про «неминучий путч», влаштовують особисте життя та обговорюють кадрові призначення. Президент Зеленський закликав депутатів більше працювати та менше слати смс. Для тих, кому невідкладно необхідно домовитися про «своїх людей» у міністерствах, попередити знайомих про державний переворот і призначити особисті зустрічі, theБабель розповідає про способи захисту екрана смартфона від візуального спостереження. (Їхнім виборцям, які не люблять, коли в екран їхнього смартфона підглядають у транспорті, вони теж стануть у нагоді.)

Історія «спійманих» депутатських листувань ВРУ дев'ятого скликання

  1. Єлизавета Богуцька (СН) пояснила знайомому, що Арсена Авакова залишили на посаді міністра внутрішніх справ через те, що Петро Порошенко готує державний переворот.

  2. Михайло Радуцький (СН) написав знайомому, що замість Уляни Супрун міністром буде «його людина» Зоряна Скалецька.

  3. Олена Криворучкіна (СН) листувалася з «коханим». Ця розмова потрапила в жовті ЗМІ.

  4. Ілля Кива (ОПзЖ) листувався з моделлю.

  5. Анатолій Остапенко (СН) вів особисте листування з чоловіком.

  6. Богдан Яременко (СН) обговорював умови особистої зустрічі.

Для того щоб захистити екран телефона від підглядання, існує спеціальна плівка-антишпигун. У ній є поляризаційний фільтр, який пропускає світло, що падає тільки під певним кутом. Поляризаційний фільтр працює (приблизно, але не зовсім) як жалюзі: якщо ви стоїте перед відкритими жалюзі, ви бачите все, що відбувається за вікном, але якщо подивитися збоку, то буде видно тільки жалюзі. Так само і з телефоном — усе видно тільки якщо тримати телефон перед собою. Люди, які стоять поруч, побачать лише чорний екран. Коштує фільтр до 10 доларів США.

Звичайно, у плівки є недоліки — вона затемнює екран, зменшує його контрастність, тому доводиться максимально піднімати яскравість на телефоні, через це він розряджається швидше. При цьому занадто висока яскравість може знизити ефективність фільтра.

Якщо у вас немає захисної плівки на телефоні, ось кілька порад, як уникнути поглядів випадкових людей у ваш телефон:

  • поверніть екран свого телефона так, щоб інші люди не могли бачити, як ви набираєте текст;
  • купіть для телефона чохол-книжку і прикривайте екран верхньою кришкою;
  • закривайте екран однією рукою, а друкуйте іншою;
  • попросіть колег-депутатів оточити вас «живою стіною», тільки простежте, щоб і вони не дивилися у ваш телефон;
  • якщо можливо, відійдіть спиною до стіни в тихому місці подалі від людей;
  • спробуйте не переписуватися в сесійній залі.