Хочу вступити до вишу, коли готувати документи? Просто зараз! Головні питання (і відповіді) про вступну кампанію

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Хочу вступити до вишу, коли готувати документи? Просто зараз! Головні питання (і відповіді) про вступну кампанію

Артем Марков / «Бабель»

В Україні стартувала вступна кампанія до вищих навчальних закладів — першого липня розпочалася реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів. Зареєструвати такий кабінет потрібно до 10 липня, а до 22 — встигнути подати документи. Цього року електронний кабінет — основний спосіб подати документи у виш, зробити це в паперовому вигляді можуть лише кілька категорій абітурієнтів. theБабель відповідає на головні питання про вступну кампанію 2019 року.

З чого почати?

Для початку потрібно зареєструвати свій електронний кабінет на сайті. Вказати адресу електронної пошти, пароль для входу в кабінет, номер телефону, пін-код і рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання, серію та номер атестата, а також його середній бал. Ось тут інструкція, як далі працювати з електронним кабінетом. Важливо: завантажуйте своє якісне фото, а не селфі, та не реєструйте кабінет на непрацюючу або заборонену пошту (наприклад, mail.ru).

А можна подати до вишу, як раніше, паперові документи?

Можна, але це стосується дуже обмеженої категорії абітурієнтів:

  • мешканці Донецької та Луганської областей (як з окупованих територій, так і ні) і Криму;
  • інші пільговики, які вступають за результатами співбесіди;
  • бажаючи вступити на спеціальності «Педагогіка» та «Охорона здоровʼя» з умовою обовʼязкового трирічного відпрацювання у сільській місцевості;
  • абітурієнти з іноземним документом про освіту;
  • бажаючи отримати повторну безкоштовну освіту;
  • абітурієнти, які з поважних причин не встигли зареєструвати електронний кабінет вчасно. Наприклад, за станом здоровʼя — але ці причини потрібно підтвердити довідкою з приймальної комісії.

У скільки вишів можна подати документи?

Якщо на бюджет, то до семи заяв, але не більше ніж на чотири спеціальності. Якщо на контракт — то скільки завгодно. У заявах потрібно виставити пріоритетність — в який виш ви хочете вступити першочергово, а який залишаєте як запасний варіант.

Скільки триватиме вступна кампанія?

До 10 липня потрібно зареєструвати електронний кабінет, до 22 липня — подати заяву до навчального закладу. Двадцять шостого липня стане відомо, хто вступив на бюджет, і до 1 серпня необхідно принести до вишу оригінали документів. Тоді ж виші покажуть списки контрактників.

Я переселенець, як мені вступати?

Переселенці потрапляють у категорію пільговиків, які можуть вступати на бюджет за квотою 1. Їх зараховують за результатами співбесіди. Крім стандартного набору документів, потрібна ще довідка переселенця.

Що ще мені потрібно знати?

Експерт з освіти Андрій Черних радить не реєструвати електронні кабінети в перші дні. Зазвичай в цей час значно зростає навантаження на сервіси через велику кількість людей, тому сайт може «висіти». Краще почекати пару днів.

Також не треба подавати заяви 10 липня. Зазвичай під кінець вступної кампанії абітурієнти часто скасовують свої перші заявки. Але подати нові вже не вийде. Андрій Черних радить вивчити досвід зарахування на бюджет минулих років — щоб адекватно розуміти свої шанси щодо кожного вишу. Подивитися можна тут.

Абітурієнтам, які хочуть вчитися в інших містах, потрібно уточнити у виші вартість проживання в гуртожитку та наявність вільних місць до початку навчального року.