На кліщів потрібно лити олію? А якщо отруївся — пити розчин марганцівки? Ні! Розповідаємо, як не захворіти влітку

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
На кліщів потрібно лити олію? А якщо отруївся — пити розчин марганцівки? Ні! Розповідаємо, як не захворіти влітку

Артем Марков / «Бабель»

Влітку легко отруїтися, простудитися, бути атакованим змією, бджолою, або кліщем. На інтернет-форумах є багато порад, як боротися з цими неприємностями, але частина з них — міфи, які можуть ще більше зашкодити. Наприклад, при отруєннях не можна пити воду з марганцівкою, а на кліща не потрібно лити олію. Терапевтка вищої категорії, кардіологиня та доктор медичних наук Тетяна Анікєєва вже 18 років лікує людей. Разом із нею theБабель розповідає, як поводитися у небезпечних ситуаціях, які можуть виникнути влітку.

В офісі дуже спекотно і колеги вмикають кондиціонери, а я боюся застудитись. Кондиціонери справді небезпечні?

Важливо раз на півроку-рік чистити кондиціонер. Професійна чистка та дезінфекція у Києві коштує близько 500 гривень, зате ви убезпечите себе від інфекцій типу, легіонельозу, які розвиваються у брудних кондиціонерах. Якщо ви стежите за своїм кондиціонером і потік льодяного повітря не дме прямо на вас, то нічого боятися.

Дуже хочу копченої риби і кавунів. Цих продуктів влітку варто боятися?

Головне — їсти сезонні овочі та фрукти. Купувати кавун у травні — справді погана ідея. Але навіть якщо ви купили стиглий кавун у серпні, то у вас все одно може боліти живіт. Їсти ці ягоди треба в міру, бо в кавунах багато цукру — біль може бути пов’язаний з надмірним вуглеводним навантаженням. Потрібно випльовувати насіння, що є у кавуні, бо від нього також можуть з’явитися неприємні відчуття. Кавун, як усі овочі та фрукти, перед їжею потрібно мити. Так само важливо мити руки. Найчастіше влітку люди отримують інфекцію не від фруктів або овочів, а від брудних рук.

Щодо риби, то її не можна купувати на стихійних базарах, бо є ризик захворіти на ботулізм. Удвічі небезпечніше купувати непатрану рибу.

Я купив копчену рибу на ринку, тепер мене нудить і піднялася температура. Що робити?

Якщо у вас харчове отруєння, яке, нагадаю, найчастіше можна заробити від брудних рук, перше, що вам треба зробити, це пити багато прохолодної води. І в жодному разі не з марганцівкою! Нею ви можете обпекти собі слизову, до того ж марганцівка у великих кількостях — це канцероген. Випийте краще активованого вугілля або «Атоксіл».

Якщо ви відчуваєте, що окрім болю в животі й нудоти у вас з’являється слабкість, перед очима блимають «мушки», то є підозра, що у вас ботулізм. У такому разі ви не зможете самостійно собі допомогти. Потрібно викликати швидку допомогу.

Пити пиво на пляжі безпечно?

Оптимальної або безпечної дози алкоголю не існує, пити його взагалі не варто. А якщо ви п’єте алкоголь на сонці, є великий ризик зневоднення організму. До того ж, під алкоголем у вас знижується поріг чутливості — ви не так швидко реагуєте на перегрівання та переохолодження. Якщо без алкоголю вода вам здалася б холодною, то під алкоголем — «саме те». Ви скупались у холодній воді і вам хочеться зігрітися. Тому ви занадто довго простоїте під сонцем і зможете заробити тепловий або ультрафіолетовий удар.

Пішов до лісу, повернувся з кліщем. Чув, що його треба залити олією і викрутити. Це працює?

Кліщ, який впився глибоко у шкіру, дихає під нею, і від олії не задихнеться. Тому лити на нього нічого не треба. Головне — не роздушити кліща, бо все, що у нього всередині, потрапить у ваше тіло. А це можуть бути різноманітні інфекції, як-от хвороба Лайма та енцефаліт. Кліща треба взяти пінцетом максимально близько до голови і обережно, щоб не роздавити тіло, повільно тягнути вгору. Його не потрібно викручувати «спіраллю», як пишуть в інтернеті, бо так ви можете відірвати голову від тіла, вона залишиться всередині. Місце укусу слід обробити антисептиком. Якщо надалі вас нічого не турбує, то здавати аналізи на хвороби не потрібно. Однак, звісно, краще самому не рухати кліща, а зробити все в лікарні.

Мене вкусила оса / шершень / бджола. Що робити?

Якщо вас вкусила бджола, жало потрібно видалити. Якщо людина не алергік, то, окрім місцевого набряку, нічого не буде. Достатньо прикласти лід, можна випити антигістамінний препарат. Алергіки, люди з бронхіальною астмою або ті, у кого був набряк Квінке, мають завжди з собою носити «Епіпен» — адреналін у вигляді шприц-ручки, без нього складно обійтися. З укусом оси або шершня схема дій така сама.

А якщо мене вкусила змія?

Постарайтеся заспокоїтись і менше рухатись. Зніміть з ураженої кінцівки одяг, прикраси, взуття, покладіть кінцівку на підвищення, обробіть місце укусу антисептиком. Випийте протиалергічні ліки. Обмотайте лід тканиною, прикладіть до рани і пийте багато води. Висмоктувати отруту з рани небезпечно, бо можна занести інфекцію, це варто робити лише за крайньої необхідності (якщо ви дуже далеко від лікарні) і тільки якщо в роті рятувальника немає відкритих ран. Рану не можна припікати і на неї не можна накладати джгути.

А якщо на морі вжалить медуза, треба просити друга, аби він помочився на опік?

У жодному разі не можна мочитися на рану! Кислота, що міститься у сечі, може тільки посилити опік. Уражену частину тіла треба промити холодною водою, прикласти до неї лід та їхати до лікаря.

Збираюсь у поїздку за кордон. Як уберегтися від хвороб?

Якщо ви їдете у Південну Америку, Карибський басейн, Африку або Азію, перше, що ви повинні зробити — зайти на сайт Міністерства закордонних справ у розділ порад для мандрівників і подивитися, які щеплення варто зробити перед поїздкою. Там же можна прочитати, у яких країнах краще не купатися, не пити воду з-під крана і не їсти вуличної їжі. Якщо такого списку немає, ви можете зателефонувати до консульства країни, у яку збираєтеся, звернутися у туристичне агенство або до свого лікаря. У деякі країни без певних щеплень вас узагалі не пропустять. Наприклад, щоб перетнути кордон Нігерії, Малі, Конго і низки інших країн, ви маєте показати довідку про вакцинацію від жовтої лихоманки.

Хоч у яку б країну ви їхали, варто вакцинуватися від вірусних гепатитів А і B. У тропіках обов’язково користуйтеся репелентами. Наприклад, у деяких країнах Азії, Південної Америки і Африки поширені лихоманка Денге і малярія. Вакцинуватися від цих хвороб в Україні неможливо, тож репелент допоможе вберегтися від укусів комарів, про інші засоби профілактики цієї хвороби дізнайтесь у власного лікаря.