Потрібні нові навушники. Як обрати?

Автор:
Валерія Залєвська
Дата:
Потрібні нові навушники. Як обрати?

Артем Марков / «Бабель»

Як підібрати зручні навушники на кожен день, щоб слухати музику та подкасти, не переплатити і не зіпсувати собі слух — для theБабеля зʼясовувала журналістка Валерія Залєвська.

Чи варто витрачатися на дорогі навушники?

Використовуєте навушники для прослуховування музики? Подумайте про те, звідки ви її слухаєте. Більшість стримінгових сервісів (Soundcloud, Deezer, Google Play Music тощо) використовують mp3 — формат із посередньою якістю звуку. Якщо користуєтесь ними, купувати навушники дорожчі за 150 доларів немає сенсу.

Переплачувати варто, якщо ви справжній аудіофіл та слухаєте музику виключно у форматах wav або flac — аудіокодеках, що максимально зберігають оригінальний звуковий потік.

Вища ціна зазвичай означає якісніші матеріали та продуманішу конструкцію. Тобто ви платите більше, щоб навушники не доводилось ремонтувати кожні три місяці. Інколи переплачувати доводиться не за якість, а за бренд. Наприклад, купуючи Beats by Dr. Dre або Marshall.

Технічні характеристики навушників — це лише один з факторів, що впливають на якість звуку. Обираючи навушники, звертайте увагу на звукову карту пристрою, з яким вони будуть використовуватися. Технічні можливості більшості телефонів, бюджетних плеєрів і комп’ютерів обмежені, а якісні навушники цього не змінять. Якщо збираєтесь викласти за навушники понад 150 доларів, не завадить почитати про звукові карти усіх своїх гаджетів. У телефона має бути окремий звуковий чіп, а про хорошу звукову карту ноутбука виробник пише в характеристиках (якщо вона посередня — про звук не пишуть нічого).

Зважаючи на ці фактори, визначтеся із сумою, яку готові витратити.

Бюджет є — з чим визначатися далі?

Із шумоізоляцією. Вирішіть, що для вас важливіше: не чути гуркоту, коли слухаєте музику в метро, чи мати зв’язок із зовнішнім світом.

Найкраще ізолюють шум внутрішньоканальні (вакуумні) навушники та накладні із закритим динаміком та активним шумогамуванням. Вакуумні — компактні, але їх інколи складно підібрати через індивідуальні анатомічні особливості вуха. Тому не варто купувати їх, не помірявши.

Якщо ж для вас пріоритніше чути наближення машини на перехресті чи ви любите шум і цінуєте відчуття зв’язку з реальністю, зверніть увагу на компактні вставні навушники, накладні з відкритим динаміком або із закритим та без шумопоглинання. Але якщо голосно слухати музику в таких навушниках, її чутимуть люди навколо.

Внутрішні чи накладні — як обрати найзручніші?

Зручність навушників — це дуже індивідуальна характеристика, бо будова вушної раковини у кожного своя. Універсальних правил підбору немає. Треба просто міряти різні моделі.

Якщо ви зупинилися на вакуумних, але не можете підібрати зручні, зверніть увагу на моделі не з силіконовими, а з поролоновими амбушурами (подушечка з м’якого матеріалу навколо динаміка). Вони м’які та здатні адаптуватися до анатомічних особливостей вуха.

Також можна замовити індивідуальні внутрішні монітори, які виготовляють під клієнта зі зліпка вушної раковини. Такими часто користуються професійні музиканти. Але за них доведеться заплатити не менше 400 доларів.

Для спорту існує безліч варіантів конструкції — як вставних, так і накладних. Вони можуть кріпитися за вушну раковину, на голові чи шиї різними дугами. Їх теж завжди треба міряти.

Нещодавно у продажу з’явилися навушники з кістковою провідністю. Вони передають звуковий сигнал за допомогою вібрації через кістки черепа напряму до внутрішнього вуха. Тому вушна раковина залишається повністю відкритою. Головний їх недолік — вібрація може викликати відчуття лоскоту. Попри технічні характеристики, які вказують виробники, у цієї технології є суттєві проблеми з рівномірним відтворенням різних частот.

Що таке відтворення частот і які ще технічні характеристики навушників важливі?

Людське вухо сприймає діапазон звукових частот 20—20 000 Гц. Перше число — низькі частоти, друге — високі. Деякі навушники також можуть краще відтворювати низькі, середні або високі частоти. Про це виробники зазвичай пишуть на упаковці чи в технічних характеристиках. Це справа смаку, але максимально якісний звук — у моделях із приблизно однаковим рівнем відтворення різних частот. Про нього можна дізнатися з графіку амплітудно-частотної характеристики. Його надають не всі виробники, але більш-менш рівна лінія — це хороший знак.

Купуючи навушники, зверніть увагу на опір (імпеданс). Чим він нижчий, тим слабший девайс їх потягне. Для телефону оптимальний опір не більше 32 Ом, 16 Ом точно витягне будь-який гаджет. Щоб під’єднати навушники із високим опором до слабкого пристрою потрібен підсилювач, інакше звук буде дуже тихим.

Також значення має чутливість, що вимірюється в децибелах. Вона відповідає за максимальну гучність, 95—100 дБ цілком достатньо для навушників на щодень.

На жаль, не всі виробники вказують реальні цифри, особливо коли йдеться про китайські навушники за 200 гривень. Тому обов’язково послухайте навушники, перш ніж купувати.

Які навушники не шкодять здоров’ю?

Від систематичного тривалого прослуховування музики на високій гучності може постраждати слух. Майже всі навушники створюють повітряний тиск на барабанну перетинку. Цілком уникнути цієї проблеми можна тільки з навушниками з кістковою провідністю.

Частково вирішує цю проблему в класичних вакуумних моделях технологія apex (Air Pressure Exchange). У навушниках із таким динаміком повітряний тиск виводиться назовні, але за них доведеться викласти щонайменше 499 доларів.

Якщо використовувати навушники, у вухах стає більше бактерій, які можуть призводити до запалень. Також бактерії частково осідають на амбушурах. Варто обирати амбушури з матеріалів, які можна протерти та дезінфікувати: силікону, шкіри, вінілу (звісно, якщо ви їх будете протирати).

А якщо я хочу бездротові навушники?

Обираючи бездротові навушники, зверніть увагу на ємність батареї. Вона вимірюється у годинах роботи без підзарядки. Якщо виробник не вказує цей показник у технічних характеристиках, почитайте відгуки.

На якість звуку впливає також тип передачі даних. У двох моделей з однаковим діапазоном частот відтворення звуку в WiFi-навушників буде зазвичай кращим, ніж у Bluetooth.

Дизайн на щось впливає?

Експериментально доведено, що звук у навушниках, які подобаються, здається людині більш повним і якісним. Тому ігнорувати зовнішній вигляд, зосереджуючись лише на технічних характеристиках, однозначно не варто.

Готувати матеріал допомагали:

звукорежисери Антон Деревянко та Володимир Сікалов і музикант Назар Пасльон.

Автор:
Валерія Залєвська

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо