Мені 30, хочу займатися балетом. Це можливо?

Автор:
Марія Цигилик
Дата:
Мені 30, хочу займатися балетом. Це можливо?

Артем Марков / «Бабель»

Балет — це красиво, популярно і складно. Багато хто мріє стати зіркою великої сцени, але якщо ви не встигли почати до 5—6 років, шансів на це не дуже багато. Утім займатися балетом для душі та хорошої фізичної форми можна в будь-якому віці — у 30, 40 і після 50 років. theБабель зʼясував, що потрібно для старту, скільки коштує таке хобі і, головне, коли новачки зможуть стати на пуанти.

Який рівень фізичної підготовки мені потрібен?

Особливої підготовки для того, щоб почати ходити на балет, непотрібно. Кожен займається у групі, відповідній до свого рівня навантаження: початковій, середній чи сильній. Головне — регулярність.

Як часто потрібно займатися, щоб був результат?

Балетом радять займатись двічі на тиждень, ще раз — гімнастикою або стретчингом. Більшість балетних студій мають окремі заняття з гімнастики, де працюють над тим, аби тіло було гнучким. Але на стретчинг можна ходити і в іншу спортивну студію.

Чи є протипоказання?

Це індивідуально. Якщо у вас хронічно болить спина, були пошкоджені зв’язки або ви маєте проблеми із суглобами, спочатку варто проконсультуватися з лікарем.

Інший варіант — прийти на одне заняття, подивитися, спробувати робити вправи, а потім проконсультуватися з лікарем, який відповідає за «болюче» місце. Він зможе оцінити, чи не зашкодять вам заняття. Можливо, ви й самі зрозумієте, що навантаження завеликі.

Мені потрібні спеціальна форма на першому занятті?

Ні. Щоб даремно не витрачати гроші, якщо раптом не сподобається, на нього можна прийти у шкарпетках, футболці та легінсах. Потім можна купити спеціальний купальник для хореографії, шифонову спідницю-хітон та трико.

Скільки це коштує?

  1. Абонемент на 4 заняття — від 400 грн, на 8 — від 550 грн.

  2. Чешки — від 100 грн.

  3. Пуанти — від 600 грн.

  4. Купальник — від 300 грн.

  5. Спідниця-хітон і трико — від 200 грн за один предмет.

А коли я танцюватиму на пуантах?

Стати на пуанти можна й на першому занятті. Але це небезпечно для здоров’я. Щоб впевнено себе у них почувати, необхідна тривала попередня підготовка. Як правило, через рік регулярних занять дівчата впевнено виконують балетні рухи та невеличкі композиції на пуантах.

Що ми робитимемо на уроці балету?

Урок починається з поклону, далі розминка. Перші декілька місяців — на ковриках посеред залу розігрівають м’язи та зв’язки. Пізніше це роблять одразу біля станка. Коли учні розігрілися і вивчили нові рухи, група переходить на середину залу і повторює їх без опори або вивчає нові комбінації.

Під час уроку танцюють під акомпанемент піаніно. Так розвивається відчуття ритму.

А як заняття впливають на настрій та фізичну форму?

Після кожного заняття точно покращується настрій. Вправи (екзерсиси) вимагають концентрації уваги, тому інші думки і проблеми вилітають із голови. Це прекрасний спосіб, щоб розвантажити мозок і відволіктися.

Статичні вправи, які виконують на заняттях, добре підтягують м’язи і корисні для постави. Результат на вагах буде помітним не одразу, але фігура стане візуально стрункішою, більш підтягнутою, витонченою та граційною, а тіло — гнучкішим. В окремих випадках і проблемні місця можуть «згладитись».

Після заняття з’являється відчуття легкості — і тілесної, й емоційної.

Готувати матеріал допомагала:

Євгенія Коршунова, засновниця і керівниця студії «Балет для дорослих», солістка Київського національного театру опери та балету України ім. Тараса Шевченка.

Автор:
Марія Цигилик

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо