Хочу взяти свою дитину на відпочинок до Європи. Як це зробити?

Автор:
Катя Москалюк
Дата:
Хочу взяти свою дитину на відпочинок до Європи. Як це зробити?

Артем Марков / «Бабель»

Хочете вирушити в мандри, але не знаєте, як правильно це зробити, бо у вас маленька дитина? Відпочити можна і з малюком, але варто ретельно продумати та спланувати подорож. Журналістка, мандрівниця та мама, Катя Москалюк зібрала для theБабеля поради туристичних фірм та сімей, які вже мають досвід подорожей із дітьми.

Куди і коли краще їхати?

Педіатри радять обрати країну, клімат якої не дуже відрізняється від того, у якому ви живете. Так дитина уникне тривалої акліматизації. Уперше можна спробувати вирушити у недалеку та нетривалу мандрівку, наприклад, у сусідні Польщу, Словаччину чи Угорщину. Під час такої подорожі ви зможете спостерігати за тим, як дитина почувається в дорозі, чи не нудить її в автобусах та авто, і визначити оптимальний для себе та малюка набір речей.

Якщо вирішили їхати на морське узбережжя, краще обрати низький сезон — початок травня або середину вересня. Тоды немає натовпів туристів, натомість є чиста морська вода та напівпорожній пляж. Погода тепла, але не спекотна. Уперше на море з дитиною можна поїхати на Кіпр, у Грецію, Туреччину, Єгипет, Хорватію, Чорногорію. На Канарських островах та острові Мадейра комфортний для дитини клімат, але доведеться провести в літаку п’ять годин.

Активно відпочити разом з дитиною у горах теж реально. Для першої мандрівки можна обрати садиби зеленого туризму в Українських Карпатах. В Альпах, Карпатах, Апеннінах і Піренеях розроблена система маркованих маршрутів різних категорій складності. Карти та путівники з ними можна купити у книжкових магазинчиках або завантажити в телефон чи планшет. Для активного відпочинку з дітьми в горах краще обирати літні місяці, бо навесні та восени багато маршрутів закривають через складні погодні умови та небезпеку сходження лавин. Для малюка варто придбати спеціальний наплічник, у якому буде зручно його транспортувати.

Для мандрівок зі старшими дітьми обирайте маршрути з нетривалими переходами між місцями ночівлі або одноденні треки. Зазвичай, у Європі маршрути в горах мають гарну інфраструктуру: вони промарковані, обладнані місцями для відпочинку та ночівлі. З дітьми зручно зупинятися в кемпінгах або шале.

Житло теж може бути різним: номер у готелі, кімната в хостелі, апартаменти чи кемпінг. Звертайте увагу, наскільки «привітним» до дитини буде помешкання. Чи є кімната відпочинку матері та дитини, гаряча вода в кемпінгу, пеленальний столик у кімнаті, двері та вікна із захисними сітками від комах. Забронювати житло можна заздалегідь, скориставшись спеціальними сайтами.

Які документи потрібно брати з собою?

Для дитини необхідно зробити окремий паспорт. Щоб оформити біометричний, зареєструйтеся на сайті Державної міграційної служби України та в призначений час прийдіть у відділення разом із дитиною. Відбитки пальців малюка не скануватимуть, його лише сфотографують та запишуть необхідні дані. Забрати документи зможе той із батьків, хто їх подавав.

Окрім паспорта, для виїзду за кордон необхідно мати оригінал свідоцтва про народження дитини — без цього документа її не випустять з країни. Також вам знадобиться дозвіл батька/матері дитини, якщо ви з дитиною подорожуєте удвох. Якщо сімʼя їде за кордон у повному складі — нічого не потрібно. Є окремі нюанси для розлучених пар.

Яким транспортом краще вирушати?

Визначившись із напрямком, можна обирати транспорт: власний автомобіль, літак, потяг чи автобус. Найшвидший спосіб подорожувати — літак. Якщо планувати мандрівку заздалегідь, можна отримати від авіакомпанії суттєву знижку на квиток. Бронюючи квиток, потрібно вказувати точний вік дитини, оскільки діти до двох років подорожують безкоштовно або із суттєвою знижкою. Дитина віком від двох років повинна мати власний квиток із визначеним місцем. Розмір знижки на дитячі квитки залежить від правил авіакомпанії. Також авіакомпанії можуть надавати додаткові послуги для дітей під час перельоту: колиски для немовлят, харчування тощо. Але про них варто домовитись заздалегідь — під час бронювання квитків.

Віднедавна в Україні з’явились потяги міжнародного сполучення, які комфортно довезуть у Краків, Варшаву, Вроцлав, Відень та інші міста. Якщо обираєте залізницю, пам’ятайте: діти до шести років подорожують безкоштовно. Якщо у сім’ї більш ніж одна дитина, для решти можна придбати квитки зі знижкою 75% від вартості «дорослого» квитка. Але дитині до шести років не надають окреме місце, отже вам доведеться їхати на одній полиці. Якщо відчуваєте, що така мандрівка буде некомфортною для вас чи дитини, придбайте повний квиток. Для подорожі з дитиною віком до чотирнадцяти років візьміть оригінали документів, що підтверджують її вік.

Автомобільна подорож із дитиною, навіть на великі відстані, може бути комфортною для всієї сім’ї. Із власним авто можна зупинятись за першої потреби та не хвилюватись, що малюк спричинятиме незручності попутникам. У машину можна взяти великий багаж — його обмежуватимуть лише розміри авто. Плануючи подорож, враховуйте потенційні затримки в дорозі: пробки, ремонти доріг, тривалий час перетину кордону. Якщо до місця відпочинку їхати близько доби, педіатри рекомендують, щоб між дорогою туди і назад минало не менше тижня. Важливо обрати якісне автокрісло та перевірити, чи справні ремені безпеки. Лікарі не рекомендують залишати дітей в автокріслі довше ніж на дві години — час від часу необхідно зупинятися, щоб прогулятися чи перекусити. Починати краще з коротких мандрівок містом та до найближчих населених пунктів. Якщо малюку комфортно, можна вирушати і в тривалішу подорож.

Чим зайняти дитину в дорозі?

Нічні переїзди оптимальні для тривалих відстаней: дитина міцно спатиме, а батьки відпочиватимуть. Якщо вона капризуватиме, то краще на певний час відмовитись від нічних переїздів. Для подорожі з дитиною, яка спить в обід, для невеликих відстаней варто обирати саме цей час. У транспорті малюк зможе відпочити й не змінювати свій звичний графік. Але не завжди вдається обрати бажаний час, і потрібно якось розважати дитину в дорозі. Окрім ігор на смартфоні, візьміть із собою розвивальні ігри для подорожей, розмальовки та кольорові олівці, книжечки з наліпками. Збираючи речі для мандрівки, дозвольте дитині самій спакувати невеличкий наплічник з її улюбленими іграшками.

Що брати з собою?

Складіть список необхідних речей. Якщо дитині ще потрібні підгузки, прихопіть їх із невеликим запасом. Обов’язково мати теплі речі: флісовий комбінезон та курточку, яка захищатиме від дощу. Якщо дитина маленька, а ви плануєте багато ходити чи їздити на екскурсії, придбайте спеціальний наплічник або слінг. Окремі моделі розраховані на дітей вагою до 25 кілограмів.

При собі, а не глибоко в сумці, варто мати воду, печиво чи канапки, вологі та паперові серветки, пакети на випадок, якщо дитині стане погано, а також медикаменти.

Обов’язковим елементом багажу повинна бути аптечка. Стандартна дорожна аптечка містить: жарознижувальні засоби — нурофен чи анальдім; препарати для горла — лісобакт, ісла моос чи лізак; препарати для шлунку — біле вугілля; йод — для подорожі буде зручним флакон-олівець; а також бинт і пластир.

Враховуйте індивідуальні особливості організму дитини та перед мандрівкою обов’язково порадьтеся з педіатром.