Хочу зібрати домашню аптечку. Які ліки повинні в ній бути?

Автор:
Наталія Бушковська
Дата:
Хочу зібрати домашню аптечку. Які ліки повинні в ній бути?

Артем Марков / «Бабель»

Базовий набір медикаментів та знання про те, як їх застосувати, можуть полегшити життя та навіть врятувати його. Тому важливо тримати вдома аптечку. Але що в ній повинно бути та як правильно її скласти? На прохання Бабеля журналістка Наталія Бушковська, яка спеціалізується на медичних темах, відповіла на ці питання.

Що має бути в аптечці?

Національна служба здоров’я Великої Британії радить такий набір.

Антигістамінні препарати. Пігулки та креми допоможуть від алергії, позбавлять свербіжу, якщо у вас вітрянка чи вкусила комаха. Але деякі антигістаміни можуть викликати сонливість — це впливає на безпеку за кермом, тож уважно читайте інструкцію та зважуйте ризики.

Регідратаційні розчини. Використовують під час кишкових інфекцій. Вони не лікують причину захворювання, але допомагають запобігти зневодненню та пришвидшити одужання. Коштують в середньому 170—200 гривень за упаковку.

Таблетки проти діареї. Не лікують причину діареї, але допомагають одужати швидше — вони можуть скоротити тривалість хвороби на один день. Найбільш відомий препарат — імодіум. Коштують такі ліки близько 50—120 гривень. Деякі з препаратів цієї групи, наприклад лоперамід, не можна давати дітям. Якщо симптоми довго не зникають, звертайтесь до лікаря.

Термометр. Заради безпеки все більше країн відмовляються від ртутних термометрів, надаючи перевагу не менш точним електронним. Пристрій, яким можна вимірювати температуру під пахвами, коштує 100—200 гривень. Але педіатр Ярина Грицак стверджує, що найбільш точна температура — вушна та ректальна. У вусі її зручно вимірювати інфрачервоними термометрами. Їх часто використовують для дітей, проте форма чи розмір вушного проходу можуть вплинути на результат. Такі термометри не підходять дітям меншим за 6 місяців і коштують до 1 000 гривень. Лікарка додає, що безконтактні інфрачервоні термометри, попри зручність, теж мають невелику похибку. А ще вони доволі дорогі — від 500 до 1 500 гривень.

Бандаж. Допоможе підтримати травмовані кінцівки та стиснути великі порізи, поки хворого не відвезли до лікарні.

Пластирі різних розмірів, бажано водонепроникні. Захистять порізи від інфікування. Перш ніж приклеїти пластир, необхідно промити рану та зупинити кров.

Антисептики. В Україні досі популярні йод та зеленка. Але давно існують зручніші та менш агресивні медикаменти: повідон-йод (10%-й розчин), хлоргексидин (0,05%), етанол (70%). А популярний у нас перекис водню не знезаражує рани і навіть може бути шкідливим.

Засоби для очей. Офтальмолог Алла Грабова стверджує, що універсального, як фізрозчин, засобу для промивання очей не існує. В аптечці варто мати зволожувач для очей, його ще називають «штучна сльоза», який коштує близько 100 гривень. Якщо ви травмували око, то необхідно промити його великою кількістю звичайної чистої води, наприклад бутильованою без газу.

Стерильний бинт. Знадобиться для глибоких ран, щоб захистити їх від інфекцій, поки ви чекаєте на лікаря.

Пінцет. Стане в нагоді, щоб видалити скабку.

Медична клейка стрічка. Її використовують, коли необхідно щільно прикріпити бинт до шкіри або зафіксувати травмований палець, щоб створити тимчасову шину.

Що придбати проти болю та лихоманки?

Аспірин, ібупрофен та парацетамол — це дієві ліки проти головного, менструального та інших видів болю. Також вони допомагають під час застуди: зменшують ломоту в тілі та знижують температуру.

Ці ліки цілком безпечні?

Навіть безрецептурні ліки можуть бути небезпечними. Аспірин заборонено давати дітям: він може викликати смертельне ускладнення — синдром Рея, який спричиняє гостру печінкову недостатність та набряк мозку. З ібупрофеном варто бути обережним, якщо у вас є хронічні захворювання, наприклад астма. Його також не рекомендують під час вагітності та для того, щоб збивати температуру при вітряній віспі. Якщо у вас або вашої дитини вітрянка, використовуйте парацетамол. Але цей жарознижувальний препарат не варто приймайти без поради лікаря, якщо маєте хвороби печінки чи страждаєте або страждали на алкоголізм.

А які ліки допомагають після переїдання?

Євген Гончар, лікар і автор реанімаційного пакету реформ, стверджує, що розрекламовані ферментні препарати є сенс приймати лише при серйозних розладах підшлункової залози. Скажімо, при підтвердженій екзокринній недостатності — коли підшлункова залоза не виробляє достатньо ферментів, щоб перетравлювати їжу. Приймати їх лише від переїдання — марно.

Мене часто турбує печія. Що допоможе?

Полегшити симптоми можуть препарати з групи антацидів. Але вони не лікують причину печії, мають побічні ефекти, а обирати їх треба з урахуванням вашої дієти та інших захворювань. Отож не варто їх використовувати без поради лікаря.

А які ліки придбати від опіків?

При опіках, насамперед, треба потримати уражене місце 20 хвилин під прохолодною, але не крижаною водою. Не застосовуйте креми чи мазі. При сонячних опіках Американська академія дерматології радить приймати прохолодні ванни, пити багато води та користуватись зволожуючим кремом зі вмістом сої чи алое вера. Популярного пантенолу в її рекомендаціях немає.

Як правильно зберігати ліки?

Світло, волога, спека та повітря можуть знизити ефективність ліків або зіпсувати їх. Наприклад, аспірин під впливом спеки чи вологи розпадається на оцет та саліцилову кислоту — це може пошкодити шлунок. Гормональні препарати дуже чутливі до спеки та холоду: оральні контрацептиви варто зберігати при 15—30 градусах. Тримайте ліки в оригінальній упаковці, а якщо у пляшці з ліками є ватний тампон, приберіть його — він може накопичувати вологу. Деякі ліки потребують особливого зберігання, наприклад у холодильнику, тому вивчайте інструкцію або консультуйтесь у фармацевта. Не зберігайте ліки у ванній кімнаті. Найкращим місцем будуть шухляда в тумбочці або шафа на кухні, розташовані подалі від духовки та мийки. Тримайте аптечку поза доступом дітей.

А якщо мої ліки прострочені, вони небезпечні?

Краще приймати ліки, термін придатності яких ще не минув. Але вони не стають отруйними наступного ж дня після його завершення. Термін придатності — це час, впродовж якого виробник гарантує максимальну ефективність ліків. Американська медична асоціація (АМА) стверджує, що деякі (але не всі!) препарати лишаються ефективними після завершення терміну придатності. Такі препарати, як епіпен (засіб для екстреної допомоги проти анафілактичного шоку) або інсулін не варто використовувати після того, як термін придатності скінчився. Це загальне правило для всіх ліків, неефективність яких може спричинити смерть. А протермінований тетрациклін може викликати ураження нирок. Єдиної рекомендації для всіх препаратів не існує. Важливо звертати увагу не тільки на дату, але й на стан ліків. Якщо вони змінили колір, консистенцію чи з’явився запах, якого раніше не було, — не приймайте їх, незважаючи на «свіжість».