OSINT — розслідування, що допомагають викривати воєнні злочини. Як це працює? Цифрова безпека # 5. Павло Фіялковський з агенції Molfar

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
OSINT — розслідування, що допомагають викривати воєнні злочини. Як це працює? Цифрова безпека # 5. Павло Фіялковський з агенції Molfar

Катерина Бандус / Ангеліна Коткова / «Бабель»

OSINT — це розслідування, яке проводиться за відкритими джерелами. Головні інструменти такого розслідувача — комп’ютер та Google. OSINT-розслідувачі можуть знайти, звідки запустили ракету, де розташовані позиції окупантів, та зібрати досьє на тих, хто причетний до воєнних злочинів. Павло Фіялковський з OSINT-агенції Molfar розповідає, як кожен може стати OSINT-розслідувачем і що для цього потрібно.

Що таке OSINT простими словами?

Це професійне гугління, коли ви заходите далі ніж на першу чи другу сторінку. Також це вміння працювати з реєстрами. І, в принципі, знання про те, що є різні реєстри з різними юрособами чи просто особами, де зберігається вся інформація про них і їхню діяльність.

Фактично, це онлайн-розслідування. Ми не входимо в контакт з обʼєктом нашого дослідження, і це не класична журналістика, де ти зустрічаєшся з респондентом і розпитуєш його про все. Тобі треба зрозуміти все з його поведінки в соцмережах, у бізнесі, з колегами.

Хіба можна робити висновки про людину за соцмережами?

Абсолютна більшість людей поводиться в соцмережах так само, як і в житті. Кожен хоче чимось похизуватися, показати, де він був, що він бачив, з ким перетинався. Інші ж просто не будуть вести соцмережі або це буде закритий профіль.

Якщо в людини закриті соцмережі, їх можна якось подивитися?

Ні, OSINT не передбачає відкриття закритих профілів. Проте можна подивитися, де цей профіль фігурував, чи за цим іменем піти далі, пошукати, може, десь буде інша сторінка відкрита.

Який мінімальний набір інструментів OSINT-розслідувача, окрім комп’ютера?

Спочатку потрібно поговорити про те, який це має бути комп’ютер. У ньому має бути якесь криптування, щоб у разі його втрати ваші дані не міг отримати хтось інший. Усі розслідування мають проводитися через VPN. Бо ми не маємо показувати, куди ми заходимо, чому заходимо і що там робимо.

Крім цього, потрібні зручні методи кооперації з вашими колегами. Вам потрібно подумати, як усе організувати. Йдеться про спілкування, пересилання, архівування під час розслідування. Наприклад, одного дня ви заходите на сайт і там все є. Далі об’єкт дізнався, що на нього ведеться розслідування, і сайт цей прикрив. Тому постійно потрібно мати якийсь архіватор розслідувань.

Ну і, зрозуміло, безперебійний доступ до Інтернету. З цим набором інструментів уже можна починати.

Чи можна вивчитись на OSINT-розслідувача?

Напевно, так. Є багато курсів у мережі, які покажуть якісь базові елементи OSINT і розкажуть, в якому напрямку рухатись. Якщо ви долучитеся до команди, то зрозуміло, що вас там підтягнуть.

Як OSINT можна використовувати у звичайному житті?

Для звичайного життя OSINT можна використати банально для перевірки людей, з якими ви, можливо, лише починаєте спілкуватися. Можливо, вас не задовольняє, як працює ваше ОСББ, і ви хочете подивитися, що ж це за люди. Або ж ви йдете на перше побачення з людиною, якої не знаєте. Маючи якісь базові вихідні дані, ви можете подивитися і зрозуміти «червоні прапорці».

Як OSINT допомагає під час великої війни?

Ми робили розбір на півтори тисячі російських солдатів, які були причетні до звірств у Бучі. Зібрали на них усіх дані й опублікували. Якщо говорити про світових та російських пропагандистів, то ми ведемо цілу базу, як у світі хтось маніпулює і бреше про війну в Україні.

Окремий наш розділ — GeoINT. Це теж OSINT, коли ми дивимося на локацію на фото і пробуємо визначити, де ця локація розташована. Для цього важливо подивитися, чи є на фото та відео якесь публічне місце, зупинка, знак із назвою вулиці. Якщо таких ознак немає, треба дивитися за іншими елементами. Можливо, на горизонті буде якась будівля, яка буде видавати місце. З досвідом люди все більше розуміють, де які будинки будуються, і можуть визначити район навіть за архітектурою.

Якщо мова йде про поле чи ліс, то треба звернути увагу на якусь особливість місцевості, рослинність.

Чи можна захиститися від OSINT-розслідувача?

Якщо ви не порушуєте законів, то вам особливо й нема чого приховувати. Але якщо все-таки хочеться захиститися, то просто закрийте сторінки в соціальних мережах. Але ж ви все одно десь були. Ви можете бути в списках ЗНО, в списках університету або на сайті школи, де ви навчалися. Тому повністю все приховати, напевно, не вийде.

«Бабель» підготував цей матеріал за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обовʼязково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Теги:
шахрайство
соцмережі
війна росії з Україною

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо