Як не видати себе в окупації? Цифрова безпека # 4. Гайд від спецслужб, що може врятувати життя

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Як не видати себе в окупації? Цифрова безпека # 4. Гайд від спецслужб, що може врятувати життя

«Бабель»

Єдиний спосіб убезпечити себе в окупації — це виїхати звідти. Але й до цього треба підготуватися. Росіяни перевіряють телефони на блокпостах, а якщо знайдуть щось, на їхню думку, підозріле, можуть арештувати власника. Якщо ви вимушено залишаєтеся в окупації, то маєте бути готовими до всього, зокрема й до раптових перевірок на вулиці чи обшуків. «Бабель» поговорив про це з представником спецслужб.

Що робити, якщо населений пункт окупували?

Можна спробувати позбутися будь-яких речей або символів, які можуть здатися росіянам провокативними — чогось типово проукраїнського. Навіть символіка України, переписка з друзями про Україну або просто переписка українською мовою — краще це все приховувати.

Як можна захистити свої гаджети, месенджери та електронну пошту?

Ми радимо мати аккаунт, не залогінений постійно. Тобто, якщо у вас є переписка з друзями з вільної території, то ви логінитесь, відправляєте повідомлення і потім одразу виходите з акаунта.

Можливо, варто користуватись кнопковим телефоном замість смартфону?

Ви маєте розуміти, що деякі моменти можуть здатися окупантам підозрілими. Наприклад, якщо ви повністю приховуєте всю переписку, повністю все видаляєте або користуєтесь не смартфоном, а телефоном з кнопками. Окупанти можуть почати шукати інший телефон або інші акаунти, якщо ваші акаунти повністю порожні.

Ідеальний варіант — це мати альтернативні постійно діючі акаунти, можливо, з нейтральною інформацією. Це виглядало би як живий акаунт, живий телефон, але там не буде нічого провокативного. Повна зачистка теж може бути підозрілою для окупанта.

Агресор також звертає увагу на тип самих месенджерів. Facebook, який підтягує акаунти, може бути використаний проти вас, так само як TikTok або месенджери прихованого спілкування, як Signal. Разом з тим ми радимо взагалі не користуватися для переписки російськими месенджерами, як-от Telegram та Viber, оскільки до них росіяни можуть мати більше доступу.

Як підготуватись до перетину російського блокпоста?

Перевірки можуть бути дуже ретельними, і необхідно максимально убезпечити себе й видалити абсолютно все, що можна розцінити як провокативне. Чи зачищати повністю телефон? Краще ні, але дивіться, щоб там не було нічого підозрілого — антиросійського чи проукраїнського. Ваш акаунт має бути максимально нейтральним, але виглядати живим.

Як спілкуватися з окупантами?

Головне правило — зберегти життя. Тому робіть усе для цього. Перш за все — будьте спокійними. Коли вас раптово зупиняють на вулиці, особливо важливо бути спокійним, намагатися не нервувати. Також треба бути ввічливим. Перевірки можуть бути абсолютно неочікуваними та раптовими, і ви маєте завжди бути до них готовими. Саме тому не мають бути залогінені акаунти з ваших дійсних переписок, з ваших справжніх уподобань. Саме тому варто мати ці альтернативні акаунти, які можна показати в будь-який час.

Можливо, варто мати ще один смартфон?

Це варіант, але це й додаткова небезпека. Ви ніколи не знаєте настрою окупанта і як далеко він зайде в перевірці вас. Якщо він знайде альтернативний смартфон, то до вас виникне значно більше запитань. Особливо якщо там будуть месенджери та переписки, які вас компрометують в очах агресора.

Як можна передати інформацію на неокуповану територію?

Найкращий варіант — передавати інформацію через знайомих, через людей, яким ви довіряєте. Ви робите акаунт, надсилаєте повідомлення людині, після чого видаляєте повідомлення та виходите з цього акаунта. Це найкращий варіант. Наша держава приймає цю інформацію цілодобово. Ви можете звернутися на офіційні канали як Збройних сил України, так і Служби безпеки України через активні месенджери та пошти.

Але небезпека буде все одно. Інформація важлива, якщо вона дійсно стосується військової переваги. Тобто, якщо це інформація про військові об’єкти, озброєння, кількість озброєних груп, то це реально може бути використане нашою стороною. У той же час, росіяни шукають людей, які працюють на нашу сторону. Тому ви завжди маєте зважувати, наскільки передача цієї інформації важлива для України і небезпечна для вас.

Я можу працювати в окупації чи це колабораціонізм?

Будь-яка колаборація, перш за все, розглядається з юридичної точки зору, але ми маємо розуміти, що базові професії не розцінюються як колаборація. Якщо ви пожежник чи лікар, якщо ви рятуєте життя, навіть якщо це життя окупанта, це не колаборація.

Однак якщо ви працюєте в державних інституціях країни-агресора — наприклад, ви вчитель і підтримали організацію виборів та поширення пропаганди, то це вже привід розбиратися. Якщо вас примусили до роботи під загрозою смерті, це важливо зафіксувати і передати в СБУ.

Як уберегтися від мобілізації в армію окупанта?

Мобілізація, певно, зараз найважче питання, тому що одне з ключових завдань ворога — це мобілізувати всіх чоловіків на тимчасово окупованих територіях. Перше, що ви маєте робити — уникати будь-яких контактів, за можливості, з військовими чи представниками окупаційної влади. Друге — не перебувати за місцем реєстрації. Але звісно, єдиний реально дієвий спосіб уникнути мобілізації — це покинути ці території.

Як підготуватися для виїзду з окупованої території?

Щоб вас випустили з окупованих територій, вас мають розцінювати як потенційного громадянина російської федерації. Перед тим як проїжджати всі пропускні пункти, перш за все, підготуйте свої гаджети. Друге — готуйтеся до далекої поїздки. Найкращий варіант — їхати через Крим, звідки ви виїжджаєте в саму росію. З росії два оптимальних варіанти — країни Балтії або Туреччина.

Чи треба щось робити, коли виїхав з окупованої території?

Коли людина повертається з тимчасово окупованих територій, її перевіряють, однак ми радимо звертатися самим. Перш за все, до ЦНАПу, де ви зазначаєте, що прибули з тимчасово окупованих територій. Далі вже у ЦНАПі можуть ініціювати вашу розмову з представниками спецслужб.

Як спецслужби перевіряють, хто був колаборантом?

Будь-який факт колаборації та державної зради підтверджується виключно судовим рішенням. Однак під час перших перевірок важливо спокійно надавати інформацію, спокійно говорити. Спецслужби мають свої джерела під час окупації. Тому базова інформація, списки реальних колаборантів, які співпрацюють, у них вже є. Працюють передовсім саме за цими списками. Усі люди, які змушені були жити під час окупації, можуть спокійно проходити перевірки, говорити прямо, як усе було. І розуміти, що відповідальність буде виключно в тих випадках, де реально був злочин.

«Бабель» підготував цей матеріал за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обовʼязково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Теги:
шахрайство
війна росії з Україною

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо