Чому не можна знімати роботу ППО? Цифрова безпека # 1. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Чому не можна знімати роботу ППО? Цифрова безпека # 1. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Катерина Бандус / Ангеліна Коткова / «Бабель»

Майже щодня українцям нагадують, що не можна знімати роботу ППО. Але насправді знімати не можна не тільки це. Чи знали ви, що проліт ракети теж не треба викладати в мережу? А що не можна в соцмережах писати, де ви перебуваєте і що над вами пролітає ракета? Це звучить неправдоподібно, але вся ця інформація може допомогти росіянам. «Бабель» попросив міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова ще раз детально пояснити, чому знімати роботу ППО не можна і до чого це призведе.

Чому не треба знімати роботу ППО?

Тому що так ворог може ідентифікувати, де розташована наша ППО та якими ракетами і яким саме видом ППО ми боремося.

Хіба росіянам допомагають ці відео?

Сьогодні є багато технологій, які дозволяють ідентифікувати за відео, де воно було зняте. Від об’єктів, які розміщені на відео, до геопозиції. Росіяни постійно аналізують відео, використовують різні технології.

Але на відео нічого не видно, що там можна побачити?

Конкретні будинки, конкретні локації, ворог може ідентифікувати саме те місце, яке ви знімаєте. І тоді він зможе проаналізувати, де розташовується наша ППО. Або якщо, наприклад, радіоелектронні засоби впливають на ракету і ракета рухається по іншому маршруту, ворог зможе зрозуміти, по якому саме маршруту зараз рухається ракета. І таким чином з’ясувати, як ми з ними боремося.

А можна написати в Facebook, що я на Майдані Незалежності і бачу ракету?

Ні. У соціальних мережах не можна писати про те, де ви перебуваєте і що ви чуєте — вибух чи проліт ракети. Це також допомагає ворогу зрозуміти траєкторію польоту ракети. Ви точно не можете підходити до вікна для того, щоби щось знімати, і ви точно не можете викладати в соціальну мережу будь-яку інформацію, яка може допомогти ворогу.

Є якесь покарання за те, що я зніматиму роботу ППО?

Звичайно, з цим працює Служба безпеки України, тому що будь-яка фіксація прольоту ракети або фіксація вибухів, роботи ППО, карається законом. Служба безпеки України ідентифікує людей, які це роблять, потім вони отримують великі проблеми. Є стаття 114 Кримінального кодексу, яка регулює питання зйомки роботи ППО або прольоту ракети, вже є перші вироки, що їх люди отримали за те, що знімали роботу ППО.

А зйомка ППО росії нам допомагає?

Так, це дає нам можливість проаналізувати, наскільки ракета або БпЛА відхилилися від траєкторії, чи досягнута ціль і так далі.

Що мені робити, якщо я бачу ракету чи дрон?

Якщо ви опинилися, наприклад, на вулиці і бачите, що летить ракета або БпЛА, ви можете передати інформацію через спеціальний застосунок — «єППО», він розроблений для того, щоб допомагати Силам оборони. Застосунок досить простий, потрібно його встановити, авторизуватися через «Дію». Далі треба просто натиснути на кнопку, якщо ви бачите безпілотник або, наприклад, ракету.

Як цей застосунок допомагає силам ППО?

У режимі реального часу збирається та наноситься на електронну мапу інформація від людей, які фіксують проліт БпЛА або ракет. Штучний інтелект обробляє цю інформацію — і так вимальовується траєкторія польоту ракети. Це дозволяє нашим Силам ППО виграти кілька секунд.

Хіба без застосунку Сили ППО не бачать цю ракету?

Звісно, що бачать. Є акустичні сенсори, є сенсори локаційні, є спеціальні радари, які фіксують проліт ракет або БпЛА. Але кожне нове джерело є вкрай важливим, щоб верифікувати цю інформацію. Коли ракета летить низько, деякі радари не можуть її побачити. Наприклад, коли місцевість є складною і там багато різних об’єктів, акустичні датчики не завжди можуть спрацювати.

Вже були приклади, як цей застосунок допоміг?

Так, є такі приклади. Росіяни також використовують комбінований підхід, вони аналізують усі соціальні мережі, використовують супутникові технології для ідентифікації, радіоелектронні технології, які допомагають фіксувати роботу нашої ППО та інших засобів. Це комплексний підхід. Але, звичайно, коли ми знімаємо роботу ППО, це найгірше, що може бути, тому що ми просто підказуємо, де розташована наша ППО.

Як я можу повідомити про дислокацію окупантів?

Для цього потрібно встановити «Дію». На першому екрані «Дії» є сервіс «єВорог». Ви відправляєте інформацію, або геопозицію, або фото, або відео про пересування ворога чи про скупчення окупантів. Після цього видаляєте інформацію на своєму смартфоні (у «Дії» є інструкція, як це можна зробити). І після цього ви в безпеці.

А через Telegram безпечно передавати дані?

Ми використовуємо Telegram як частину сервісу «єВорог», але в нього потрібно переходити через «Дію» і після верифікації. Ці сервіси між собою пов’язані.

«Бабель» підготував цей матеріал за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обовʼязково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Теги:
ППО
Михайло Федоров
війна росії з Україною

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо