Як українські війська брали Андріївку під Бахмутом. Огляд матеріалів іноземних медіа про війну 4 жовтня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Детальну реконструкцію боїв 13 серпня в селі Андріївка, після взяття якого українці наблизилися до оточення Бахмуту, наводить The Wall Street Journal. Спираючись на розповіді бійців 3 штурмової бригади, видання описує основні етапи битви ― і як українці кілька разів невдало намагалися зайняти російські позиції, і як бійці Сил оборони змогли закріпитися на півдні села, і як боєць із позивним «Сікач» витягав із села поранених побратимів. Під час боїв за звільнення Андріївки українці знищили сотні росіян ― у бригаді стверджують, що йдеться про 200 окупантів. Також полягло й чимало українців. Іноді, стрибаючи в окоп, бійці бачили численні тіла ― як окупантів, так і наших.

Андріївка ― це село на кілька десятків хат, проте бої тут точилися запеклі. І навіть коли українці вже закріпилися на одному краю села, російська бронетехніка ще їздила на протилежному.

Росіяни постійно атакували позиції українців, і в певний момент стало зрозуміло: якщо не просуватися вперед, окупанти поранять чи вбʼють більшість бійців ЗСУ в селі. Тож піхота з допомогою артилерії продовжила наступ. Увечері 13 вересня бійці 3 штурмової вирішили взяти паузу в боях: продовження наступу збільшило б кількість жертв серед українців. Однак протягом ночі вдалося вибити росіян із посадки поблизу села, а ті окупанти, які залишалися в Андріївці, потрапили в оточення. Вони намагалися втекти до світанку, однак їх успішно вбивали ― так знищили щонайменше 11 росіян.

Зранку активність окупантів було помічено лише в одному будинку. Керівник підрозділу Сліп записав аудіоповідомлення із закликом скласти зброю і здатися в полон. Солдати прикріпили до дрона гучномовець, запустили його і ввімкнули запис. Троє окупантів вийшли із криками, що готові здатися. Однак цієї миті позаду них розірвався мінометний снаряд, убивши одного з солдатів. За словами українських бійців, стріляли росіяни, які хотіли вбити співвітчизників. Командира цих окупантів згодом знайшли неподалік мертвим.

Успіхи українців під Бахмутом змушують росіян тримати там десятки тисяч своїх бійців ― і, як припускають у WSJ, на тлі повільного наступу ЗСУ на півдні є одним із небагатьох джерел позитивних новин для цивільних і військових українців.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]