Daily Mail повідомила про катастрофу китайської субмарини й загибель 55 моряків. Пекін назвав це брехнею

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Жовтому морі зазнав аварії китайський атомний підводний човен 093-417, пише газета Daily Mail з посиланням на секретний звіт британської розвідки.

У звіті сказано, що катастрофа сталася 21 серпня, коли субмарина потрапила в ланцюгово-якірну пастку для британських і американських суден. Це призвело до збоїв у системах човна — бортова киснева система отруїла екіпаж. Імовірно, загинули 55 моряків — 22 офіцери, семеро курсантів, девʼять старшин, 17 матросів і капітан Сюе Юн Пен.

Як передає «Радіо Свобода», офіційний представник Міноборони Китаю У Цянь назвав це «абсолютною брехнею». Газета The Times припускає, що у британській розвідці, ймовірно, проведуть розслідування через витік інформації.

Співрозмовники Daily Mail у Військово-морських силах Британії припустили, що китайський флот справді втратив підводний човен у Жовтому морі, а небажання розголошувати інформацію про катастрофу з боку КНР є цілком очікуваним.

  • Китай має у строю шість атомних підводних човнів типу 093 (проєкт «Шань»). Ще два добудовують. Ці човни довжиною 107 метрів мають на озброєнні 533-мм торпеди, протикорабельні крилаті ракети YJ-18 і YJ-82 (можуть запускатися під водою) та реактивні міни.