Польща, єврейські організації та канадські політики обурилися привітанням ветерана дивізії «Галичина» в парламенті Канади

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У минулу пʼятницю, 22 вересня, в парламенті Канади стоячи й аплодисментами вітали 98-річного українського ветерана Ярослава Гуньку, якого представили героєм, що виборював незалежність України від росії під час Другої світової війни. В парламенті йому аплодував Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Медіа пишуть, що Гунька був бійцем української дивізії «Галичина», яка з 1943 до 1945 року воювала в Другій світовій війні у складі Ваффен-СС нацистської Німеччини. Це викликало гостру критику канадського уряду, обурення й вимоги вибачитись за запрошення Гуньки до парламенту.

Посол Польщі в Оттаві Вітольд Дзельський вимагає вибачень і стверджує, що дивізія несе відповідальність за вбивство тисяч поляків та євреїв.

«Хоча Польща найкращий союзник України, вона ніколи не погодиться з відбіленням таких лиходіїв! Як посол Польщі в Канаді я чекаю на вибачення», — написав він у X (Twitter).

Спікер палати громад Канади Ентоні Рота вибачився за запрошення до парламенту ветерана, хоча жодного разу не згадує в заяві імʼя Гуньки і не вказує, звідки в нього «нові подробиці біографії» ветерана. Він зазначає, що запросити Гуньку — його ініціатива, тому ні його колеги, ні члени української делегації не знали про його наміри.

У неділю, 24 вересня, вшанування Гуньки засудили організації Друзі Центру Симона Візенталя (FSWC) та Центр у справах євреїв та Ізраїлю (CIJA). У FSWC кажуть, що «Галичина» причетна до масових убивств та геноциду євреїв, і називають Гуньку її ексбійцем. Факт вшанування вважають шокуючим. CIJA заявляє, що не може стерпіти відбілювання злочинів українців під час Голокосту. У єврейських організаціях зажадали пояснень та вибачень.

Ситуацією очікувано скористалася росія. Речник путіна Дмитро Пєсков і Кремль використали це для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну.

Представники російської влади також почали використовувати інцидент на міжнародних майданчиках. Як пише ВВС, у Міжнародному суді ООН у Гаазі під час слухань справи України проти росії представниця МЗС рф Марія Заболоцька згадувала про вшанування Гуньки, говорячи про «нацистське коріння київського режиму».

  • Дивізія Ваффен-СС «Галичина» ніколи не була засуджена — ані на Нюрнберзькому процесі, ані будь-яким іншим трибуналом. Британська перевірка теж не знайшла доказів воєнних злочинів. Останнє масштабне розслідування з цього питання проводила канадська державна комісія в 1980-х. Свідчень того, що саме українські дивізійники причетні до злочинів, не знайшли. Однак комісія використала в основному німецькі архіви, доступ до радянських архівів отримати їй не вдалося, хоча вони можуть бути і спотворені.