Financial Times: CША вирішили публічно не оголошувати про поставку ATACMS Україні

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Адміністрація Джо Байдена вирішила публічно не оголошувати про поставки Україні ракет ATACMS. Ідеться про ракети з касетною бойовою частиною, оскільки США більше не планують використовувати їх у своїх операціях.

Про це пише британська газета Financial Times із посиланням на джерела.

Один співрозмовник видання зазначив, що це було зроблено для того, аби не допомагати підказками росіянам і не спонукати їх перемістити свої лінії поставок далі від лінії фронту.

США надішлють ракети найближчим часом, спочатку в невеликих кількостях, зазначили джерела видання.

Перед цим прессекретарка Білого дому Карін Жан-Пʼєр не змогла підтвердити повідомлення медіа про те, що США передадуть Україні далекобійні ракети.

«Президент [США Джо Байден] уже говорив неодноразово, що передача ATACMS імовірна в майбутньому. Але я не маю нової інформації, щоб оголосити її», — сказала Жан-Пʼєр.

  • ATACMS — це керовані балістичні ракети, які здатні точно вражати цілі на відстані від 165 до 310 кілометрів, залежно від модифікації. Ці ракети запускають з установок М142 HIMARS і M270 MLRS. Після отримання ATACMS ЗСУ зможуть завдавати ударів по стратегічних цілях, наприклад, по Кримському мосту.
  • Володимир Зеленський 20 вересня висловив упевненість, що рішення про поставки Україні ракет великої дальності ATACMS на «фінішній прямій».