Довга війна в Україні не має означати паузи в її розвитку. Огляд матеріалів іноземних медіа 21 вересня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Світу й Україні варто налаштуватися на тривалу війну, запевняють у редакційній колонці автори The Economist. Досі всі сподіваються на контрнаступ, не надто плануючи життя на наступні роки. Звісно, події ще можуть здивувати, та й прорив на фронті можливий, однак «навряд варто робити на це ставку». Як і на переговори в осяжному майбутньому: жодна сторона їх не хоче і не готова до них. Натомість, вважають у виданні, слід бути готовими до тривалої, можливо багаторічної, кампанії. Це не є вироком, і зміна перспективи може покращити в чомусь ситуацію вже зараз. Зокрема, можливо створити всі умови для того, щоб Україна зараз продовжила розвиватися і навіть, у майбутньому, процвітати, впевнена редакція The Economist.

Насамперед ідеться про безпеку: потрібно захистити ППО всі великі міста України не гірше за Київ. Також потрібно частково переносити війну на територію росії ― і регулярні запуски дронів по цілях у країні-агресорі є хорошим прикладом цього. Потім Україна має зробити все можливе, щоб повернути населення, зокрема в доволі безпечні західні регіони, і залучити цих людей до економічної активності. Це означає, що реформи слід проводити просто зараз, щоб зробити сферу якомога прозорішою. Поєднання цих факторів дозволить залучити в Україну як іноземних, так і місцевих інвесторів, що не боятимуться вкладати гроші, якщо їхній бізнес буде захищено і фізично, і правом. І чекати завершення війни для цього необовʼязково.

Свої кроки має зробити й Захід, точніше ― Європа. Навіть якщо на виборах 2024 року у США Трамп не переможе, із часом фінансова та збройна участь Штатів у російсько-українській війні зменшиться. І цю ношу має взяти на себе Європейський Союз: зрештою, ця війна ― передусім про його безпеку. ЄС має інвестувати у свій військово-промисловий комплекс і підготуватися до прийняття нових членів. «Ставки навряд могли б бути вищими. Поразка означатиме failed state на кордоні ЄС і наближення убивчої машини путіна до його кордонів. Успіх означатиме нового члена Євросоюзу із 30 мільйонами добре освічених людей, найбільшою армією Європи та великою аграрною та індустріальною базою», ― ідеться в статті. І другий варіант розвитку подій стане значно ймовірнішим, якщо вже зараз зосередитися на системній роботі.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]