США могли б підтримати Київ коштом заморожених російських активів. Огляд матеріалів іноземних медіа 20 вересня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Про досі не освоєне джерело грошей, якими можна забезпечити підтримку України у війні, пише в колонці для The New York Times колумніст видання Брет Стівенс. Ідеться про активи російської федерації, заморожені на Заході через початок нею повномасштабного вторгнення. Це приблизно $300 мільярдів ― загальна вартість усієї допомоги США на сьогодні не перевищує $100 мільярдів.

Зараз політичні ризики для виділення американцями подальшої допомоги зростають. А щодо заморожених російських грошей ― «неможливо уявити, щоб їх витратили на щось інше, окрім допомоги Україні». Тож, можливо, варто не тримати їх на рахунках, чекаючи нагоди вкласти у відновлення країни після завершення війни, а натомість посилити ефективність Києва на полі бою, фінансуючи закупівлі зброї та підтримку життєдіяльності українського бюджету саме з цих російських мільярдів.

Правові підстави для цього є: розпоряджатися замороженими активами на свій розсуд США дозволяє документ 1977 року ― так званий акт про Міжнародні екстрені економічні заходи (International Emergency Economic Powers Act, або I.E.E.P.A.). Зараз путін ― офіційно воєнний злочинець. Забрати в його режиму гроші не право, а обґрунтований обовʼязок, пише Брет. «То чому б не зробити це просто зараз, коли додаткове фінансування може пришвидшити українську перемогу, допомогти її людям, які опинилися під атакою, і надіслати потужне повідомлення Кремлю та іншим потенційним агресорам, що фінансова ціна вторгнення ― значна і відчувається швидко?» ― підсумовує автор.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]