Мінʼюст США звинуватив Ілона Маска в порушенні конфіденційності користувачів X (Twitter)

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністерство юстиції США вважає, що мільярдер Ілон Маск міг порушити урядове розпорядження щодо конфіденційності та безпеки користувачів у соцмережі X. Twitter погодилася на ці правила в травні 2022 року, підписавши відповідну угоду з урядом.

Axios пише, що у звинуваченні Мінʼюсту містяться детальні уривки свідчень колишніх керівників. Вони розповіли, як накази Маска та зусилля щодо скорочення витрат суперечили правилам безпеки та конфіденційності компанії.

Відомство також висловилося про «хаотичну обстановку в компанії, яка викликала серйозні питання щодо того, чи забезпечували Маск» та інші керівники компанії взяті на себе зобовʼязання. Сам Маск не коментував цих звинувачень.

  • Урядові розпорядження, які видає Федеральна торговельна комісія, є одними з найважливіших інструментів примусу, які має уряд США, щоб притягнути технологічні компанії до відповідальності. Наприклад, Facebook у 2019 році був змушений сплатити багатомільярдний штраф за порушення такого розпорядження.
  • У травні 2022 року Twitter пішла на угоду з урядом, погодившись вжити низку заходів безпеки та перевірок конфіденційності, щоб позбутися звинувачення в збиранні даних користувачів. Але в березні цього року компанія X Corp подала до суду, вимагаючи скасувати угоду. Уряд в особі Федеральної торговельної комісії намагається переконати суд не скасовувати відповідну угоду, тому проводить розслідування щодо дотримання компанією домовленостей з урядом.