У Пакистані відправлятимуть до вʼязниці батьків, які відмовились вакцинувати дітей

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У пакистанській провінції Сінд батьків, які відмовляються вакцинувати своїх дітей від інфекційних захворювань, можуть увʼязнити або оштрафувати.

Про це пише The Guardian.

Новий закон запровадили з метою викорінити поліомієліт, дифтерію, правець, кашлюк, кір, епідемічний паротит і краснуху. У вересні він набуває чинності.

Батьки, які не дозволять вакцинувати своїх дітей, можуть провести місяць у вʼязниці або заплатити штраф 50 тисяч пакистанських рупій ($163).

За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя, Пакистан і Афганістан є єдиними країнами, де зафіксували поширення поліомієліту. Цього року в Пакистані зареєстрували два випадки дикого поліомієліту порівняно із 20 у 2022 році.

Однак понад 62 тисячі батьків, більшість з яких мешкають у провінції Сінд, відмовилися вакцинувати від поліомієліту своїх дітей під час загальнонаціональної кампанії у січні цього року.

  • У Пакистані поширені антивакцинаторські настрої. Місцеві священнослужителі поширюють міфи про те, що вакцини — це змова Заходу з метою стерилізації мусульманських дітей. У деяких регіонах вакцинаторів, якими зазвичай, працюють жінки, мають супроводжувати охоронці. Кількох медиків вбили.
  • У 2015 році влада пакистанського міста Пешавар заарештувала 471 батьків за «загрозу громадській безпеці» через відмову від вакцин, але того ж дня їх звільнили.
  • Під час пандемії Covid у пакистанських держслужбовців, які відмовилися вакцинуватися від вірусу, вираховували місячну зарплату.