Bihus.Info: Міноборони віддало 650 млн фірмі екснардепа за дрони сумнівної якості

Автор:
Олександр Рубан
Дата:

Міністерство оборони замовило виготовлення дронів сумнівної якості у фірми, якою володіє дружина екснардепа Борислава Розенблата.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Іnfo.

За даними журналістів, у грудні 2022 року Міноборони замовило 55 безпілотників HAWK за 807 млн грн і сплатило аванс на 650 млн. Виготовити їх має фірма ТОВ «Українські авіаційні системи», якою володіє дружина Розенблата, до середини серпня.

Bihus.Іnfo розповідають, на навчаннях для операторів БПАК у середині липня дрони злітали через раз, завалювались і давали неякісну картинку. Сам Розенблат тоді переконував, що до моменту завершення навчань і передачі замовлення всі недоліки виправлять.

За день до здачі контракту, 14 серпня, виявилось, що до здачі готові лише чотири із 55 замовлених «пташок», йдеться в розслідуванні Bihus.Іnfo.

Як зазначають журналісти, виробник переконував, що на ринку з 2018 року і має серійне виробництво комплексів HAWK.

Під час тестового польоту перший безпілотник злетів, але згодом втратив картинку. Тоді Розенблат припустив, що борт перегрівся, і попросив дати БпЛА «другий шанс», йдеться в розслідуванні журналістів. Під час другого польоту дрон злетів, однак приземлитись йому не вдалося. Як наслідок відламані крила і тріщина на носі. Це Розенблат пояснив «особливостями моделі».

Проблеми виникли також з іншими комплексами, розповідають журналісти. Загалом з чотирьох комплексів нормально функціонував лише один.

Міноборони перенесло дедлайн здачі першої партії дронів на жовтень, зазначають у Bihus.Іnfo.

  • Борислав Розенблат — це колишній нардеп, який був одним із фігурантів «бурштинової справи», яку вело НАБУ. Його, а також іншого ексдепутата Максима Полякова підозрювали у тому, що вони за хабарі лобіювали зміни до законодавства щодо видобутку бурштину. Сума хабарів, отриманих у цій справі, перевищувала 300 тисяч гривень. У 2019 році Розенблат виграв суд із «бурштинової справи», згодом справа «заглухла».