«Вчений», що віщував кінець світу і якого укрмедіа представили співробітником CERN, ніколи там не працював

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Днями українські медіа розтиражували заяву американського вченого Егона Чолакяна про те, що до самознищення планети нібито залишилося кілька років, а також поширили його звернення до трьох світових лідерів, «від яких залежить майбутнє людства», — Джозефа Байдена, Сі Цзіньпіна і володимира путіна.

Сам Егон Чолакян у біографії стверджував, що працював, зокрема, у Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) над проєктом Future Circular Collider — нового колайдера, що має замінити Великий адронний. Цю інформацію теж поширили українські медіа.

На запит «Бабеля» CERN відповів, що Егон Чолакян насправді ніколи не був зареєстрований в організації ні як член персоналу, ні в будь-якому іншому статусі.

«Бабель»

  • У середині серпня на редакційну пошту «Бабеля» прийшли десятки листів, у яких невідомі люди вимагали перестати приховувати правду й опублікувати звернення Егона Чолакяна, як це зробили кілька великих сайтів, серед них — «Українські новини», УНІАН і NV. За словами вченого, з ядром Землі відбувається щось погане, тому політики й науковці мають обʼєднатися, аби врятувати планету від самознищення.