Рада до кінця війни заборонила продаж у duty free цигарок та алкоголю, що вироблені в Україні

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону торгівлі цигарками й алкоголем у duty free.

Відповідний законопроєкт № 9315 підтримали 276 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Закон про заборону схеми по цигарках та алкоголю в duty free ухвалено. Це плюс 5—7 млрд на рік до бюджету», — написав Железняк.

Документ має припинити існування схеми з нелегального продажу цигарок, нібито вироблених для продажу в duty free.

Законопроєкт забороняє на час воєнного стану розміщення і продаж у магазинах duty free тютюнових виробів, що виробляються в Україні, а також продаж в одному чеку більш ніж двох пачок цигарок і 1 літра міцного алкоголю на добу на одну людину — і лише за паспортом. Для алкоголю з вмістом спирту до 22% встановлюється ліміт у 2 літри. За перевищення встановлених лімітів передбачені штрафи в розмірі від 13 600 до 17 000 грн.

Крім цього, документ узаконить інвентаризацію залишків тютюнових виробів, призначених для розміщення в duty free.

  • У травні 2023 року тимчасова слідча комісія щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему duty free. У 2021 році було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося тільки 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрили, у 2022 році реалізували 20 млн пачок цигарок, а роком раніше — 27 млн пачок.
  • Під час розслідування ТСК зʼясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30—35 пачок цигарок, а на інших — лише 5—7, тоді як дозволено під час перетину кордону лише дві пачки на одну людину.