Financial Times: Джо Байден попросить Конгрес профінансувати зброю для Тайваню з бюджету, з якого виділяють допомогу Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Білий дім звернеться до Конгресу з проханням профінансувати озброєння для Тайваню в рамках механізму, за яким надають допомогу Україні, щоб прискорити поставки зброї до країни на тлі зростання загрози з боку Китаю.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на двох людей, знайомих із планом.

Якщо Конгрес це схвалить, то Тайвань уперше отримає зброю через систему «іноземне військове фінансування» (Foreign Military Financing), яку фінансують платники податків США. Очікується, що цього місяця Білий дім надасть відповідний запит.

За механізмом FMF Конгрес виділяє кошти на допомогу переважно Україні. Якщо запит Байдена схвалять, то за FMF отримуватиме допомогу і Тайвань. Оскільки у США розмови про збільшення бюджету на військову допомогу союзникам у наступному році досі тривають, то можна очікувати, що Конгрес виділить додаткові кошти на цей механізм.

У Конгресі є сильна двопартійна підтримка Тайваню, але проти допомоги України виступають деякі республіканці. Доєднання Тайваню до FMF може зіграти на руку Україні, адже тоді республіканцям-противникам буде складніше перешкоджати допомозі для неї.

Запит надійде до Конгресу після того, як Байден розпорядився виділити $345 мільйонів для військової допомоги Тайваню — на переносні зенітно-ракетні комплекси, вогнепальну зброю та засоби розвідки та спостереження.

  • Правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань — острів із населенням 24 мільйони — як частину своєї території. Пекін пообіцяв «воззʼєднати» острів із материковою частиною Китаю. Напруга довкола Тайваню помітно зросла у 2022 році. Президент Байден заявив, що США захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю. Тим часом китайський лідер Сі Цзіньпін закликає Китай готуватися до війни та збільшує оборонний бюджет.
  • МЗС Тайваню прогнозує можливий напад Китаю у 2027 році. Очільник відомства заявляв у квітні 2023 року, що Тайвань сприймає китайську військову загрозу дуже серйозно. У розвідці США вважають, що Сі Цзіньпін наказав військовим бути готовими до можливого силового захоплення острова до 2027 року.
  • 26 липня Тайвань уперше провів військові навчання в міжнародному аеропорту «Таоюань» — солдати тренувалися захищати обʼєкт від потенційного нападу Пекіну. Аналітики зазначають, що Тайвань використав досвід оборони аеропорту «Антонов» під Києвом українськими бійцями, які захищали його від атак російських десантників.