Як працює група снайперів під Бахмутом. Провідні світові медіа про війну 31 липня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Репортаж про роботу снайперського підрозділу «Привиди Бахмуту» опублікувало онлайн-видання BBC. Журналісту Джонатану Білу та його оператору Мусу Кемпбелу вдалося супроводжувати бійців групи аж на позицію, звідки вони згодом працювали, ― у будівлі на околиці Бахмуту. Ця територія ― ще не тил росіян, але вже в межах досяжності їхньої артилерії. Коли автівка зі снайперами й журналістами їхала на місце, вони бачили вильоти (бійці заглушували звуки артобстрілу українським репом у навушниках), а дорогою назад уламок снаряда пробив автівці колесо. Однак снайпери дістались на потрібну локацію й убили одного окупанта ― російського кулеметника, який часто обстрілював українських бійців у прифронтовій зоні.

Із часу створення «Привидів Бахмуту» її учасники вбили 524 окупантів. Облік ведуть, ставлячи електронні відмітки у прицілах. Чимало з цих цілей ― особливо важливі, їх ліквідація виправдовувала підвищений ризик. 76 із цих росіян убив Привид, керівник групи. Хоча хтось ― наприклад, учасник групи Кузя ― убитих не рахує, сприймаючи свою діяльність не як убивство людей, а як звільнення рідної землі.

Загалом у «Привидах Бахмуту» близько 20 людей, найновіший щойно прибув із навчання у Британії, у нього підтверджених убивств іще немає. Привид запевняє, що всіх учасників відбирає сам, орієнтуючись більше на «людяність і патріотизм», ніж на воєнний досвід і навички. Снайпери кажуть, що кожен їхній виїзд на позиції може бути останнім ― і журналіст бачив на шляху до потрібної будівлі чимало спалених українських автівок, яким пощастило менше за Humvee «Привидів Бахмуту». Усе ж вагомість роботи перекриває для них ризик смерті.

Окрім зменшення числа окупантів, діяльність цих снайперів справляє й сильний психологічний тиск на тих російських солдатів, які поки залишаються живі. Оскільки смерть для їхніх спільників приходить так, що вони не бачать і не чують, звідки випустили кулю.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]