В Еквадорі через тюремні бунти загинули 18 людей. Вʼязні взяли в заручники близько сотні охоронців

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

В Еквадорі у вʼязниці Penitenciaría del Litoral у місті Гуаякіль сталися сутички — загинули 18 вʼязнів, близько сотні охоронців — у заручниках.

Про це пише The Guardian.

Президент Еквадору Гільєрмо Лассо оголосив надзвичайний стан у тюрмах країни і дозволив направити туди армію. Надзвичайний стан діятиме протягом 60 днів і передбачає негайну мобілізацію військових і поліції, щоб відновити контроль над вʼязницями.

«Наразі підтверджено смерть 18 увʼязнених після сутичок, що тривають від суботи», — повідомила прокуратура. Також під час інцидентів постраждали понад 10 людей, зокрема, один поліцейський.

Тюрму Penitenciaría del Litoral вважають однією з найнебезпечніших вʼязниць Еквадору. Вона може вмістити близько 9 500 увʼязнених, але за останніми даними наразі їх там близько 3 000.

Тим часом увʼязнені в 13 інших вʼязницях оголосили голодування і тримають у заручниках 96 тюремних охоронців. Серед іншого, бунтівники вимагають покращення санітарних умов і харчування.

  • Сплеск насильства у вʼязницях Еквадору стався на тлі передвиборчої кампанії. Це змусило деяких кандидатів у президенти пообіцяти реформувати пенітенціарну систему, зокрема запровадити електронні системи спостереження та збільшити кількість охоронців.
  • У 2021 році у сутичках у Penitenciaría del Litoral загинули 119 увʼязнених. У квітні під час заворушень загинули 12 увʼязнених і троє отримали поранення.