Що далі, то більше час грає проти путіна ― спектр його можливостей звужується. Провідні світові медіа про війну 25 липня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

«Дрібними кроками росія підходить до розплати» ― з таким підзаголовком вийшла стаття професора з досліджень війни в лондонському Кінгз коледжі Лоренса Фрідмана у впливовому виданні Foreign Affairs. Автор зазначає, що в росії поступово меншає можливостей в цій війні, а путін поволі наближається до поразки. Навіть якщо український контрнаступ не завершиться бажаним для Києва чином, росія все одно поступово втрачає тимчасово окуповані землі, її армія продовжує руйнуватися й ще тривалий час не буде здатна завоювати бодай якісь значні території, зруйновані міста на територіях, які Москва поки що контролює, потребують значних інвестицій, а населення там залишається здебільшого ворожим до росіян. Жодна із цілей, які путін поставив перед «спеціальною воєнною операцією», досі не досягнута і навряд вже буде.

Теоретично путін може змусити пропагандистів почати переконувати населення росії, що та ситуація, в якій росіяни опинились зараз, ― теж перемога. Мовляв, країна встояла перед дуже грізним ворогом, адже десятки країн обʼєднали зусилля проти Москви. Але контраст між тим, про що путін заявляв півтора року тому, і поточною ситуацією складно нівелювати риторикою. Збідніле і відірване від цивілізованого світу населення росії навряд чи сприйме таку риторику з радістю, а отже, навряд чи любитиме путіна більше, пише Фрідман. З іншого боку, російські еліти досі бачать цінність російської держави як такої, тому не виступають проти повалення чинного керівництва. Але й це може тривати недовго.

Україна теж стикається й зіткнеться зі значними проблемами, та й повільний контрнаступ додає відчуття втоми. Однак за Києвом ― НАТО, яке теж не може дозволити собі програти в цій війні. До того ж українці, на відміну від росіян, готові битися в цій війні скільки зможуть, а не поки наказують. І поточне погіршення стану справ у росії Україна може використати на свою користь, стверджує автор. Виграшною тактикою можуть стати й удари всередині росії, щоб місцеве населення не почувалося в безпеці, атаки на склади та логістику ворога і відгризання бодай невеликих шматків території, коли для цього будуть оптимальні умови. Так поступово, але неодмінно цей глиняний колос зрештою впаде, запевняє Фрідман.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]