«Енергоатом»: На ЗАЕС четвертий блок перевели в стан «гарячого зупину» — це порушення закону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

На Запорізькій атомній електростанції на вимогу російських окупантів енергоблок № 4 перевели в стан «гарячий зупин».

Про це «Енергоатом» повідомив 24 липня.

Там заявили, що такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока № 4 ЗАЕС має здійснюватися винятково в стані «холодний зупин».

Відповідно до законів України всі енергоблоки Запорізької АЕС мають перебувати в холодному стані. «Холодний зупин» наразі є найбільш безпечним режимом їхньої експлуатації, особливо після втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС — Каховського водосховища, через підрив Каховської ГЕС.

«Гарячий зупин» відрізняється від холодного тим, що додатково відбирається з гарячої зони — зовнішнього контуру — перегріта вода. Вона має температуру близько 280 °С. Її використовують у системах централізованого опалення взимку, а також у системах гарячого водопостачання самої станції та Енергодару впродовж усього року.

  • 4 липня ЗСУ офіційно повідомили про можливу підготовку найближчим часом провокації на території ЗАЕС. Росія планує звинуватити Україну в обстрілі станції. Того ж дня Зеленський заявив, що росія встановила на даху кількох енергоблоків Запорізької АЕС предмети, схожі на вибухівку.
  • На тлі цього в Україні розгорнули штаби, до складу яких увійшли енергетики, рятувальники, поліція та медики.
  • 7 липня очільник розвідки Кирило Буданов заявив, що загроза теракту на ЗАЕС іде на спад, однак про повне усунення ризиків на атомній станції наразі не йдеться, оскільки її досі контролюють російські окупанти.