Bloomberg: Якщо до України не повернуться 2,8 млн жінок-біженок, це коштуватиме 10% довоєнного ВВП

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Якщо до України не повернуться принаймні 2,8 млн жінок, які виїхали через війну, то це буде коштувати країні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту. Це $20 мільярдів на рік за найгіршим сценарієм.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Це легко переважило б чотирирічний пакет допомоги Україні, запропонований Європейським Союзом, вартістю €12,5 млрд щороку», — йдеться в публікації.

Уряд країни має амбітні плани повоєнного відновлення, як подвоїти розмір економіки до 2032 року, але Міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 мільйона робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети. План спрямований на те, щоб заповнити прогалину, поєднуючи біженців, що вертаються (60% з яких мають вчені ступені), та іноземні таланти.

З цією метою уряд працює над стимулами для повернення жінок на ринок праці, включаючи новий закон про працю, спроби скоротити гендерний розрив в оплаті праці та гранти, щоб допомогти подружжям, де чоловік військовий, розпочати свій бізнес.

У сукупності українські біженці та внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять майже третину від 37,3 млн населення, яке проживало в Україні до війни. За підрахунками Bloomberg, аналогічний результат для України, коли повертається половина всіх біженців, коштуватиме економіці $10 мільярдів доларів на рік. Це 5% ВВП з урахуванням того, що деякі чоловіки та сімʼї переїдуть до жінок, які вирішили залишитися за кордоном.