WP: США готують санкції проти Киргизстану через поставки підсанкційних технологій до росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

США готують санкції проти Киргизстану через поставки заборонених технологій та зброї до росії.

Про це повідомляє американська газета The Washington Post із посиланням на джерела.

Так, біля кордону між Казахстаном і Киргизстаном митники перехопили партію безпілотників — це були китайські агрокоптери DJI Agras T-30, які придбала киргизька фірма, що планувала перепродати їх компанії в росії. Партію з 14 дронів перевозили сушею через Казахстан, але через відсутність належних експортних документів митники звернули на них увагу.

За словами двох американських чиновників, низка американських і європейських посадовців їздили до Киргизстану, щоб змусити країну припинити торгівлю із росією. Санкції можуть запровадити вже цього тижня.

Звіти показують, що загальний обсяг експорту Киргизстану до росії різко зріс у 2022 році — збільшився на 250% проти попереднього року й періоду до вторгнення.

Торгові документи початку цього року свідчать, що в лютому та березні киргизькі компанії здійснювали оптові закупівлі чутливої електроніки, зокрема спеціалізованих напівпровідників і підсилювачів напруги, на сотні тисяч доларів у китайських і південнокорейських компаній. Приблизно таку саму кількість такої ж електроніки було експортовано з Киргизстану до росії за той же період.

За словами американського високопосадовця, російські фірми, які отримали товар, — це переважно відомі постачальники російської оборонної промисловості.