Росія закриває консульство Польщі. У Варшаві пообіцяли відповісти

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міністерство закордонних справ росії 14 липня заявило, що закриє польську дипломатичну місію у відповідь на «агресивну лінію» Варшави щодо Москви.

Про це пише Reuters.

МЗС росії 14 липня викликало посла Польщі в росії та вручило йому ноту з повідомленням про закриття консульського агентства Польщі в Смоленську.

Москву обурило рішення Польщі знести памʼятники червоноармійцям, які загинули під час Другої світової війни. Також росіяни звинуватили поляків у «захопленні» будівлі школи її посольства у Варшаві.

Польська дипломатична місія опікується двома меморіалами — кладовищем жертв масових розстрілів польських офіцерів під час Другої світової війни, а також місцем авіакатастрофи 2010 року, під час якої загинули польські високопосадовці, що летіли вшанувати памʼять вбитих.

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща відповість аналогічно, якщо росія закриє консульство.

«Ми регулярно отримуємо інформацію про агресивні дипломатичні дії з боку росії. Якщо врешті-решт дійде до того, що росія почне ліквідовувати наші офіси, ми відповімо тим же», — сказав він.

  • Війна росії проти Україні довела напружені відносини між Варшавою та Москвою до нового мінімуму. Польща звинувачує росію в спробі дестабілізувати країну за допомогою дезінформаційних кампаній та шпигунства. Москва називає позицію Варшави щодо себе «ворожою».